Burrito
- Tortilla pełnoziarnista - 2 szt (124 g)
- Mięso mielone z kurczaka (250 g)
- Pomidory w puszce - 0,5 puszki (200 g)
- Fasola czerwona - 1/4 puszki (100 g)
- Kukurydza konserwowa - 5 łyżek (75 g)
- Ser gouda - 2 plastry (40 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (15 ml)
Przepis na burrito krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę.
Kiedy cebula będzie już rumiana dodaj mięso i przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką.
Wszystko smaż przez 10 minut.
Do mięsa dodaj kukurydzę i czerwoną fasolę.
Zamieszaj i wlej pomidory. Duś do momentu aż masa zgęstnieje.
Przypraw chili i czosnkiem. Dodaj drobno posiekaną kolendrę i natkę pietruszki.
Gotowy farsz nakładaj na środek placków i zawiń brzegi środka, a resztę zroluj.
Naczynie żaroodporne polej olejem i ułóż w nim burrito łączeniem do góry. Na łączeniu rozłóż porwany plaster sera.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut.
Więcej informacji na temat burrito
Burrito to świetna opcja na szybki i pożywny posiłek, szczególnie dla miłośników kuchni meksykańskiej. Jest niezwykle smaczne i ciekawie się prezentuje. To klasyczne danie zostało przygotowane w nieco świeższej odsłonie. Nie ma w nim również dodatku ryżu, co sprawia, że jest mniej kaloryczne i lżejsze.
Do przygotowania burrito warto wybrać dobrej jakości składniki, które nadadzą całości dobrego smaku i wspaniałego aromatu. Można skorzystać z konserwowej fasoli, gdyż wtedy przygotowanie całego dania będzie po prostu szybsze. Warto przed użyciem przepłukać warzywa z zalewy, jednak nie jest to konieczne.
Przepis na burrito jest naprawdę bardzo łatwy. W kilka minut można przygotować to pyszne danie. Farsz dobrze jest wykonać dzień wcześniej, jeśli chce się jeszcze bardziej przyspieszyć cały proces. Całość jest tak prosta, że poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz.
Burrito w tortilli choć wydaje się potrawą bardzo banalną, to jednak wcale taką nie jest. Jej nieskomplikowane przygotowanie jest niewątpliwie jedną z zalet, jednak najlepszy jest w niej smak. Tradycyjne burrito charakteryzuje się niezwykłą ostrością, jednak dla tych, którzy nie przepadają za pikantnymi potrawami ten przepis będzie dużo lepszy. Choć znajduje się w nim dodatek papryczki chili, to można sobie samodzielnie dobrać odpowiednią ilość, by danie było łagodniejsze.
To burrito meksykańskie jest najlepsze na szybki obiad czy kolację. Robi się je w ekspresowym tempie, a smakuje naprawdę dobrze. To wszystko zasługa dobrego farszu, w którym znajduje się mięso z fasolą i kukurydzą. Farsz mięsno warzywny dopełniony jest odpowiednimi przyprawami, które sprawiają, że całość smakuje po prostu obłędnie. To głównie dzięki słodkiej papryce, świeżej kolendrze i natce pietruszki. Całość ma mocny smak, choć nie jest zbyt pikantna.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić burrito, które będzie pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość smakuje wybornie i smakuje każdemu, kto kocha kuchnię meksykańską.
Alergeny w burrito
Lista alergenów dla burrito przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze burrito
Burrito jest dobrym sposobem na posiłek. Warto do niego użyć chudego mięsa. Ze względu na dużą ilość ostrych przypraw nie będzie odpowiednie dla osób z chorobami układu pokarmowego.
Energia i białka
(467g)
Węglowodany
(467g)
Tłuszcze
(467g)
Witaminy
(467g)
Składniki mineralne
(467g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.