Burrito wegetariańskie

Opublikowano: 24.03.2023 r., 11:58 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe warzywne burrito meksykańskie
Burrito wegetariańskie
Poznaj przepis na pyszne, zdrowe i sycące burrito wegetariańskie.
Przygotowanie 30 min
400 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Tortilla pełnoziarnista - 3 placki (3 g)
  • Ryż biały gotowany (100 g)
  • Fasola czerwona - 2 małe puszki (160 g)
  • Kukurydza konserwowa - 2 małe puszki (160 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
  • Cebula czerwona - 1 mała sztuka (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
  • Passata pomidorowa - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, papryczka chilli świeża, kolendra świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na burrito wegetariańskie krok po kroku

Cebulę drobno posiekaj, paprykę pokrój w kostkę, kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i paprykę i chwilę podsmażaj.

Dodaj wszystkie pozostałe składniki farszu i wymieszaj. Dopraw.

Farsz wykładaj na tortille i zawijaj burrito.

Jak oceniasz przepis na burrito wegetariańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat burrito wegetariańskiego

Burrito wegetariańskie to pomysł na pyszne, sycące, zdrowe danie bez mięsa, które sprawdzi się na wiele okazji. Możesz podawać je na obiad lub kolację, a także w formie przystawki na przykład na imprezę. Dodatkowo wrapy z tortilli i wegetariańskiego farszu świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Bez problemu zapakujesz je też do lunchboxa na wynos i zabierzesz ze sobą do pracy lub dasz dzieciom do szkoły. Mimo że jest to danie całkowicie wegetariańskie, jest bardzo sycące, smaczne i odżywcze, dlatego na pewno zadowoli również wszystkie osoby, które nie wyobrażają sobie bezmięsnych posiłków. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić burrito wegetariańskie z ryżem i warzywami koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby przygotować smaczne i dobre na każdą okazję wrapy wegetariańskie potrzebne Ci będą placki tortilli, ugotowany biały ryż oraz warzywa. Najlepiej sprawdzą się typowe dla kuchni meksykańskiej warzywa takie jak czerwona fasola, kukurydza, sos pomidorowy, czerwona papryka i czerwona cebula, jednak tak naprawdę nie ma w tej kwestii żadnych ograniczeń. Burrito wegetariańskie to świetne danie w stylu zero waste, ponieważ do farszu możesz dodać wszystkie warzywa, które akurat zalegają Ci w lodówce. Tortille do burrito możesz przygotować samodzielnie lub kupić gotowe. Druga opcja pozwala zaoszczędzić sporo czasu, pamiętaj jednak, aby zwrócić uwagę na skład produktu i wybrać tortillę na mące pełnoziarnistej i bez zbędnych dodatków. Przepis na burrito wegetariańskie jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego bez problemu sobie z nim poradzisz, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia kulinarnego. Najlepsze burrito to, zjedzone na ciepło, tuż po przygotowaniu, jednak na zimno lub następnego dnia, również będzie smaczne. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis na najlepsze burrito wegetariańskie.

Alergeny w burrito wegetariańskim

Lista alergenów dla burrito wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista

Wartości odżywcze burrito wegetariańskiego

na 100g gotowej potrawy

Wybierając gotową tortillę ze sklepu najlepiej wybrać tą na mące pełnoziarnistej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
105.31
400.19
Białko (g)
4.93
18.72
Fenyloalanina (mg)
0.24
0.90
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
19.59
74.45
Węglowodany przyswajalne (g)
15.68
59.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.91
14.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
1.45
5.51
Tłuszcze nasycone (g)
0.33
1.25
Tłuszcze nienasycone (g)
1.12
4.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.81
3.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.31
1.18
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały gotowany, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A (µg (mcg))
45.41
172.54
Brak danych dla: ryż biały gotowany, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.70
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
35.93
136.53
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.08
4.11
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały gotowany, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.49
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.34
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.17
4.44
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
86.89
330.18
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
479.37
1821.61
Brak danych dla: ryż biały gotowany, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
100.22
380.82
Potas (mg)
409.89
1557.59
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.35
84.91
Fosfor (mg)
91.92
349.30
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
34.80
132.26
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.74
6.62
Cynk (mg)
0.75
2.86
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.77
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burrito wegetariańskiego 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania burrito wegetariańskiego

Koszt składników
48.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
3 g
3 placki
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Ryż biały gotowany
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Fasola czerwona
160 g
2 małe puszki
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 160 g
Kukurydza konserwowa
160 g
2 małe puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 160 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula czerwona
50 g
1 mała sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Passata pomidorowa
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Koszt składników
48.80