Burek z serem
- Ciasto filo (500 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Boczek wędzony bez kości (300 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ser twarogowy tłusty (800 g)
Przepis na burek z serem krok po kroku
Ubij jajka ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem, dodaj suszone pomidory z chilli oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj całość z twarogiem.
Pokrój boczek w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz boczek.
Gdy nieco przestygną wymieszaj całość z twarogiem.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i na jej spód ułóż ciasto filo, na nim umieść masę twarogową, przykryj masę kolejnym płatem ciasta.
Na jego wierzchu ułóż kawałki masła.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
Więcej informacji na temat burek z serem
Burek z serem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe z ciasta filo. Burek to bałkański przysmak podawany na słodko i na słono. Burek można przygotować z gotowego ciasta filo lub przygotować je w domu co niestety jest pracochłonne i wymaga sporego doświadczenia cukierniczego. Przepis na burek z serem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Chorwacki burek przygotujesz z następujących produktów spożywczych: ciasto filo, boczek, ser twarogowy tłusty, cebula, czosnek, masło klarowane, jajka, śmietana kremówka 30%, suszone pomidory z chilli, sól, pieprz.
Jak zrobić turecki burek? Ubij jajka ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem, dodaj suszone pomidory z chilli oraz posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj całość z twarogiem. Pokrój boczek w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz boczek. Gdy nieco przestygną wymieszaj całość z twarogiem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i na jej spód ułóż ciasto filo, na nim umieść masę twarogową, przykryj masę kolejnym płatem ciasta. Na jego wierzchu ułóż kawałki masła. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, ciasta i placki z chudego sera będą nie smaczne, dlatego zawsze używaj twarogu z jak najwyższą zawartością tłuszczu. Zwiększa to kaloryczność, ale bardzo poprawia smak. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego.
Podsumowując pyszny burek z serem będzie doskonałą propozycją na obiad dla całej rodziny. Ciasto filo świetnie nadaje się do przechowywania w lodówce i odgrzewania, więc potrawę możesz zabrać na lunch do pracy lub szkoły. Burek możesz przygotować także z serem i szpinakiem. Ciekawą propozycją burka będzie także użycie do farszu łososia lub innej ryby czy owoców morza. Nie jest to klasyczne połączenie, lecz warto łamać schematy, tym bardziej w kuchni.
Alergeny w burek z serem
Lista alergenów dla burek z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciasto filo
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser twarogowy tłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze burek z serem
Burek z serem to danie zawierające bardzo dużo wapnia. Jest także doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Burek jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.