Burek z mięsem

Opublikowano: 25.11.2021 r., 9:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z mięsem na desce
Burek z mięsem
Burek z mięsem to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej. Pyszny burek z ciasta filo doskonale sprawdzi się na szybki obiad dla całej rodziny, a także podczas spotkań ze znajomymi.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
471 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (600 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Ciasto filo (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, kumin, cynamon, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Przepis na burek z mięsem krok po kroku

Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę razem z czosnkiem.

Na patelni rozgrzej masło klarowane.

Zeszklij cebulę i czosnek.

Obierz marchew, zetrzyj na tarce i dodaj na patelnię.

Dodaj mięso wieprzowe i przyprawy, usmaż.

Ubij jajka ze śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. do przestudzonego farszu dodaj jaja ze śmietaną i wymieszaj.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, na spód ułóż płat ciasta filo, na niego wyłóż farsz, przykryj drugim płatem ciasta.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.

Jak oceniasz przepis na burek z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat burek z mięsem

Burek z mięsem to doskonała propozycja na obiad. Danie wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Burek przygotowuje się na bazie ciasta filo, można jednak przygotować go z ciasta francuskiego, lecz jest to bardzo mało wykorzystywane połączenie. Przepis na burek z mięsem jest prosty, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia burka z mięsem mielonym będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ciasto filo, mięso mielone wieprzowe, cebula, marchew, natka pietruszki, jajka, śmietana kremowa 30%, sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli, kumin, cynamon i czosnek oraz masło klarowane.

Jak zrobić burek z mięsem? Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę razem z czosnkiem. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij cebulę i czosnek. Obierz marchew, zetrzyj na tarce i dodaj na patelnię. Dodaj mięso wieprzowe i przyprawy, usmaż. Ubij jajka ze śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Do przestudzonego farszu dodaj jaja ze śmietaną i wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, na spód ułóż płat ciasta filo, na niego wyłóż farsz, przykryj drugim płatem ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.

Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując turecki burek z mięsem mielonym to doskonała propozycja na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Danie można przechowywać w lodówce i odgrzać na drugi dzień. Świetnie sprawdzi się zabrane do pracy na lunch. Danie zawiera dużo składników mineralnych, a także białka zwierzęcego.

Alergeny w burek z mięsem

Lista alergenów dla burek z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciasto filo

Wartości odżywcze burek z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Burek z mięsem to danie zawierające dużą ilość łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest także dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz tłuszczu. Danie zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
235.58
471.16
Białko (g)
11.79
23.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
14.64
29.29
Węglowodany przyswajalne (g)
13.73
27.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
1.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
14.05
28.11
Tłuszcze nasycone (g)
7.57
15.14
Tłuszcze nienasycone (g)
6.48
12.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.68
9.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.37
2.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.65
141.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
106.45
212.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.45
6.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.83
37.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.43
4.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.44
24.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
884.34
1768.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
277.62
555.24
Potas (mg)
201.06
402.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Wapń (mg)
27.25
54.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
117.41
234.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.75
25.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.30
2.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.14
2.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, ciasto filo.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burek z mięsem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania burek z mięsem

Koszt składników
57.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
600 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Ciasto filo
400 g
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
10.67
Za 400 g
Koszt składników
57.50