Przepis na burek ze szpinakiem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Czosnek obierz z łuski i przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek, dodaj na patelnię szpinak, dopraw solą i pieprzem i usmaż.

Zdejmij z ognia, dodaj pokruszony ser feta oraz posiekane pomidory suszone i wymieszaj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Na jej spód ułóż płat ciasta filo, na niego wyłóż szpinakowy farsz, przykryj go kolejnym płatem ciasta i na jego wierzch umieść kilka kawałków masła.

Piecz w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 20-25 minut.

Burek ze szpinakiem podany na talerzu.
Burek ze szpinakiem
Koszt przygotowania dania
61.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
880 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
62

Burek ze szpinakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o burek ze szpinakiem

Burek ze szpinakiem to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej i tureckiej. Burek to zapiekane ciasto filo z farszem. Farsze do burka przygotowywane są w zależności od kraju z innych składników. Mogą być podawane na słono lub na słodko. Przepis na burek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Burek zrobić możesz z gotowego ciasta filo kupionego w sklepie lub z przygotowanego w domu. Zrobienia ciasta filo w domu jest jednak bardzo pracochłonne i wymaga doświadczenia cukierniczego. Do zrobienia burka ze szpinakiem potrzebować będziesz następujących produktów spożywczych: ciasto filo, szpinak, ser feta, czosnek, suszone pomidory w oleju, sól, pieprz, masło klarowane.

Jak zrobić burek ze szpinakiem? Czosnek obierz z łuski i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek, dodaj na patelnię szpinak, dopraw solą i pieprzem i usmaż. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszony ser feta oraz posiekane pomidory suszone i wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na jej spód ułóż płat ciasta filo, na niego wyłóż szpinakowy farsz, przykryj go kolejnym płatem ciasta i na jego wierzch umieść kilka kawałków masła. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie.

Podsumowując pyszny burek z serem to doskonała propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Ciasto filo doskonale nadaje się do faszerowania mięsem i pieczonymi warzywami. Danie jest syta a dodatkowo zawiera cenne składniki mineralne.

Wartości odżywcze burek ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kalorie)
259.00 kcal
880.60 kcal
Białko
6.20 g
21.09 g
Fenyloalanina
0.18 mg
0.62 mg
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej

Węglowodany w burek ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany
19.35 g
65.79 g
Węglowodany przyswajalne
17.37 g
59.07 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.98 g
6.72 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz
17.88 g
60.78 g
Tłuszcze nasycone
11.23 g
38.17 g
Tłuszcze nienasycone
6.65 g
22.61 g
Tłuszcze jednonasycone
5.25 g
17.85 g
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.88 g
2.98 g
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Cholesterol
51.00 mg
173.40 mg

Witaminy w przepisie na burek ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A
293.94 µg (mcg)
999.40 µg (mcg)
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.62 mg
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina C
21.89 mg
74.44 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Retinol
119.00 µg (mcg)
404.60 µg (mcg)
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.26 mg
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.89 mg
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Niacyna
0.86 mg
2.91 mg
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Foliany
76.82 µg (mcg)
261.20 µg (mcg)
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Beta karoten
2017.82 µg (mcg)
6860.60 µg (mcg)
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na burek ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód
349.53 mg
1188.40 mg
Potas
392.59 mg
1334.80 mg
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Wapń
138.29 mg
470.20 mg
Fosfor
93.47 mg
317.80 mg
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Magnez
40.76 mg
138.60 mg
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Żelazo
2.14 mg
7.27 mg
Cynk
0.79 mg
2.68 mg
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.36 mg
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burek ze szpinakiem 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w burek ze szpinakiem

Lista alergenów dla burek ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciasto filo
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser Feta

Cena przygotowania burek ze szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto filo
400 g
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
10.67
Za 400 g
Szpinak
600 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 600 g
Masło klarowane
200 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Ser Feta
300 g
1,5 kostki
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 300 g
Suszone pomidory w oleju
200 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
4.44
Za 200 g
Koszt składników
77.00
Jak oceniasz przepis na burek ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób