Butter chicken
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 filet (100 g)
- Imbir korzeń - 1 plasterek (5 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Jogurt naturalny - 5 łyżek (50 ml)
- Orzechy nerkowca - pół garści (15 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
Przepis na butter chicken krok po kroku
Nerkowce zalej wodą i odstaw na całą noc, następnie zblenduj.
Kurczaka pokrój w kostkę. Imbir i czosnek drobno posiekaj i natrzyj nimi mięso.
Dodaj oliwę, przyprawy i jogurt.
Odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i chwilę podsmażaj.
Dodaj kurczaka i obsmażaj z każdej strony.
Zalej przecierem pomidorowym, dodaj zblendowane orzechy.
Zahartuj śmietankę i dodaj na patelnię. Gotuj ok. 2-3 minut.
Podawaj z ryżem i świeżą kolendrą.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Kapsalon
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat butter chicken
Butter chicken, czyli kurczak maślany po indyjsku, to jedno z najbardziej charakterystycznych i popularnych dań kuchni indyjskiej i hinduskiej. To rodzaj kurczaka w czerwonym curry z orzechami, masłem i oczywiście dużą ilością przypraw. Nazywany bywa także Murgh Makhan lub kurczak masala butter. Indyjski butter chicken pochodzi z Delhi, czyli stolicy Indii, a początki tego dania najprawdopodobniej sięgają lat 50-tych XX wieku. Obecnie danie znane jest na całym świecie. Tym co zdecydowanie wyróżnia butter chicken i nadaje mu wyjątkowego charakteru jest niepowtarzalna mieszanka smaków i przypraw. Tradycyjnie kurczaka marynuje się w jogurcie wymieszanym z czosnkiem, kolendrą, imbirem, kuminem i przyprawą garam marsala. Następnie jest on gotowany w sosie orzechowo-pomidorowym z curry i masłem, według niektórych przepisów można dodać do niego również migdały, czy rodzynki. Koniecznie poznaj nasz przepis na butter chicken i dowiedz się jak prosto i szybko przygotować to wyjątkowe danie, które będzie smakować jak z najlepszej indyjskiej restauracji. Indyjski kurczak maślany w pomidorowym sosie curry jest bardzo kremowy, gęsty i dosłownie rozpływający się w ustach. Aby ułatwić sobie jego przygotowanie zamiast miksowania lub blendowania świeżych pomidorów można wykorzystać pomidory z puszki lub gotowy przecier pomidorowy czy passatę. Danie warto zaplanować dzień wcześniej, aby mieć czas na namoczenie orzechów nerkowca - jest to bardzo ważne, ponieważ bez namoczenia nie uda się zblendować ich na gładki sos. W zależności od Twoich preferencji kulinarnych, kurczaka butter chicken możesz przygotować w wersji łagodnej oraz pikantnej dodając po prostu mniejszą lub większą ilość papryczek chilli, ostrej papryki i/lub imbiru. Kurczaka po indyjsku możesz zapakować również na wynos i w lunchboxie zabrać ze sobą do szkoły, czy pracy, dlatego warto za jednym razem przygotować jego większą ilość. Tradycyjnie butter chicken podawany jest z białym ryżem, z którym smakuje najlepiej.
Alergeny w butter chicken
Lista alergenów dla butter chicken przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzechy nerkowca
Wartości odżywcze butter chicken
Posiłek jest wysokokaloryczny ze względu na dużą ilość dodanego tłuszczu (masło, oliwa), dlatego w dużych i częstych ilościach może nie być wskazany dla osób na dietach redukcyjnych.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.