Cakesicles
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
- Cukier (120 g)
- Masło (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Jogurt naturalny 2% (120 g)
- Mascarpone (100 g)
- Czekolada mleczna (100 g)
- Czekolada biała (300 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na cakesicles krok po kroku
Na początku należy przygotować ciasto. Masło z cukrem ubijamy na puszysty krem. Następnie dodajemy jajka i ponownie całość miksujemy.
Do osobnej miski dodajemy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy składniki i przesiewamy je do miski z masą. Miksujemy ciasto do połączenia się składników.
Na koniec dodajemy jogurt. Ponownie miksujemy całość.
Gotową masę przelewamy do blaszki. Ciasto pieczemy w piekarniku około 35 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowe odstawiamy do wystudzenia.
Następnie ciasto dzielmy na połowę. Jedna z nich kruszymy. Dodajemy do niej mascarpone i rozpuszczoną czekoladę mleczną. Składniki mieszamy do połączenia się, a masa powinna być klejąca się.
Od pozostałego ciasta odrywamy kawałki, które łączymy z kleistą masą. Możemy ręcznie utworzyć z nich owalne kształty lub wykorzystać do tego specjalne foremki. Następnie delikatnie nakuwamy je na patyczek tak, aby się nie rozpadły.
Gotowe cakesicles odstawiamy do lodówki na około 90 minut.
Na koniec przygotowujemy polewę. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy ją z olejem i przelewamy do wysokiego naczynia.
Każdy cakesicles moczymy w niej i odkładamy na naczynie wyłożone papierem do pieczenia.
Opcjonalnie możemy udekorować je kolorową posypką.
Ciastka przed podaniem schładzamy w lodówce.
Więcej informacji na temat cakesicles
Najlepsze cakesicles to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Ciasto biszkoptowe w połączeniu z mascarpone i czekoladą w polewie jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest łatwy w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczne słodycze zachwycą każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz je uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Ciasteczka na patyku idealnie sprawdzą się w menu dla dzieci.
Jak zrobić cakesicles w domu? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku należy przygotować ciasto. Masło z cukrem ubijamy na puszysty krem. Następnie dodajemy jajka i ponownie całość miksujemy. Do osobnej miski dodajemy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy składniki i przesiewamy je do miski z masą. Miksujemy ciasto do połączenia się składników. Na koniec dodajemy jogurt. Ponownie miksujemy całość. Gotową masę przelewamy do blaszki. Ciasto pieczemy w piekarniku około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Następnie dzielmy je na połowę. Jedną z nich kruszymy. Dodajemy do niej mascarpone i rozpuszczoną czekoladę mleczną. Składniki mieszamy do połączenia się, a masa powinna być klejąca się. Od pozostałego ciasta odrywamy kawałki, które łączymy z kleistą masą. Możemy ręcznie utworzyć z nich owalne kształty lub wykorzystać do tego specjalne foremki. Następnie delikatnie nakuwamy je na patyczek tak, aby się nie rozpadły. Gotowe cakesicles odstawiamy do lodówki na około 90 minut. Na koniec przygotowujemy polewę. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy ją z olejem i przelewamy do wysokiego naczynia. Każdy cakesicles moczymy w niej i odkładamy na naczynie wyłożone papierem do pieczenia. Opcjonalnie możemy udekorować je kolorową posypką. Ciastka przed podaniem schładzamy w lodówce.
Sprawdzony przepis na cakesicles nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Pyszne ciastka odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cakesicles
Lista alergenów dla cakesicles przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Jogurt naturalny 2%
- mascarpone
- Czekolada mleczna
- Czekolada biała
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze cakesicles
Ciastka mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.