Burger halloumi

Opublikowano: 19.03.2023 r., 15:15 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
burger halloumi
Burger halloumi
Nawet jeśli nie jesteś na diecie wegetariańskiej koniecznie postaw na burgera w wersji bez mięsa. Idealnie sprawdzi się tutaj ser halloumi.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
193 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser halloumi 1 opakowanie (300 g)
  • Bułka pszenna 2 sztuki (120 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Roszponka 1 garść (40 g)
  • Cebula 1/2 sztuki (50 g)
  • Pomidor 1 sztuka (200 g)
  • Ogórek kiszony 3 sztuki (180 g)
  • Sos BBQ 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na burgera halloumi krok po kroku

Ser halloumi pokrój w plastry i grilluj go na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.

Bułkę pszenną przekrój na pół, posmaruj sosem.

Dodaj roszponkę, warzywa i grillowany ser.

Jak oceniasz przepis na burgera halloumi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat burgera halloumi

Nawet jeśli ze swojej diety nie wykluczasz mięsa, koniecznie musisz spróbować burger halloumi. Ser idealnie sprawdzi się jako zamiennik sera, poznaj mój przepis na burgery halloumi i przekonaj się, że wegetariańskie posiłki bez mięsa też mogą być smaczne i dobre dla każdego. Dokładnie jak zrobić burgery halloumi, które będą najlepsze, opisuję nieco niżej, śmiało możesz przygotować do nich też chutney z czerwonej cebuli to nic innego jak delikatna i kremowa konfitura cebulowa.

Można się z nią spotkać bardzo często w restauracjach jako dodatek do wielu dań np. do burgerów.

Zaczynamy od obrania cebuli, następnie pokrój ją w pióra lub na ósemki, wrzuć do garnka lub na patelnie i chwile podsmażaj.

Dodaj około ½ szklanki wody i duś. W tym momencie ważne jest, aby cebula maksymalnie zmiękła. Później dodaj cukier i wino, podgrzewaj chwilę tak, aby alkohol wyparował. Na samym końcu dodaj ocet i podgrzewaj jeszcze chwilę. Po 10 minutach powstanie pyszny sos z czerwonej cebuli. Możesz podawać go bezpośrednio do potrawy lub zrobić zapasy. Wystarczy, że przełożysz ciepły chutney do wcześniej wyparzonego słoiczka i będziesz przechowywać w lodówce. Tak przygotowany mus możesz dodawać do dań obiadowych na ciepło lub na zimno.

Warto spożywać cebulę i przetwory z niej, ponieważ ma niezwykłe właściwości lecznicze, a to wszystko dzięki swoim składnikom odżywczym. Cebula to bogactwo witamin z grupy B, C, K, E, A, a także antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Błonnik działa na nasze jelita jak szczotka, dzięki czemu wspomaga perystaltykę naszych jelit i zapobiega występowaniu zaparć.

Dodatkowo warto pamiętać, że cebula ma właściwości antywirusowe i antybakteryjne.

Dlatego warto spożywać ją przez cały rok, a szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.

Spożywanie cebuli może, także pozytywnie wpłynąć na łagodzenie objawów przeziębienia i grypy. Nie bez powodu nasze mamy, w każdą zimę robiły domowy syrop z cebuli, aby zadbać o naszą odporność. W porównaniu do niego smak chutney z czerwonej cebuli jest bardzo dobry, konsystencja delikatna i kremowa.

Skoro już wiesz, jak zrobić burgera z serem halloumi z chutney z czerwonej cebuli, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis.

Alergeny w burgerze halloumi

Lista alergenów dla burgera halloumi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • ser halloumi
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos BBQ

Wartości odżywcze burgera halloumi

na 100g gotowej potrawy

Ser halloumi idealnie sprawdzi się nie tylko do burgera, ale też do sałatki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
193.76
193.76
Białko (g)
9.59
9.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
8.74
8.74
Węglowodany przyswajalne (g)
7.65
7.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
1.09
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
13.45
13.45
Tłuszcze nasycone (g)
11.06
11.06
Cholesterol (mg)
28.71
28.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
26.47
26.47
Witamina C (mg)
5.19
5.19
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
420.10
420.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
728.62
728.62
Wapń (mg)
316.53
316.53
Żelazo (mg)
0.72
0.72
Szacunkowy indeks glikemiczny burgera halloumi 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania burgera halloumi

Koszt składników
63.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser halloumi
300 g
1 opakowanie
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 300 g
Bułka pszenna
120 g
2 sztuki
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.90
Za 120 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Roszponka
40 g
1 garść
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 40 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pomidor
200 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Ogórek kiszony
180 g
3 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Sos BBQ
20 ml
2 łyżki
6.00
Za 220,0 ml
Liczba opakowań 1
0.55
Za 20 ml
Koszt składników
63.70