Burrito z mięsem mielonym
- Tortilla pełnoziarnista - 2 sztuki (2 g)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (100 g)
- Ryż biały gotowany - 5 łyżek (50 g)
- Kukurydza konserwowa - 1 mała puszka (80 g)
- Fasola czerwona - 1 mała puszka (80 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Passata pomidorowa - 1/2 szklanki (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na burrito z mięsem mielonym krok po kroku
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem.
Dodaj mięso i przyprawy. Podsmażaj, cały czas mieszając.
Dodaj ugotowany ryż, fasolę, kukurydzę i całość zalej pomidorami. Wymieszaj.
Farsz wyłóż na tortille i zawiń.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 10 minut.
Więcej informacji na temat burrito z mięsem mielonym
Burrito z mięsem mielonym to pyszne danie obiadowe, które sprawdzi się w szczególności dla miłośników kuchni meksykańskiej, ale nie tylko. Możesz przygotować je na wiele różnych sposobów, modyfikując ilość i rodzaj składników, dzięki czemu stworzysz opcję odpowiadającą wszystkim swoim preferencjom. Przepis na burrito z mięsem mielonym jest bardzo prosty i szybki, nie wymaga ani specjalistycznego sprzętu, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a składniki do jego przygotowania bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Co więcej, za jednym razem możesz przygotować większą porcję, dzięki czemu kolejnego dnia zaoszczędzisz czas i nie będzie konieczności przygotowywania obiadu od zera, a odgrzewane meksykańskie burrito będzie równie smaczne. Jak zrobić burrito z mięsem mielonym? Do jego przygotowania potrzebne Ci będą placki pszenne, czyli toritlle, sos pomidorowy w postaci przecieru lub passatty, biały ryż, mielone mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe, kukurydza i czerwona fasola z puszki oraz przyprawy. Dobry pomysł to wykorzystanie gotowych tortilli ze sklepu pozwala to na zaoszczędzenie czasu. Aby przygotować burrito z mięsem mielonym wystarczy podsmażyć na patelni mięso z cebulką i czosnkiem, dodać ugotowany ryż, kukurydzę konserwową, fasolę z puszki, zalać pomidorami i doprawić. Tak przygotowany farszy wystarczy nałożyć na tortille, zawinąć i podpiec w piekarniku. To wszystko! Najlepiej wykorzystaj tortillę pełnoziarnistą, wtedy danie będzie pełnowartościowe i zdrowsze. Koniecznie czytaj dalej i poznaj sprawdzony przepis na burrito meksykańskie z mięsem mielonym, idealne na każdą okazję.
Alergeny w burrito z mięsem mielonym
Lista alergenów dla Burrito z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
Wartości odżywcze burrito z mięsem mielonym
Najlepiej wybrać tortillę pełnoziarnistą, która ma mniejszy indeks glikemiczny. Na dietach redukcyjnych mięso wieprzowo-wołowe można zastąpić drobiowym.
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.