Burek z mięsem
- Mięso mielone wieprzowe (600 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Jajko (4 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Ciasto filo (400 g)
Przepis na burek z mięsem krok po kroku
Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę razem z czosnkiem.
Na patelni rozgrzej masło klarowane.
Zeszklij cebulę i czosnek.
Obierz marchew, zetrzyj na tarce i dodaj na patelnię.
Dodaj mięso wieprzowe i przyprawy, usmaż.
Ubij jajka ze śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. do przestudzonego farszu dodaj jaja ze śmietaną i wymieszaj.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, na spód ułóż płat ciasta filo, na niego wyłóż farsz, przykryj drugim płatem ciasta.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
-
Burgery
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Szarma
-
Kulebiaki
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Lahmacun na drożdżach
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Obiad z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat burek z mięsem
Burek z mięsem to doskonała propozycja na obiad. Danie wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Burek przygotowuje się na bazie ciasta filo, można jednak przygotować go z ciasta francuskiego, lecz jest to bardzo mało wykorzystywane połączenie. Przepis na burek z mięsem jest prosty, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia burka z mięsem mielonym będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ciasto filo, mięso mielone wieprzowe, cebula, marchew, natka pietruszki, jajka, śmietana kremowa 30%, sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli, kumin, cynamon i czosnek oraz masło klarowane.
Jak zrobić burek z mięsem? Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę razem z czosnkiem. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij cebulę i czosnek. Obierz marchew, zetrzyj na tarce i dodaj na patelnię. Dodaj mięso wieprzowe i przyprawy, usmaż. Ubij jajka ze śmietaną, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Do przestudzonego farszu dodaj jaja ze śmietaną i wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, na spód ułóż płat ciasta filo, na niego wyłóż farsz, przykryj drugim płatem ciasta. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.
Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując turecki burek z mięsem mielonym to doskonała propozycja na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Danie można przechowywać w lodówce i odgrzać na drugi dzień. Świetnie sprawdzi się zabrane do pracy na lunch. Danie zawiera dużo składników mineralnych, a także białka zwierzęcego.
Alergeny w burek z mięsem
Lista alergenów dla burek z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciasto filo
Wartości odżywcze burek z mięsem
Burek z mięsem to danie zawierające dużą ilość łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest także dobrym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz tłuszczu. Danie zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.