Burgery z tofu
- Tofu wzbogacane wapniem - 1 opakowani2 (180 g)
- Bułka tarta - 4 łyżki (40 g)
- Sos sojowy - 2 łyżki (20 ml)
- Mąka ziemniaczana - 0,5 łyżeczka (3 g)
- Cebula czerwona - 1/2 sztuki (40 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Pomidor - 1 sztuka (200 g)
- Sałata - 4 liście (15 g)
- Ogórek kiszony - 1 sztuka (60 g)
- Majonez - 1 duża łyżka (30 g)
- Ketchup - 1 duża łyżka (30 g)
- Bułka grahamka - 2 sztuki (140 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
Przepis na burgery z tofu krok po kroku
Tofu odsącz z nadmiaru wody i rozdrobnij widelcem.
Wymieszaj z bułką tartą, sosem sojowym, mąką ziemniaczaną, posiekaną cebulą i czosnkiem. Dokładnie wymieszaj.
Uformuj 2 kotlety i usmaż na patelni na oliwie.
Bułki przekrój wzdłuż na pół i podpiecz w tosterze lub na suchej patelni.
Dolną połówkę posmaruj majonezem, ułóż sałatę, kotlety z burgera, plastry cebuli czerwonej, ogórka i pomidora. Posmaruj ketchupem i przykryj bułką.
-
Hamburgery
-
Burgery
-
Burger drwala
-
Wołowina po burgundzku
-
Mięso na burgery
-
Burger z buraków
-
Sos do burgera
-
Mini hamburgery
-
Vege burger
-
Mięso na hamburgery
-
Burger domowy
-
Sos hamburgerowy
-
Burgery z kurczaka
-
Burger wegetariański
-
Burger z kurczakiem
-
Burger wegański
-
Burger wieprzowy
-
Burger z indyka
-
Burgery
Więcej informacji na temat burgerów z tofu
Burger z tofu to pomysł na pyszne, szybkie danie, idealne na prosty lunch, obiad lub kolację, które sprawdzi się dla całej rodziny, również dla dzieci. Hamburger wegetariański świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, możesz śmiało zabrać je ze sobą do pracy w pudełku lub lunchboxie, będzie równie dobre co to zjedzone tuż po przygotowaniu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić burgery z tofu poznaj nasz prosty przepis, dzięki któremu bez problemu poradzisz sobie z tym daniem. Hamburgery możesz przygotować zarówno z tofu naturalnego, jak i wędzonego, dlatego wybierz to, które bardziej lubisz i którego smak bardziej trafia w Twoje upodobania. Oprócz tofu potrzebne Ci będą biała i czerwona cebula, bułka, świeże warzywa oraz ulubione sosy. W kwestii warzyw panuje pełna dowolność, możesz wykorzystać te które lubisz najbardziej i te, które akurat zalegają Ci w lodówce. Świetnie sprawdzi się sałata masłowa lub rukola, świeży pomidor, czerwona cebula i ogórek świeży lub kiszony. Jako sosy możesz wykorzystać majonez, ketchup, domowy sos jogurtowy z dodatkiem koperku lub czosnku. Uważaj jednak na dodatek gotowych, sklepowych sosów do burgerów, często zawierają duży dodatek cukru i są bardzo kaloryczne. Przepis na burgery z tofu jest bardzo prosty i na pewno poradzisz sobie z ich przygotowaniem, nawet nie mając dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować wegetariańskie kotlety wystarczy rozdrobnione tofu wymieszać z drobno posiekaną cebulką, przyprawami i sosem sojowym, uformować kotlety i podsmażać na patelni. Kolejny to krok to układanie kolejno wszystkich składników na połówce bułki. Jak widzisz to nic trudnego. Wegetariańskie hamburgery świetnie sprawdzą się dla wszystkich osób eliminujących lub ograniczających mięso. Tofu jest dobrym źródłem białka, a jeśli wybierzesz tofu wzbogacane, również wapnia. Burgery z tofu, mimo, że mogą kojarzyć się z żywnością typu fast food, przygotowane z naszego przepisu będą nisko kaloryczne, wysokobłonnikowe i odżywcze. Koniecznie czytaj dalej aby poznać szczegółowy przepis na burgery z tofu.
Alergeny w burgerach z tofu
Lista alergenów dla burgerów z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Sos sojowy
- bułka grahamka
- sos sojowy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze burgerów z tofu
Najlepiej wybrać tofu wzbogacane w wapń, zwłaszcza w przypadku długotrwałego stosowania diety wegańskiej lub ograniczającej produkty mleczne.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.