Burek
- Ciasto filo (500 g)
- Ser twarogowy tłusty (500 g)
- Jabłko - 5 średnich sztuk (1000 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Żółtko jajka (6 szt.)
Przepis na burek krok po kroku
Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w słupki.
Twaróg wymieszaj z cukrem i żółtkami.
Jabłka posyp cynamonem.
Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż warstwę ciasta filo, na niej ułóż jabłka, twaróg, przykryj kolejnym płatem ciasta.
Na wierzch ciasta połóż kawałeczki masła i piecz w nagrzanym do 250 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
Jeśli ciasto zacznie się przypalać zmniejsz temperaturę.
Więcej informacji na temat burek
Burek to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej i tureckiej. Burek można przygotować z ciasta filo lub z ciasta francuskiego, choć jest to bardzo rzadko spotykane. W zależności od kraju podaje się go z innym farszem. Można przygotować go na słono z farszem z mięsem mielonym lub warzywnym np. z ziemniakami, a także na słodko z serem czy miodem. Ciasto filo z pomocą, którego przygotowuje się zapiekankę można przygotować w domu własnoręcznie lub kupić gotowe. Jeśli masz więcej czasu na przygotowanie dania polecamy zrobić domowe ciasto, jednak gotowy wyrób pozwoli Ci na zrobienie pysznego posiłku w czasie o połowę krótszym. Przepis na burek jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia burka z jabłkami potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto filo, jabłka, twaróg tłusty, cynamon, cukier, masło, żółtka jaj.
Jak zrobić burek z gotowego ciasta filo? Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w słupki. Twaróg wymieszaj z cukrem i żółtkami. Jabłka posyp cynamonem. Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż warstwę ciasta filo, na niej ułóż jabłka, twaróg, przykryj kolejnym płatem ciasta. Na wierzch ciasta połóż kawałeczki masła i piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut. Ciasto ma się zrumienić na wierzchu.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do wypieków najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, ciasta i placki z chudego sera będą nie smaczne, dlatego zawsze używaj twarogu z jak najwyższą zawartością tłuszczu. Zwiększa to kaloryczność, ale bardzo poprawia smak. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego.
Podsumowując chorwacki burek to doskonała propozycja na pyszny słodki deser lub śniadanie na słodko jak kto woli. Turecki burek podaje się zazwyczaj na słono z mięsem mielonym lub warzywami. Wersja burka z jabłkami jest raczej lekko zmodyfikowaną wersją tradycyjnej potrawy.
Alergeny w burek
Lista alergenów dla burek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciasto filo
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze burek
Burek to słodki wypiek zawierający sporą ilość dodanego cukru. Zawiera także twaróg będący doskonałym źródłem białka zwierzęcego. Burek jest także lepszym wyborem niż gotowe sklepowe wypieki.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.