Burek ze szpinakiem

Opublikowano: 25.11.2021 r., 9:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Burek ze szpinakiem podany na talerzu.
Burek ze szpinakiem
Burek ze szpinakiem to tradycyjne danie kuchni tureckiej. Pyszny burek bez dodatku mięsa świetnie sprawdzi się podany na obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
880 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ciasto filo (400 g)
  • Szpinak (600 g)
  • Masło klarowane (200 g)
  • Ser Feta 1,5 kostki (300 g)
  • Suszone pomidory w oleju (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Przepis na burek ze szpinakiem krok po kroku

Czosnek obierz z łuski i przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek, dodaj na patelnię szpinak, dopraw solą i pieprzem i usmaż.

Zdejmij z ognia, dodaj pokruszony ser feta oraz posiekane pomidory suszone i wymieszaj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Na jej spód ułóż płat ciasta filo, na niego wyłóż szpinakowy farsz, przykryj go kolejnym płatem ciasta i na jego wierzch umieść kilka kawałków masła.

Piecz w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 20-25 minut.

Jak oceniasz przepis na burek ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat burek ze szpinakiem

Burek ze szpinakiem to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej i tureckiej. Burek to zapiekane ciasto filo z farszem. Farsze do burka przygotowywane są w zależności od kraju z innych składników. Mogą być podawane na słono lub na słodko. Przepis na burek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Burek zrobić możesz z gotowego ciasta filo kupionego w sklepie lub z przygotowanego w domu. Zrobienia ciasta filo w domu jest jednak bardzo pracochłonne i wymaga doświadczenia cukierniczego. Do zrobienia burka ze szpinakiem potrzebować będziesz następujących produktów spożywczych: ciasto filo, szpinak, ser feta, czosnek, suszone pomidory w oleju, sól, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić burek ze szpinakiem? Czosnek obierz z łuski i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek, dodaj na patelnię szpinak, dopraw solą i pieprzem i usmaż. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszony ser feta oraz posiekane pomidory suszone i wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na jej spód ułóż płat ciasta filo, na niego wyłóż szpinakowy farsz, przykryj go kolejnym płatem ciasta i na jego wierzch umieść kilka kawałków masła. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie.

Podsumowując pyszny burek z serem to doskonała propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Ciasto filo doskonale nadaje się do faszerowania mięsem i pieczonymi warzywami. Danie jest syta a dodatkowo zawiera cenne składniki mineralne.

Alergeny w burek ze szpinakiem

Lista alergenów dla burek ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciasto filo
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser Feta

Wartości odżywcze burek ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Burek ze szpinakiem to danie zawierające sporą ilość błonnika pokarmowego. Jest także doskonałym źródłem składników mineralnych takich jak wapń i żelazo. Ser feta jest także dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
259.00
880.60
Białko (g)
6.20
21.09
Fenyloalanina (mg)
0.18
0.62
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
19.35
65.79
Węglowodany przyswajalne (g)
17.37
59.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.98
6.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
17.88
60.78
Tłuszcze nasycone (g)
11.23
38.17
Tłuszcze nienasycone (g)
6.65
22.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.25
17.85
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
2.98
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.00
173.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
293.94
999.40
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.62
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
21.89
74.44
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.11
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
119.00
404.60
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.26
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.89
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.86
2.91
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
76.82
261.20
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2017.82
6860.60
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
349.53
1188.40
Potas (mg)
392.59
1334.80
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Wapń (mg)
138.29
470.20
Fosfor (mg)
93.47
317.80
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Magnez (mg)
40.76
138.60
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.14
7.27
Cynk (mg)
0.79
2.68
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.36
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burek ze szpinakiem 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania burek ze szpinakiem

Koszt składników
77.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto filo
400 g
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
10.67
Za 400 g
Szpinak
600 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 600 g
Masło klarowane
200 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Ser Feta
300 g
1,5 kostki
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 300 g
Suszone pomidory w oleju
200 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
4.44
Za 200 g
Koszt składników
77.00