Przepis na burek krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w słupki.

Twaróg wymieszaj z cukrem i żółtkami.

Jabłka posyp cynamonem.

Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż warstwę ciasta filo, na niej ułóż jabłka, twaróg, przykryj kolejnym płatem ciasta.

Na wierzch ciasta połóż kawałeczki masła i piecz w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez 20-25 minut.

Jeśli ciasto zacznie się przypalać zmniejsz temperaturę.

Burek podany na drewnianej desce do krojenia.
Burek
Koszt przygotowania dania
34.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
521 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
63

Burek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o burek

Burek to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej i tureckiej. Burek można przygotować z ciasta filo lub z ciasta francuskiego, choć jest to bardzo rzadko spotykane. W zależności od kraju podaje się go z innym farszem. Można przygotować go na słono z farszem z mięsem mielonym lub warzywnym np. z ziemniakami, a także na słodko z serem czy miodem. Ciasto filo z pomocą, którego przygotowuje się zapiekankę można przygotować w domu własnoręcznie lub kupić gotowe. Jeśli masz więcej czasu na przygotowanie dania polecamy zrobić domowe ciasto, jednak gotowy wyrób pozwoli Ci na zrobienie pysznego posiłku w czasie o połowę krótszym. Przepis na burek jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia burka z jabłkami potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto filo, jabłka, twaróg tłusty, cynamon, cukier, masło, żółtka jaj.

Jak zrobić burek z gotowego ciasta filo? Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w słupki. Twaróg wymieszaj z cukrem i żółtkami. Jabłka posyp cynamonem. Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż warstwę ciasta filo, na niej ułóż jabłka, twaróg, przykryj kolejnym płatem ciasta. Na wierzch ciasta połóż kawałeczki masła i piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut. Ciasto ma się zrumienić na wierzchu.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, ciasta i placki z chudego sera będą nie smaczne, dlatego zawsze używaj twarogu z jak najwyższą zawartością tłuszczu. Zwiększa to kaloryczność, ale bardzo poprawia smak. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego.

Podsumowując chorwacki burek to doskonała propozycja na pyszny słodki deser lub śniadanie na słodko jak kto woli. Turecki burek podaje się zazwyczaj na słono z mięsem mielonym lub warzywami. Wersja burka z jabłkami jest raczej lekko zmodyfikowaną wersją tradycyjnej potrawy.

Wartości odżywcze burek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - burek kcal
Białko
5.04 g
12.61 g

Węglowodany w burek

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
26.73 g
66.81 g
Węglowodany przyswajalne
25.34 g
63.34 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.39 g
3.47 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
9.13 g
22.82 g
Tłuszcze nasycone
5.83 g
14.58 g
Tłuszcze nienasycone
3.30 g
8.24 g
Cholesterol
72.30 mg
180.75 mg

Składniki mineralne w przepisie na burek

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
151.25 mg
378.13 mg
Potas
72.13 mg
180.34 mg
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Wapń
39.08 mg
97.70 mg
Żelazo
0.82 mg
2.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny burek 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w burek

Lista alergenów dla burek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciasto filo
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania burek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto filo
500 g
8.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 500 g
Ser twarogowy tłusty
500 g
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Jabłko
1000 g
5 średnich sztuk
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Koszt składników
39.50
Jak oceniasz przepis na burek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób