Przepis na buraki z cebulą krok po kroku
- Burak 1000 g 5 dużych sztuk
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Olej rzepakowy 120 ml
Buraki ugotuj w garnku do miękkości.
Wystudzone buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę.
Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i podsmaż cebulę, dodaj buraki, dopraw solą, cukrem, pieprzem i octem.
Smaż całość około 2-3 minuty.
Buraczki podawaj na ciepło.
-
Kimchi
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z marchewki
-
Ogórki kiszone
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Sałatka na grilla
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z selera
-
Buraki zasmażane
-
Surówka colesław
-
Sałatka z zielonych pomidorów
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Sałatka z pomidorów
-
Sałata ze śmietaną
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z buraków
-
Sałatka z rzodkiewki
-
Surówki

(liczba kalorii)
Buraki z cebulą - cechy przepisu
Więcej o burakach z cebulą
Buraki z cebulą to świetny pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Prosty przepis na buraczki możesz przygotować dzień wcześniej. Przepis na buraki z cebulą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia buraczków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: buraki, cebula, olej rzepakowy, cukier, ocet, sól, pieprz.
Jak zrobić buraki z cebulą? Buraki ugotuj w garnku do miękkości. Wystudzone buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i podsmaż cebulę, dodaj buraki, dopraw solą, cukrem, pieprzem i octem. Smaż całość około 2-3 minuty. Buraczki podawaj na ciepło.
Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm. Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Ciekawostką jest, iż cebula w kulturze starożytnego Egiptu była uważana za symbol życia wiecznego. Starożytni Egipcjanie umieszczali ją w mumiach. Przechodząc do właściwości zdrowotnych cebuli, jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w warzywie substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.
Podsumowując szybka surówka do obiadu może być także ciekawym pomysłem na zdrowe drugie śniadanie. Komponując drugie śniadanie lub lunch podaj buraczki z dodatkiem ugotowanej kaszy. Dobre buraczki z cebulą podawać można na ciepło i na zimno, dopasuj sposób podania do swoich preferencji.
Wartości odżywcze buraków z cebulą
Energia i białka
(175g)
Węglowodany w burakach z cebulą
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy w przepisie na buraki z cebulą
(175g)
Składniki mineralne w przepisie na buraki z cebulą
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w burakach z cebulą
Lista alergenów dla buraków z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na buraki z cebulą