Buraki z papryką na zimę
- Burak - 15 małych sztuk (3000 g)
- Papryka czerwona - 4 duże sztuki (1000 g)
- Cebula - 5 średnich sztuk (500 g)
- Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier (150 g)
Przepis na buraki z papryką na zimę krok po kroku
Buraki włóż do garnka, zalej je wodą i gotuj przez około godzinę (do miękkości buraków).
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w cienkie paseczki.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Do garnka wlej szklankę wody, ocet, olej oraz wsyp cukier i 2 płaskie łyżki stołowe soli. Do garnka dodaj również 6 ziarenek ziela angielskiego oraz 3 liście laurowe.
Składniki zalewy dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Następnie do zalewy dodaj cebulę oraz paprykę i gotuj przez około 7-8 minut.
Buraki obierz i zatrzyj na tarce o dużych oczkach.
Buraki dodaj do zalewy, dokładnie wymieszaj, przełóż do wyparzonych słoików i dokładnie je zakręć.
Słoiki pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Pasteryzowane słoiki wyciągnij z garnka, pozostaw do wystudzenia i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Kiszone buraki
-
Buraczki z papryką
-
Buraczki z papryką na zimę
-
Buraki w zalewie octowej
-
Buraczki w zalewie octowej
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Buraki do słoików na barszcz
-
Ćwikła na zimę
-
Sałatka z buraków i papryki
-
Buraki z papryką do słoików
-
Buraczki marynowane
-
Buraczki z chrzanem na zimę
-
Ćwikła z chrzanem do słoików
-
Buraczki w zalewie
-
Buraczki z chrzanem do słoików
-
Zakwas z buraków czerwonych
-
Buraczki na zimę z cebulą
-
Sałatka z kiszonych buraków do słoików
-
Buraki na zimę
Więcej informacji na temat buraków z papryką na zimę
Buraki z papryką na zimę to doskonała propozycja na przetwory do słoików. Pyszne buraki z papryką doskonale sprawdzą się jako dodatek do wielu dań obiadowych w okresie, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych produktów sezonowych. Przepis na buraki z papryką na zimę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: buraki, papryka czerwona, cebula, ocet spirytusowy, woda, olej rzepakowy, cukier, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe.
A jak zrobić buraki z papryką na zimę? Buraki włóż do garnka, zalej je wodą i gotuj przez około godzinę (do miękkości buraków). Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w cienkie paseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Do garnka wlej szklankę wody, ocet, olej oraz wsyp cukier i 2 płaskie łyżki stołowe soli. Do garnka dodaj również 6 ziarenek ziela angielskiego oraz 3 liście laurowe. Składniki zalewy dokładnie wymieszaj i zagotuj. Następnie do zalewy dodaj cebulę oraz paprykę i gotuj przez około 7-8 minut. Buraki obierz i zatrzyj na tarce o dużych oczkach. Buraki dodaj do zalewy, dokładnie wymieszaj, przełóż do wyparzonych słoików i dokładnie je zakręć. Słoiki pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania się wody. Pasteryzowane słoiki wyciągnij z garnka, pozostaw do wystudzenia i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Buraki zawierają witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo są niskokaloryczne. Znajdziemy w nich duże ilości żelaza, którego podaż na odpowiednim poziomie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Buraki są również źródłem potasu, magnezu, fosforu oraz manganu, witaminy C czy kwasu foliowego.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi buraki z papryką do słoików. Pyszne buraki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Przetwory z buraków i papryki warto wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych. Produkty niezbędne do wykonania przetworów dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w burakach z papryką na zimę
Lista alergenów dla buraków z papryką na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na buraki z papryką na zimę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze buraków z papryką na zimę
Buraki z papryką na zimę to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Buraki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.