Burrito wegetariańskie
- Tortilla pełnoziarnista - 3 placki (3 g)
- Ryż biały gotowany (100 g)
- Fasola czerwona - 2 małe puszki (160 g)
- Kukurydza konserwowa - 2 małe puszki (160 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
- Cebula czerwona - 1 mała sztuka (50 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Passata pomidorowa - 1 szklanka (250 g)
Przepis na burrito wegetariańskie krok po kroku
Cebulę drobno posiekaj, paprykę pokrój w kostkę, kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i paprykę i chwilę podsmażaj.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki farszu i wymieszaj. Dopraw.
Farsz wykładaj na tortille i zawijaj burrito.
Więcej informacji na temat burrito wegetariańskiego
Burrito wegetariańskie to pomysł na pyszne, sycące, zdrowe danie bez mięsa, które sprawdzi się na wiele okazji. Możesz podawać je na obiad lub kolację, a także w formie przystawki na przykład na imprezę. Dodatkowo wrapy z tortilli i wegetariańskiego farszu świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Bez problemu zapakujesz je też do lunchboxa na wynos i zabierzesz ze sobą do pracy lub dasz dzieciom do szkoły. Mimo że jest to danie całkowicie wegetariańskie, jest bardzo sycące, smaczne i odżywcze, dlatego na pewno zadowoli również wszystkie osoby, które nie wyobrażają sobie bezmięsnych posiłków. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić burrito wegetariańskie z ryżem i warzywami koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby przygotować smaczne i dobre na każdą okazję wrapy wegetariańskie potrzebne Ci będą placki tortilli, ugotowany biały ryż oraz warzywa. Najlepiej sprawdzą się typowe dla kuchni meksykańskiej warzywa takie jak czerwona fasola, kukurydza, sos pomidorowy, czerwona papryka i czerwona cebula, jednak tak naprawdę nie ma w tej kwestii żadnych ograniczeń. Burrito wegetariańskie to świetne danie w stylu zero waste, ponieważ do farszu możesz dodać wszystkie warzywa, które akurat zalegają Ci w lodówce. Tortille do burrito możesz przygotować samodzielnie lub kupić gotowe. Druga opcja pozwala zaoszczędzić sporo czasu, pamiętaj jednak, aby zwrócić uwagę na skład produktu i wybrać tortillę na mące pełnoziarnistej i bez zbędnych dodatków. Przepis na burrito wegetariańskie jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego bez problemu sobie z nim poradzisz, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia kulinarnego. Najlepsze burrito to, zjedzone na ciepło, tuż po przygotowaniu, jednak na zimno lub następnego dnia, również będzie smaczne. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis na najlepsze burrito wegetariańskie.
Alergeny w burrito wegetariańskim
Lista alergenów dla burrito wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
Wartości odżywcze burrito wegetariańskiego
Wybierając gotową tortillę ze sklepu najlepiej wybrać tą na mące pełnoziarnistej.
Energia i białka
(380g)
Węglowodany
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy
(380g)
Składniki mineralne
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.