Butter chicken

Opublikowano: 11.06.2021 r., 16:47 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczne indyjskie danie z kurczaka
Butter chicken
Butter chicken, czyli klasyka kuchni indyjskiej i hinduskiej. Pyszny kurczak w jogurtowej marynacie z orientalnymi przyprawami i sosem pomidorowym curry.
Przygotowanie 45 min
508 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 1 filet (100 g)
  • Imbir korzeń - 1 plasterek (5 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
  • Jogurt naturalny - 5 łyżek (50 ml)
  • Orzechy nerkowca - pół garści (15 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, imbir świeży, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, czosnek granulowany, kmin rzymski, garam masala
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duża miska

Przepis na butter chicken krok po kroku

Nerkowce zalej wodą i odstaw na całą noc, następnie zblenduj.

Kurczaka pokrój w kostkę. Imbir i czosnek drobno posiekaj i natrzyj nimi mięso.

Dodaj oliwę, przyprawy i jogurt.

Odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i chwilę podsmażaj.

Dodaj kurczaka i obsmażaj z każdej strony.

Zalej przecierem pomidorowym, dodaj zblendowane orzechy.

Zahartuj śmietankę i dodaj na patelnię. Gotuj ok. 2-3 minut.

Podawaj z ryżem i świeżą kolendrą.

Jak oceniasz przepis na butter chicken
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,5% osób

Więcej informacji na temat butter chicken

Butter chicken, czyli kurczak maślany po indyjsku, to jedno z najbardziej charakterystycznych i popularnych dań kuchni indyjskiej i hinduskiej. To rodzaj kurczaka w czerwonym curry z orzechami, masłem i oczywiście dużą ilością przypraw. Nazywany bywa także Murgh Makhan lub kurczak masala butter. Indyjski butter chicken pochodzi z Delhi, czyli stolicy Indii, a początki tego dania najprawdopodobniej sięgają lat 50-tych XX wieku. Obecnie danie znane jest na całym świecie. Tym co zdecydowanie wyróżnia butter chicken i nadaje mu wyjątkowego charakteru jest niepowtarzalna mieszanka smaków i przypraw. Tradycyjnie kurczaka marynuje się w jogurcie wymieszanym z czosnkiem, kolendrą, imbirem, kuminem i przyprawą garam marsala. Następnie jest on gotowany w sosie orzechowo-pomidorowym z curry i masłem, według niektórych przepisów można dodać do niego również migdały, czy rodzynki. Koniecznie poznaj nasz przepis na butter chicken i dowiedz się jak prosto i szybko przygotować to wyjątkowe danie, które będzie smakować jak z najlepszej indyjskiej restauracji. Indyjski kurczak maślany w pomidorowym sosie curry jest bardzo kremowy, gęsty i dosłownie rozpływający się w ustach. Aby ułatwić sobie jego przygotowanie zamiast miksowania lub blendowania świeżych pomidorów można wykorzystać pomidory z puszki lub gotowy przecier pomidorowy czy passatę. Danie warto zaplanować dzień wcześniej, aby mieć czas na namoczenie orzechów nerkowca - jest to bardzo ważne, ponieważ bez namoczenia nie uda się zblendować ich na gładki sos. W zależności od Twoich preferencji kulinarnych, kurczaka butter chicken możesz przygotować w wersji łagodnej oraz pikantnej dodając po prostu mniejszą lub większą ilość papryczek chilli, ostrej papryki i/lub imbiru. Kurczaka po indyjsku możesz zapakować również na wynos i w lunchboxie zabrać ze sobą do szkoły, czy pracy, dlatego warto za jednym razem przygotować jego większą ilość. Tradycyjnie butter chicken podawany jest z białym ryżem, z którym smakuje najlepiej.

Alergeny w butter chicken

Lista alergenów dla butter chicken przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy nerkowca

Wartości odżywcze butter chicken

na 100g gotowej potrawy

Posiłek jest wysokokaloryczny ze względu na dużą ilość dodanego tłuszczu (masło, oliwa), dlatego w dużych i częstych ilościach może nie być wskazany dla osób na dietach redukcyjnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
231.32
508.90
Białko (g)
13.99
30.78
Fenyloalanina (mg)
0.54
1.18
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
5.33
11.72
Węglowodany przyswajalne (g)
4.99
10.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
0.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
17.44
38.36
Tłuszcze nasycone (g)
7.90
17.38
Tłuszcze nienasycone (g)
9.54
20.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.94
17.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.60
3.51
Cholesterol (mg)
57.07
125.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
71.61
157.54
Witamina B6 (mg)
0.47
1.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.59
Witamina C (mg)
1.14
2.51
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.64
Witamina E (mg)
1.27
2.79
Retinol (µg (mcg))
70.34
154.75
Tiamina (mg)
0.09
0.21
Ryboflawina (mg)
0.15
0.34
Niacyna (mg)
4.83
10.62
Foliany (µg (mcg))
9.78
21.52
Beta karoten (µg (mcg))
15.54
34.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
43.51
95.73
Potas (mg)
295.71
650.56
Wapń (mg)
60.88
133.93
Fosfor (mg)
192.49
423.47
Magnez (mg)
41.51
91.33
Żelazo (mg)
0.78
1.71
Cynk (mg)
1.04
2.28
Miedź (mg)
0.20
0.44
Mangan (mg)
0.17
0.38
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny butter chicken 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania butter chicken

Koszt składników
65.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
100 g
1 filet
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Imbir korzeń
5 g
1 plasterek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Jogurt naturalny
50 ml
5 łyżek
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 ml
Orzechy nerkowca
15 g
pół garści
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 15 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
65.30