Burek ze szpinakiem
- Ciasto filo (400 g)
- Szpinak (600 g)
- Masło klarowane (200 g)
- Ser Feta - 1,5 kostki (300 g)
- Suszone pomidory w oleju (200 g)
Przepis na burek ze szpinakiem krok po kroku
Czosnek obierz z łuski i przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek, dodaj na patelnię szpinak, dopraw solą i pieprzem i usmaż.
Zdejmij z ognia, dodaj pokruszony ser feta oraz posiekane pomidory suszone i wymieszaj.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Na jej spód ułóż płat ciasta filo, na niego wyłóż szpinakowy farsz, przykryj go kolejnym płatem ciasta i na jego wierzch umieść kilka kawałków masła.
Piecz w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat burek ze szpinakiem
Burek ze szpinakiem to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej i tureckiej. Burek to zapiekane ciasto filo z farszem. Farsze do burka przygotowywane są w zależności od kraju z innych składników. Mogą być podawane na słono lub na słodko. Przepis na burek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Burek zrobić możesz z gotowego ciasta filo kupionego w sklepie lub z przygotowanego w domu. Zrobienia ciasta filo w domu jest jednak bardzo pracochłonne i wymaga doświadczenia cukierniczego. Do zrobienia burka ze szpinakiem potrzebować będziesz następujących produktów spożywczych: ciasto filo, szpinak, ser feta, czosnek, suszone pomidory w oleju, sól, pieprz, masło klarowane.
Jak zrobić burek ze szpinakiem? Czosnek obierz z łuski i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż czosnek, dodaj na patelnię szpinak, dopraw solą i pieprzem i usmaż. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszony ser feta oraz posiekane pomidory suszone i wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na jej spód ułóż płat ciasta filo, na niego wyłóż szpinakowy farsz, przykryj go kolejnym płatem ciasta i na jego wierzch umieść kilka kawałków masła. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego, jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie.
Podsumowując pyszny burek z serem to doskonała propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Ciasto filo doskonale nadaje się do faszerowania mięsem i pieczonymi warzywami. Danie jest syta a dodatkowo zawiera cenne składniki mineralne.
Alergeny w burek ze szpinakiem
Lista alergenów dla burek ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciasto filo
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Ser Feta
Wartości odżywcze burek ze szpinakiem
Burek ze szpinakiem to danie zawierające sporą ilość błonnika pokarmowego. Jest także doskonałym źródłem składników mineralnych takich jak wapń i żelazo. Ser feta jest także dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.