Burgery z tofu

Opublikowano: 18.04.2022 r., 15:37 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
burger z tofu burger z tofu i warzywami
Burger z tofu
Poznaj przepis na wegetariańskie burgery z tofu naturalnego z warzywami.
Przygotowanie 30 min
722 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem 1 opakowani2 (180 g)
  • Bułka tarta 4 łyżki (40 g)
  • Sos sojowy 2 łyżki (20 ml)
  • Mąka ziemniaczana 0,5 łyżeczka (3 g)
  • Cebula czerwona 1/2 sztuki (40 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Pomidor 1 sztuka (200 g)
  • Sałata 4 liście (15 g)
  • Ogórek kiszony 1 sztuka (60 g)
  • Majonez 1 duża łyżka (30 g)
  • Ketchup 1 duża łyżka (30 g)
  • Bułka grahamka 2 sztuki (140 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Cebula 1/2 sztuki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, miska

Przepis na burgery z tofu krok po kroku

Tofu odsącz z nadmiaru wody i rozdrobnij widelcem.

Wymieszaj z bułką tartą, sosem sojowym, mąką ziemniaczaną, posiekaną cebulą i czosnkiem. Dokładnie wymieszaj.

Uformuj 2 kotlety i usmaż na patelni na oliwie.

Bułki przekrój wzdłuż na pół i podpiecz w tosterze lub na suchej patelni.

Dolną połówkę posmaruj majonezem, ułóż sałatę, kotlety z burgera, plastry cebuli czerwonej, ogórka i pomidora. Posmaruj ketchupem i przykryj bułką.

Jak oceniasz przepis na burgery z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat burgerów z tofu

Burger z tofu to pomysł na pyszne, szybkie danie, idealne na prosty lunch, obiad lub kolację, które sprawdzi się dla całej rodziny, również dla dzieci. Hamburger wegetariański świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, możesz śmiało zabrać je ze sobą do pracy w pudełku lub lunchboxie, będzie równie dobre co to zjedzone tuż po przygotowaniu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić burgery z tofu poznaj nasz prosty przepis, dzięki któremu bez problemu poradzisz sobie z tym daniem. Hamburgery możesz przygotować zarówno z tofu naturalnego, jak i wędzonego, dlatego wybierz to, które bardziej lubisz i którego smak bardziej trafia w Twoje upodobania. Oprócz tofu potrzebne Ci będą biała i czerwona cebula, bułka, świeże warzywa oraz ulubione sosy. W kwestii warzyw panuje pełna dowolność, możesz wykorzystać te które lubisz najbardziej i te, które akurat zalegają Ci w lodówce. Świetnie sprawdzi się sałata masłowa lub rukola, świeży pomidor, czerwona cebula i ogórek świeży lub kiszony. Jako sosy możesz wykorzystać majonez, ketchup, domowy sos jogurtowy z dodatkiem koperku lub czosnku. Uważaj jednak na dodatek gotowych, sklepowych sosów do burgerów, często zawierają duży dodatek cukru i są bardzo kaloryczne. Przepis na burgery z tofu jest bardzo prosty i na pewno poradzisz sobie z ich przygotowaniem, nawet nie mając dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować wegetariańskie kotlety wystarczy rozdrobnione tofu wymieszać z drobno posiekaną cebulką, przyprawami i sosem sojowym, uformować kotlety i podsmażać na patelni. Kolejny to krok to układanie kolejno wszystkich składników na połówce bułki. Jak widzisz to nic trudnego. Wegetariańskie hamburgery świetnie sprawdzą się dla wszystkich osób eliminujących lub ograniczających mięso. Tofu jest dobrym źródłem białka, a jeśli wybierzesz tofu wzbogacane, również wapnia. Burgery z tofu, mimo, że mogą kojarzyć się z żywnością typu fast food, przygotowane z naszego przepisu będą nisko kaloryczne, wysokobłonnikowe i odżywcze. Koniecznie czytaj dalej aby poznać szczegółowy przepis na burgery z tofu.

Alergeny w burgerach z tofu

Lista alergenów dla burgerów z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Sos sojowy
    • bułka grahamka
    • sos sojowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze burgerów z tofu

na 100g gotowej potrawy

Najlepiej wybrać tofu wzbogacane w wapń, zwłaszcza w przypadku długotrwałego stosowania diety wegańskiej lub ograniczającej produkty mleczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
144.48
722.41
Białko (g)
4.27
21.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
14.35
71.75
Węglowodany przyswajalne (g)
6.67
33.36
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
4.54
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
7.91
39.54
Tłuszcze nasycone (g)
1.47
7.35
Tłuszcze nienasycone (g)
6.44
32.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.46
17.31
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.66
13.30
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.49
7.43
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.36
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.10
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.64
23.21
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.04
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.80
4.00
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka grahamka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.40
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka grahamka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.25
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka grahamka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.63
3.17
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka grahamka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.58
72.91
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka grahamka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
387.35
1936.76
Potas (mg)
133.70
668.51
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka grahamka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
91.93
459.64
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
45.22
226.11
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka grahamka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.86
74.29
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka grahamka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.58
7.92
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.34
1.70
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka grahamka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.43
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka grahamka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burgerów z tofu 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania burgerów z tofu

Koszt składników
73.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
180 g
1 opakowani2
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 180 g
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Mąka ziemniaczana
3 g
0,5 łyżeczka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Cebula czerwona
40 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pomidor
200 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Sałata
15 g
4 liście
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Ogórek kiszony
60 g
1 sztuka
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 60 g
Majonez
30 g
1 duża łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Ketchup
30 g
1 duża łyżka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Bułka grahamka
140 g
2 sztuki
0.80
Za 65,0 g
Liczba opakowań 3
1.72
Za 140 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
73.20