Caldeirada
- Dorsz filet (400 g)
- Krewetki (400 g)
- Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
- Papryka czerwona - 2 średnie sztuki (400 g)
- Pomidory w puszce (600 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Masło klarowane (50 g)
- Wino białe wytrawne (150 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Przepis na caldeirada krok po kroku
Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.
W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę.
Wlej wino i duś 3-4 minuty.
Dodaj warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i zalej je wodą, dopraw solą i pieprzem, gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dodaj pokrojoną w kawałki rybę i krewetki, gotuj 5 minut.
Dodaj pomidory w puszce i gotuj jeszcze 10 minut.
Gotową zupę posyp natką pietruszki. Podawaj w głębokich talerzach.
Więcej informacji na temat caldeirada
Caldeirada to tradycyjna zupa przygotowywana w Portugalii. Powstaje ona na bazie świeżych ryb i owoców morza oraz warzyw. Przepis na zupę nie jest jasno określony, ile domostw tyle różnych odmian zupy. Potrawa jest prosta do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dorsz, krewetki, cebula, papryka, pomidory w puszce, ziemniaki, białe wytrawne wino, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, masło klarowane.
Jak zrobić caldeirada? Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę. Wlej wino i duś 3-4 minuty. Dodaj warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i zalej je wodą, dopraw solą i pieprzem, gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj pokrojoną w kawałki rybę i krewetki, gotuj 5 minut. Dodaj pomidory w puszce i gotuj jeszcze 10 minut. Zupę podawaj z kromką świeżego pieczywa, posypaną natką pietruszki. Możesz także zagęścić zupę łyżką kwaśnej śmietany.
Ryby są bardzo zdrowym źródłem białka zwierzęcego. Powinny występować w naszej diecie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu w różnej postaci. Nie tylko pieczonej czy smażonej ryby, ale także przetworów takich jak konserwy czy ryby wędzone. Tłuste ryby morskie są doskonałym źródłem kwasów omega 3, które mają działanie przeciwzapalne oraz wspomagają rozwój mózgu u dzieci. Papryka czerwona jest to warzywo pochodzące z Ameryki. Jest doskonałym źródłem witaminy C oraz naturalnego przeciwutleniacza, któremu zawdzięcza kolor czyli likopenu.
Podsumowując pyszna zupa rybna doskonale sprawdzi się na szybki obiad dla całej rodziny. Możesz także zabrać ją do pracy jako lunch, gdyż świetnie nadaje się do odgrzewania. Zupę rybną możesz przygotować z dostępnych ryb w całości, nie muszą to być ryby morskie, jeśli nie masz dostępu do całych świeżych sztuk. Możesz użyć ryb jeziornych takich jak szczupak, sandacz czy karp.
Alergeny w caldeirada
Lista alergenów dla caldeirada przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze caldeirada
Caldeirada to jedno z wyjątkowo zdrowych dań rybnych. Ryby powinny występować częściej w naszej diecie. Są one doskonałym źródłem białka zwierzęcego. Zawierają dobrej jakości tłuszcze omega 3.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.