Buraki z cebulą

Opublikowano: 13.01.2022 r., 9:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Buraki z cebulą w misce
Buraki z cebulą
Buraki z cebulą to doskonała propozycja na pyszną surówkę do obiadu. Buraki z cebulą możesz przygotować na zapas i za pasteryzować z słoikach. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
200 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Burak - 5 dużych sztuk (1000 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (120 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka

Przepis na buraki z cebulą krok po kroku

Buraki ugotuj w garnku do miękkości.

Wystudzone buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę.

Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i podsmaż cebulę, dodaj buraki, dopraw solą, cukrem, pieprzem i octem.

Smaż całość około 2-3 minuty.

Buraczki podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na buraki z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat buraków z cebulą

Buraki z cebulą to świetny pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Prosty przepis na buraczki możesz przygotować dzień wcześniej. Przepis na buraki z cebulą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia buraczków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: buraki, cebula, olej rzepakowy, cukier, ocet, sól, pieprz.

Jak zrobić buraki z cebulą? Buraki ugotuj w garnku do miękkości. Wystudzone buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i podsmaż cebulę, dodaj buraki, dopraw solą, cukrem, pieprzem i octem. Smaż całość około 2-3 minuty. Buraczki podawaj na ciepło.

Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm. Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Ciekawostką jest, iż cebula w kulturze starożytnego Egiptu była uważana za symbol życia wiecznego. Starożytni Egipcjanie umieszczali ją w mumiach. Przechodząc do właściwości zdrowotnych cebuli, jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w warzywie substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.

Podsumowując szybka surówka do obiadu może być także ciekawym pomysłem na zdrowe drugie śniadanie. Komponując drugie śniadanie lub lunch podaj buraczki z dodatkiem ugotowanej kaszy. Dobre buraczki z cebulą podawać można na ciepło i na zimno, dopasuj sposób podania do swoich preferencji.

Alergeny w burakach z cebulą

Lista alergenów dla buraków z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na buraki z cebulą

Wartości odżywcze buraków z cebulą

na 100g gotowej potrawy

Buraki z cebulą to surówka zawierająca bardzo dużo cennych składników mineralnych i witamin. Surówka ma działanie zasadotwórcze i bakteriobójcze. Buraki z cebulą są niskokaloryczne i zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
114.79
200.88
Białko (g)
1.37
2.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
8.71
15.23
Węglowodany przyswajalne (g)
6.37
11.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.33
4.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
8.59
15.04
Tłuszcze nasycone (g)
0.66
1.16
Tłuszcze nienasycone (g)
7.93
13.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.60
9.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.33
4.07
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
55.77
97.61
Potas (mg)
259.72
454.51
Wapń (mg)
16.13
28.22
Żelazo (mg)
0.61
1.06
Szacunkowy indeks glikemiczny buraków z cebulą 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania buraków z cebulą

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
1000 g
5 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Koszt składników
13.00