Buraki z papryką na zimę

Opublikowano: 11.06.2023 r., 12:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Buraki z papryką na chlebie
Buraki z papryką na zimę
Buraki z papryką na zimę to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Buraki z papryką warto wykorzystać jako dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 60 min
403 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Burak - 15 małych sztuk (3000 g)
  • Papryka czerwona - 4 duże sztuki (1000 g)
  • Cebula - 5 średnich sztuk (500 g)
  • Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, słoiki

Przepis na buraki z papryką na zimę krok po kroku

Buraki włóż do garnka, zalej je wodą i gotuj przez około godzinę (do miękkości buraków).

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w cienkie paseczki.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Do garnka wlej szklankę wody, ocet, olej oraz wsyp cukier i 2 płaskie łyżki stołowe soli. Do garnka dodaj również 6 ziarenek ziela angielskiego oraz 3 liście laurowe.

Składniki zalewy dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Następnie do zalewy dodaj cebulę oraz paprykę i gotuj przez około 7-8 minut.

Buraki obierz i zatrzyj na tarce o dużych oczkach.

Buraki dodaj do zalewy, dokładnie wymieszaj, przełóż do wyparzonych słoików i dokładnie je zakręć.

Słoiki pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania się wody.

Pasteryzowane słoiki wyciągnij z garnka, pozostaw do wystudzenia i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na buraki z papryką na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób

Więcej informacji na temat buraków z papryką na zimę

Buraki z papryką na zimę to doskonała propozycja na przetwory do słoików. Pyszne buraki z papryką doskonale sprawdzą się jako dodatek do wielu dań obiadowych w okresie, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych produktów sezonowych. Przepis na buraki z papryką na zimę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: buraki, papryka czerwona, cebula, ocet spirytusowy, woda, olej rzepakowy, cukier, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe.

A jak zrobić buraki z papryką na zimę? Buraki włóż do garnka, zalej je wodą i gotuj przez około godzinę (do miękkości buraków). Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w cienkie paseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Do garnka wlej szklankę wody, ocet, olej oraz wsyp cukier i 2 płaskie łyżki stołowe soli. Do garnka dodaj również 6 ziarenek ziela angielskiego oraz 3 liście laurowe. Składniki zalewy dokładnie wymieszaj i zagotuj. Następnie do zalewy dodaj cebulę oraz paprykę i gotuj przez około 7-8 minut. Buraki obierz i zatrzyj na tarce o dużych oczkach. Buraki dodaj do zalewy, dokładnie wymieszaj, przełóż do wyparzonych słoików i dokładnie je zakręć. Słoiki pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania się wody. Pasteryzowane słoiki wyciągnij z garnka, pozostaw do wystudzenia i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Buraki zawierają witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo są niskokaloryczne. Znajdziemy w nich duże ilości żelaza, którego podaż na odpowiednim poziomie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Buraki są również źródłem potasu, magnezu, fosforu oraz manganu, witaminy C czy kwasu foliowego.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi buraki z papryką do słoików. Pyszne buraki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Przetwory z buraków i papryki warto wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych. Produkty niezbędne do wykonania przetworów dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w burakach z papryką na zimę

Lista alergenów dla buraków z papryką na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na buraki z papryką na zimę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze buraków z papryką na zimę

na 100g gotowej potrawy

Buraki z papryką na zimę to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Buraki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
89.76
403.91
Białko (g)
1.24
5.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
10.55
47.47
Węglowodany przyswajalne (g)
8.35
37.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.20
9.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
5.03
22.64
Tłuszcze nasycone (g)
0.43
1.92
Tłuszcze nienasycone (g)
4.60
20.71
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
31.65
142.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
28.37
127.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.33
1.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.39
1.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
74.27
334.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
327.09
1471.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
46.73
210.28
Potas (mg)
244.62
1100.80
Wapń (mg)
13.23
59.55
Fosfor (mg)
31.36
141.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.75
75.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.57
2.58
Cynk (mg)
0.27
1.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny buraków z papryką na zimę 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania buraków z papryką na zimę

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
3000 g
15 małych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 3000 g
Papryka czerwona
1000 g
4 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 1000 g
Cebula
500 g
5 średnich sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Koszt składników
42.50