Buraki w szybkowarze

Opublikowano: 28.11.2021 r., 17:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Buraki w szybkowarze gotowanie.
Buraki w szybkowarze
Buraki w szybkowarze to sposób na błyskawiczne przygotowanie tych warzyw, których gotowanie zwykle zabiera dużo czasu. Całość jest bardzo smaczna i zdrowa.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
86 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Burak (2000 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, szybkowar

Przepis na buraki w szybkowarze krok po kroku

Buraki wyszoruj i włóż do garnka.

Zalej 1 litrem wody.

Szybkowar zamknij i gotuj przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na buraki w szybkowarze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat buraków w szybkowarze

Buraki w szybkowarze to sposób na przygotowanie niezwykle miękkich buraczków w ekspresowym czasie. Tak przygotowane buraki będą świetną opcją do surówki, sałatek czy do koktajli. To wybór idealny dla osób, które są niecierpliwe i nie przepadają za zbyt długim przebywaniem w kuchni. Dzięki użyciu szybkowaru nie jest to konieczne, a buraczki po ugotowaniu są bardzo miękkie.

Przepis na buraki gotowane w szybkowarze jest niezwykle łatwy, więc na pewno poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Dodatkowo jest świetnym sposobem na szybką obróbkę termiczną buraka, który nie traci przez to tak dużo swoich cennych właściwości, przez co świetnie wzbogaca dietę. To warzywo, które zwykle pojawia się tylko w postaci barszczu, albo surówki do obiadu, a jego potencjał jest dużo większy. Będzie wspaniałą opcją do sałatki, na kanapki, ale również do makaronu czy kaszy. To także dobór do pysznych soków i koktajlów, który nadaje im również wspaniałego różowego koloru. Buraki to naprawdę świetne źródło wielu cennych składników. Zawiera naprawdę sporo witaminy C, która wspaniale wpływa na układ immunologiczny, ale jest też przeciwutleniaczem, który chroni przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Dodatkowo to również świetne źródło witaminy B1, dzięki której pozytywnie wpływa na układ krwionośny, mięśniowy, a także na funkcje poznawcze i zapamiętywanie. Buraki zawierają ciemny barwnik, który chroni przed szybkim starzeniem się organizmu, a także minimalizuje ryzyko wystąpienia nowotworu. Zwiększa również przyswajanie tlenu przez komórki, przez co zapobiega też niedokrwistości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić buraki w szybkowarze, by były niezwykle miękkie i smaczne, to ta receptura idealnie się sprawdzi. Całość jest niezwykle prosta, ale zastosowanie szybkowaru pozwala również znacznie obniżyć czas obróbki termicznej. To świetny wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie szybkie i proste rozwiązania. Buraki tak przygotowane są niezwykle uniwersalne. Z tej receptury dowiesz się jak długo gotować buraki w szybkowarze, by były niezwykle dobre i szybkie. Ten sprawdzony przepis jest świetny również dla nowicjuszy.

Alergeny w burakach w szybkowarze

Lista alergenów dla buraków w szybkowarze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na buraki w szybkowarze

Wartości odżywcze buraków w szybkowarze

na 100g gotowej potrawy

To niezwykle zdrowa opcja na przygotowanie buraków, jednak w takiej formie mają wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
43.00
86.00
Białko (g)
1.61
3.22
Fenyloalanina (mg)
0.05
0.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
9.56
19.12
Węglowodany przyswajalne (g)
6.76
13.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.80
5.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.17
0.34
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.16
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.12
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
2.00
4.00
Witamina B6 (mg)
0.07
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.90
9.80
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.04
0.08
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.04
0.08
Niacyna (mg)
0.33
0.66
Foliany (µg (mcg))
109.00
218.00
Beta karoten (µg (mcg))
20.00
40.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
78.00
156.00
Potas (mg)
325.00
650.00
Wapń (mg)
16.00
32.00
Fosfor (mg)
40.00
80.00
Magnez (mg)
23.00
46.00
Żelazo (mg)
0.80
1.60
Cynk (mg)
0.35
0.70
Miedź (mg)
0.08
0.16
Mangan (mg)
0.33
0.66
Szacunkowy indeks glikemiczny buraków w szybkowarze 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania buraków w szybkowarze

Koszt składników
6.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
2000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 2000 g
Koszt składników
6.00