Burrito meksykańskie
- Tortilla (125 g)
- Mięso mielone wieprzowe (250 g)
- Pomidory w puszce (200 g)
- Fasola konserwowa - czerwona (100 g)
- Kukurydza konserwowa (75 g)
- Ser cheddar (40 g)
- Cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Kolendra świeża (20 g)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na burrito meksykańskie krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę.
Kiedy cebula będzie już rumiana, dodaj mięso i przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką.
Wszystko smaż przez 20 minut.
Do mięsa dodaj kukurydzę i czerwoną fasolę.
Zamieszaj i wlej pomidory. Duś do momentu aż masa zgęstnieje.
Przypraw chili i czosnkiem. Dodaj drobno posiekaną kolendrę i natkę pietruszki.
Gotowy farsz nakładaj na środek placków, na wierzch ułóż starty żółty ser. Zawiń brzegi środka, a resztę zroluj.
Patelnię nagrzej porządnie i podgrzej na niej burrito z obu stron, przez 2 minuty z każdej strony.
Więcej informacji na temat burrita meksykańskie
Burrito meksykańskie to świetny pomysł na szybką i smaczną przekąskę, która wspaniale sprawdzi się na co dzień. Burrito można też zjeść na obiad, gdyż jest bardzo sycące. Burrito to tradycyjne meksykańskie danie, na które składa się mięsny farsz oraz tortille.
Przepis na burrito meksykańskie to pyszna opcja dla wszystkich, którzy kochają mięsne dania. Jest niezwykle smaczne i ciekawie się prezentuje. To klasyczne danie zostało przygotowane w nieco świeższej odsłonie. Nie ma w nim również dodatku ryżu, co sprawia, że jest mniej kaloryczne i lżejsze. W kilka minut można przygotować to pyszne danie. Farsz dobrze jest wykonać dzień wcześniej, jeśli chce się jeszcze bardziej przyspieszyć cały proces. Całość jest tak prosta, że poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz.
Jeśli jak zrobić burrito meksykańskie, by było pyszne, szybkie, a przy okazji domowe, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstają z niego najlepsze tortille. Farsz dobrze jest połączyć z czerwoną fasolą, by był bardziej sycący. Do przygotowania burrito warto wybrać dobrej jakości składniki, które nadadzą całości dobrego smaku i wspaniałego aromatu. Można skorzystać z konserwowej fasoli, gdyż wtedy przygotowanie całego dania będzie po prostu szybsze. Warto przed użyciem przepłukać warzywa z zalewy, jednak nie jest to konieczne. Burrito w tortilli, choć wydaje się potrawą bardzo banalną, to jednak wcale taką nie jest. Jej nieskomplikowane przygotowanie jest niewątpliwie jedną z zalet, jednak najlepszy jest w niej smak. Tradycyjne burrito charakteryzuje się niezwykłą ostrością, jednak dla tych, którzy nie przepadają za pikantnymi potrawami, ten przepis będzie dużo lepszy. Choć znajduje się w nim dodatek papryczki chili, to można sobie samodzielnie dobrać odpowiednią ilość, by danie było łagodniejsze. Robi się je w ekspresowym tempie, a smakuje naprawdę dobrze. To wszystko zasługa dobrego farszu, w którym znajduje się mięso z fasolą i kukurydzą. Farsz mięsno warzywny dopełniony jest odpowiednimi przyprawami, które sprawiają, że całość smakuje po prostu obłędnie. To głównie dzięki słodkiej papryce, świeżej kolendrze i natce pietruszki. Całość ma mocny smak, choć nie jest zbyt pikantna.
Alergeny w burricie meksykańskie
Lista alergenów dla burrita meksykańskie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser cheddar
Wartości odżywcze burrita meksykańskie
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(480g)
Węglowodany
(480g)
Tłuszcze
(480g)
Witaminy
(480g)
Składniki mineralne
(480g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.