Cacyki
- Jogurt grecki pełnotłusty - 2 opakowania (400 g)
- Ogórek - 2 sztuki (120 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 3 łyżki (30 g)
Przepis na cacyki krok po kroku
Ogórek obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj.
Zalej całość jogurtem greckim, wymieszaj do połączenia się składników.
Na końcu posyp sos drobno posiekanym koperkiem.
Więcej informacji na temat cacyki
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis na cacyki, sprawdzi się on do wielu innych dań np. z tofu czy do mięsa.
Cacyki lub tzatzyki, bo wielu z nas zna go w takiej formie, powstaje tylko z kilku podstawowych składników, będzie to jogurt grecki, ogórek, czosnek i koperek. Opcjonalnie najprostsze przyprawy, czyli sól i pieprz.
Do jego przygotowania będą potrzebne Ci ogórki, nie ma znaczenia czy skorzystasz z długich zielonych, czy z gruntowych, oba rodzaje będą smaczne. W moim przepisie skorzystałam z jogurtu pełnotłustego, jeśli jednak masz ochotę przygotować sos w nieco odchudzonej i bardziej delikatnej wersji postaw na jogurt grecki w wersji 0% tłuszczu.
Wystarczy, że wymieszasz ze sobą wszystkie składniki i delikatnie doprawisz ziołami lub solą i pieprzem. Na samym końcu porządnie go wymieszaj i polej przygotowane danie. Twój pyszny sos z czosnkiem gotowy.
Jeśli nie masz pomysłu na danie, do którego ten pyszny sos będzie nadawał się idealnie, rozłóż roszponkę lub inny rodzaj sałaty do miseczki, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, odrobinę czerwonej cebuli i grillowaną pierś z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Do sałatki warto dodawać ugotowane jajka, które są źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Jak widzisz, możliwości na dania jest bardzo wiele, wystarczy, że wybierzesz odpowiednią dla siebie i przygotujesz do niej sos według mojego przepisu. W ten sposób w krótkim czasie masz pyszny i pożywny lunch czy obiad. Dzięki takiemu małemu dodatkowi Twoja sałatka lub danie będzie nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale też pyszne w smaku.
Skoro już wiesz, jak zrobić sos z jogurtu greckiego wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jaki jest smaczny. Będzie to najlepszy pomysł na dobry dodatek do Twoich dań. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w cacyki
Lista alergenów dla cacyki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
Wartości odżywcze cacyki
Zamiast jogurtu greckiego w pełnotłustej wersji możesz sięgnąć po wersję o niższej zawartości tłuszczu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.