Burger warzywny

Opublikowano: 31.01.2022 r., 21:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Burger warzywny ułożony na talerzu.
Burger warzywny
Burger warzywny jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy kochają te kanapki i poszukują roślinnej alternatywy, która nie tylko będzie równie smaczna, ale też pożywna.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
459 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa (200 g)
  • Bułka grahamka (90 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Cebula (50 g)
  • Pomidor (80 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Bułka tarta (40 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Majonez wegański (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blender, tarka, duża miska

Przepis na burgera warzywnego krok po kroku

Ciecierzycę odsącz z nadmiaru płynu, pozostawiając jedną łyżkę zalewy. Wrzuć ją do blendera wraz z posiekaną cebulą i zblenduj na gładką masę.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do cieciorki. Całość dopraw przyprawami i dokładnie wymieszaj.

Do ciecierzycy dodaj jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszaj.

Z masy uformuj dwa burgery.

Na patelni grillowej podsmaż burgery, by były rumiane z obu stron.

Bułki przekrój na pół i posmaruj je majonezem.

Pomidory i cebulę pokrój w plastry

Na jednej połówce bułki ułóż szpinak, pokrojone w plastry pomidory i cebulę, a także kotleta.

Jak oceniasz przepis na burgera warzywnego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat burgera warzywnego

Burger warzywny jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy kochają te kanapki i poszukują roślinnej alternatywy, która nie tylko będzie równie smaczna, ale także pożywna. Ten roślinny burger jest niesamowicie smaczny i pełen białka. Wystarczy sparować go z pysznym pieczywem i sosem, by stworzyć podstawę naprawdę niesamowitego posiłku. Całość zabiera kilka minut.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić burgera warzywnego, który będzie smaczny, a przy okazji niezbyt skomplikowany, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jego stworzenie zabiera tylko kilka chwil. By powstał naprawdę pyszny burger, najpierw należy ugotować ciecierzycę. Można też posłużyć się produktem już poddanym obróbce termicznej, który z łatwością da się znaleźć w każdym, nawet małym sklepie. Do przygotowania tego dania przyda się dobry blender ręczny lub robot kuchenny, który umożliwi odpowiednie zblendowanie masy i otrzymanie właściwej konsystencji, która gwarantuje prosty sposób na uformowanie kotletów. Można wykorzystać ten przepis również do zrobienia naprawdę smacznych pulpecików, wystarczy tylko uformować masę w mniejsze kawałki.

Przepis na burgery warzywne jest niezwykle prosty, więc sprawdzi się nawet dla początkujących osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Jego podstawą jest ciecierzyca. To warzywo, które do tej pory nie gościło zbyt często na talerzach. Jednak ze względu na rosnącą liczbę osób przechodzących na dietę roślinną, staje się coraz popularniejsze. Cieciorka należy do strączków i podobnie jak inne warzywa z tego rodzaju zawiera dużo białka, które jest niezwykle cenne dla organizmu i dba o dużą sytość. Dodatkowo strączki dostarczają sporo błonnika, którego nie znajdzie się w mięsnej wersji tego dania.

Ten domowy burger to wspaniały pomysł na szybki i pyszny posiłek. To smaczne rozwiązanie sprawdzi się dla wszystkich wegetarian. By stworzyć naprawdę dobrego burgera trzeba zadbać o najlepsze składniki, ten prosty przepis podpowie ci, w jaki sposób to zrobić i jak przygotować wspaniałą kanapkę pełną smaku.

Alergeny w burgerze warzywnym

Lista alergenów dla burgera warzywnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bułka grahamka
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez wegański

Wartości odżywcze burgera warzywnego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowsza alternatywa dla mięsnych burgerów. Kotlety dostarczają sporo białka i błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
122.48
459.31
Białko (g)
5.04
18.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
18.43
69.10
Węglowodany przyswajalne (g)
11.70
43.89
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.84
6.89
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
3.35
12.56
Tłuszcze nasycone (g)
1.12
4.19
Tłuszcze nienasycone (g)
2.23
8.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.75
2.83
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.25
4.69
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.10
101.62
Brak danych dla: bułka grahamka, majonez wegański.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
178.03
667.60
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.41
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.31
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.39
23.98
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.55
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
1.25
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.66
43.71
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.33
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.36
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.68
2.54
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
52.62
197.31
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1784.66
6692.48
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
223.91
839.65
Potas (mg)
201.31
754.92
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
45.32
169.97
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
60.81
228.03
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.76
89.11
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.10
4.14
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.32
1.21
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.44
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burgera warzywnego 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania burgera warzywnego

Koszt składników
35.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Bułka grahamka
90 g
0.80
Za 65,0 g
Liczba opakowań 2
1.11
Za 90 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pomidor
80 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 80 g
Szpinak
100 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Majonez wegański
50 g
7.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 50 g
Koszt składników
35.90