Burek z serem

Opublikowano: 25.11.2021 r., 9:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny burek z serem
Burek z serem
Burek z serem to doskonała propozycja na obiad. Pyszny burek to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej i tureckiej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to pyszne danie.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 30 min
480 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto filo (500 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Boczek wędzony bez kości (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ser twarogowy tłusty (800 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek, suszone pomidory z chilli
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Przepis na burek z serem krok po kroku

Ubij jajka ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem, dodaj suszone pomidory z chilli oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj całość z twarogiem.

Pokrój boczek w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz boczek.

Gdy nieco przestygną wymieszaj całość z twarogiem.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i na jej spód ułóż ciasto filo, na nim umieść masę twarogową, przykryj masę kolejnym płatem ciasta.

Na jego wierzchu ułóż kawałki masła.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.

Jak oceniasz przepis na burek z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat burek z serem

Burek z serem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe z ciasta filo. Burek to bałkański przysmak podawany na słodko i na słono. Burek można przygotować z gotowego ciasta filo lub przygotować je w domu co niestety jest pracochłonne i wymaga sporego doświadczenia cukierniczego. Przepis na burek z serem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Chorwacki burek przygotujesz z następujących produktów spożywczych: ciasto filo, boczek, ser twarogowy tłusty, cebula, czosnek, masło klarowane, jajka, śmietana kremówka 30%, suszone pomidory z chilli, sól, pieprz.

Jak zrobić turecki burek? Ubij jajka ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem, dodaj suszone pomidory z chilli oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj całość z twarogiem. Pokrój boczek w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz boczek. Gdy nieco przestygną wymieszaj całość z twarogiem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i na jej spód ułóż ciasto filo, na nim umieść masę twarogową, przykryj masę kolejnym płatem ciasta. Na jego wierzchu ułóż kawałki masła. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, ciasta i placki z chudego sera będą nie smaczne, dlatego zawsze używaj twarogu z jak najwyższą zawartością tłuszczu. Zwiększa to kaloryczność, ale bardzo poprawia smak. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego.

Podsumowując pyszny burek z serem będzie doskonałą propozycją na obiad dla całej rodziny. Ciasto filo świetnie nadaje się do przechowywania w lodówce i odgrzewania, więc potrawę możesz zabrać na lunch do pracy lub szkoły. Burek możesz przygotować także z serem i szpinakiem. Ciekawą propozycją burka będzie także użycie do farszu łososia lub innej ryby czy owoców morza. Nie jest to klasyczne połączenie, lecz warto łamać schematy, tym bardziej w kuchni.

Alergeny w burek z serem

Lista alergenów dla burek z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciasto filo
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser twarogowy tłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze burek z serem

na 100g gotowej potrawy

Burek z serem to danie zawierające bardzo dużo wapnia. Jest także doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Burek jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
209.03
480.78
Białko (g)
11.90
27.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
16.76
38.55
Węglowodany przyswajalne (g)
16.06
36.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
1.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
10.09
23.20
Tłuszcze nasycone (g)
6.28
14.44
Tłuszcze nienasycone (g)
3.81
8.76
Cholesterol (mg)
54.28
124.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
438.73
1009.07
Wapń (mg)
53.67
123.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.01
2.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burek z serem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania burek z serem

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto filo
500 g
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 500 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser twarogowy tłusty
800 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
11.20
Za 800 g
Koszt składników
55.50