Przepis na burek z mięsem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, kumin, cynamon, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę razem z czosnkiem.

Na patelni rozgrzej masło klarowane.

Zeszklij cebulę i czosnek.

Obierz marchew, zetrzyj na tarce i dodaj na patelnię.

Dodaj mięso wieprzowe i przyprawy, usmaż.

Ubij jajka ze śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. do przestudzonego farszu dodaj jaja ze śmietaną i wymieszaj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, na spód ułóż płat ciasta filo, na niego wyłóż farsz, przykryj drugim płatem ciasta.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.

Burek z mięsem podany na ciemnym płacie drewna. W oddali leżą pomidory oraz natka pietruszki.
Burek z mięsem
Koszt przygotowania dania
41.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
471 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Burek z mięsem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o burek z mięsem

Burek z mięsem to doskonała propozycja na obiad. Danie wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Burek przygotowuje się na bazie ciasta filo, można jednak przygotować go z ciasta francuskiego, lecz jest to bardzo mało wykorzystywane połączenie. Przepis na burek z mięsem jest prosty, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia burka z mięsem mielonym będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ciasto filo, mięso mielone wieprzowe, cebula, marchew, natka pietruszki, jajka, śmietana kremowa 30%, sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli, kumin, cynamon i czosnek oraz masło klarowane.

Jak zrobić burek z mięsem? Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę razem z czosnkiem. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij cebulę i czosnek. Obierz marchew, zetrzyj na tarce i dodaj na patelnię. Dodaj mięso wieprzowe i przyprawy, usmaż. Ubij jajka ze śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Do przestudzonego farszu dodaj jaja ze śmietaną i wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, na spód ułóż płat ciasta filo, na niego wyłóż farsz, przykryj drugim płatem ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.

Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując turecki burek z mięsem mielonym to doskonała propozycja na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Danie można przechowywać w lodówce i odgrzać na drugi dzień. Świetnie sprawdzi się zabrane do pracy na lunch. Danie zawiera dużo składników mineralnych, a także białka zwierzęcego.

Wartości odżywcze burek z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
235.58 kcal
471.16 kcal
Białko
11.79 g
23.59 g

Węglowodany w burek z mięsem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
14.64 g
29.29 g
Węglowodany przyswajalne
13.73 g
27.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.92 g
1.83 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
14.05 g
28.11 g
Tłuszcze nasycone
7.57 g
15.14 g
Tłuszcze nienasycone
6.48 g
12.97 g
Tłuszcze jednonasycone
4.68 g
9.35 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.37 g
2.75 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Cholesterol
70.65 mg
141.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na burek z mięsem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
106.45 µg (mcg)
212.91 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
0.81 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina C
3.45 mg
6.90 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
18.83 µg (mcg)
37.66 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.57 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Niacyna
2.43 mg
4.85 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Foliany
12.44 µg (mcg)
24.88 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Beta karoten
884.34 µg (mcg)
1768.68 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na burek z mięsem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
277.62 mg
555.24 mg
Potas
201.06 mg
402.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Wapń
27.25 mg
54.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
117.41 mg
234.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Magnez
12.75 mg
25.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Żelazo
1.30 mg
2.61 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.14 mg
2.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burek z mięsem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w burek z mięsem

Lista alergenów dla burek z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciasto filo

Cena przygotowania burek z mięsem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
600 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Ciasto filo
400 g
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
10.67
Za 400 g
Koszt składników
57.50
Jak oceniasz przepis na burek z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób