Burgery z grilla

Opublikowano: 02.04.2021 r., 21:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rumiane burgery ułożone na czarnej desce. Udekorowane świeżymi ziołami.
Burgery z grilla
Burgery z grilla to świetny pomysł na pyszny posiłek, który zaskoczy wszystkich miłośników mięsa. Są pyszne i aromatyczne, a przy tym idealnie soczyste.
Przygotowanie 15 min
Grillowanie 20 min
197 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso mielone wołowe (300 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, kminek mielony, oregano, papryka ostra, czosnek granulowany, vegeta
Sprzęt kuchenny
duża miska, grill elektryczny

Przepis na burgery z grilla krok po kroku

Mięso włóż do dużej miski i wbij jajka do środka.

Cebulę umyj, obierz z pierwszych warstw i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do mięsa.

Mięso przypraw solą, pieprzem, ziołami, czosnkiem, papryką i vegetą. Wymieszaj wszystko dokładnie, najlepiej ręką. Następnie uformuj z mięsa duże, płaskie kotlety.

Na rozgrzany grill elektryczny umieść uformowane kotlety i grilluj z każdej strony, tak by były rumiane, około 15 minut. Gotowe kotlety możesz zjeść same lub w bułce z ulubionymi warzywami.

Jak oceniasz przepis na burgery z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat burgerów z grilla

Burgery z grilla są pyszną i aromatyczną propozycją na danie z rusztu, które świetnie sprawdzi się podczas przyjęć, a także spotkań w gronie rodziny. Są bardzo pożywne i sycące.

Hamburger z grilla dzięki dużej ilości aromatycznych przypraw jest smaczny i wprost rozpływa się w ustach. Ma wspaniałą fakturę, jest przy tym bardzo miękki i soczysty. Na pewno zasmakuje wszystkim smakoszom mięs.

Burgery wołowe z grilla wspaniale smakują same, a także w bułce z ulubionymi warzywami i smakowitym sosem. W dodatku są domowe, a to sprawia, że choć smakują jak z ulubionej restauracji, to są znacznie zdrowsze i lżejsze.

Mięso do burgerów powinno być dobrej jakości, dzięki temu uzyskamy najlepszy smak. Najlepiej skorzystać z mięsa mielonego, które łączy się z jajkiem. W tej wersji nie dodaje się bułki tartej, dlatego są one bezglutenowe i świetnie sprawdzą się na diecie ketogennej, czy paleo.

Te burgery są tradycyjnie amerykańskie, jednak dodatek drobno pokrojonej cebulki sprawia, że zyskują one polskiego wyrazu. Idealnie nadają się jako pyszny i pełnowartościowy mięsny dodatek do obiadu, czy kolacji, który zasmakuje nawet najbardziej wybrednemu krytykowi.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić burgery z grilla, które będą pyszne, a do tego miękkie i soczyste w środku, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Mięso dzięki cebuli zyskuje naprawdę świetnego, lekko słodkawego smaku, a czosnek i ostra papryka nadają mu wyjątkowego charakteru. Dodatek kminku sprawia, że mięso jest łatwiej strawne.

Kotlety są naprawdę pyszne i pięknie się prezentują, a najlepsze w nich jest to, że mięso nie jest suche.

Przepis jest naprawdę łatwy, a danie można przygotować bardzo szybko, dzięki temu będzie idealny dla osób zapracowanych. Pokazuje on jak grillować burgery w sposób bardzo łatwy i szybki.

Burgery najlepiej wykonywać z mięsa wołowego, ponieważ świetnie łączy się ono z podaną mieszanką przypraw. Dodatkowo ten rodzaj mięsa jest bogaty w białko i żelazo hemowe. Sprawdzi się idealnie dla osób, które cierpią z powodu anemii.

Alergeny w burgerach z grilla

Lista alergenów dla burgerów z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • vegeta

Wartości odżywcze burgerów z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
179.99
197.99
Białko (g)
13.12
14.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
1.86
2.05
Węglowodany przyswajalne (g)
1.56
1.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
0.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
12.92
14.21
Tłuszcze nasycone (g)
6.52
7.17
Tłuszcze nienasycone (g)
6.41
7.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.57
6.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.83
0.92
Cholesterol (mg)
146.34
160.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
48.85
53.73
Witamina B6 (mg)
0.25
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
1.40
1.54
Witamina C (mg)
1.31
1.44
Witamina D (µg (mcg))
0.64
0.70
Witamina E (mg)
0.40
0.44
Retinol (µg (mcg))
48.85
53.73
Tiamina (mg)
0.04
0.05
Ryboflawina (mg)
0.22
0.24
Niacyna (mg)
2.33
2.57
Foliany (µg (mcg))
20.81
22.89
Beta karoten (µg (mcg))
0.18
0.19

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
77.22
84.94
Potas (mg)
211.63
232.79
Wapń (mg)
29.45
32.40
Fosfor (mg)
147.91
162.70
Magnez (mg)
14.30
15.73
Żelazo (mg)
1.59
1.75
Cynk (mg)
2.65
2.92
Miedź (mg)
0.06
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny burgerów z grilla 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania burgerów z grilla

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
300 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.25
Za 300 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
20.00