Buraki na zimę w całości

Opublikowano: 02.01.2024 r., 12:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Buraki na zimę w całości podane w słoiku.
Buraki na zimę w całości
Buraki na zimę w całości to doskonały sposób na przetwory, które zdecydowanie ułatwiają gotowanie. Takie buraczki świetnie sprawdzają się do wigilijnego barszczu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 40 min
209 kcal
Kcal w porcji
307 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Burak (1000 g)
  • Cukier (100 g)
  • Ocet spirytusowy (125 ml)
  • Sól (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, liść laurowy, pieprz ziarna, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, słoiki

Przepis na buraki na zimę w całości krok po kroku

Buraki umyj, obierz i ugotuj do miękkości.

Do słoików włóż liście laurowe (po 1-2), ziarna pieprzu (po 3-4) i gorczycę (kilka ziarenek).

Do garnka wlej 1,5 szklanki wody, cukier, ocet i sól. Zagotuj.

Wlej zalewę do słoików i zakręć słoiki. Ostudź.

Pasteryzuj przez 15 minut. Ostudź.

Jak oceniasz przepis na buraki na zimę w całości
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,4% osób

Więcej informacji na temat buraków na zimę w całości

Buraki na zimę w całości to doskonały sposób na przetwory, które zdecydowanie ułatwiają gotowanie. Takie buraczki świetnie sprawdzają się do wigilijnego barszczu.

Przepis na buraki na zimę w całości to najlepsze rozwiązanie na proste przetwory. Oczywiście głównym składnikiem jest burak. To warzywa, które potrzebuje odpowiedniego towarzystwa, by dobrze smakować. Jednak warto zadbać o to, by często pojawiało się w menu. Jest niezwykle zdrowym wyborem. Dzięki bogactwu polifenoli i witamin burak to wspaniała bomba witaminowa wzmacniająca odporność. Wpływa też pozytywnie na układ krwionośny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić buraki czerwone na zimę w całości, by były smaczne i proste, to ten sprawdzony sposób będzie dobrym wyborem. Idealnie nadają się do zupy. Gotowane buraki możesz też wykorzystać do sałatek, czy surówek. Ich wcześniejsza obróbka termiczna sprawia, że gotowanie staje się zdecydowanie łatwiejsze. Buraki można też zjadać na surowo, jednak te ugotowane mają inny smak. Są nieco słodsze i delikatniejsze. Nic dziwnego, że wiele osób woli je właśnie w takiej postaci. Jeśli burak nie gości w Twoim menu zbyt często właśnie z powodu dość długotrwałej obróbki termicznej, ten przepis może być dla Ciebie świetnym rozwiązaniem. Wystarczy, że ugotujesz je w większej ilości tylko raz, a potem możesz z nich korzystać wiele razy. To tip, który oszczędzi Ci gotowania i długich godzin w kuchni. Buraki są bowiem warzywem, które bez szybkowaru potrafią się gotować nawet kilka godzin. Czasami przez długi czas oczekiwania zdarza się tez o nich zapomnieć - na czym cierpi garnek i same warzywa. Dlatego dobrze jest skorzystać z tego prostego przepisu, który pozwoli Ci nieco zmealprepować buraki. Dzięki temu będą mogły zagościć w Twojej diecie nieco częściej. Pamiętaj, że nie musisz używać ich tylko do przygotowania barszczu. To pyszna zupa, jednak gdy zjadasz buraki tylko w jednej postaci, łatwo mogą Ci się znudzić. Zamiast tego wykorzystuj je w różnych daniach - sałatkach, ale również kaszotto, czy jako dodatek do pysznych domowych tart.

Alergeny w burakach na zimę w całości

Lista alergenów dla buraków na zimę w całości przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze buraków na zimę w całości

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która doskonale sprawdzi się na co dzień. Nie będzie odpowiednia dla osób na diecie lekkostrawnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(307g)
Energia (kcal)
68.20
209.38
Białko (g)
1.31
4.03
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(307g)
Węglowodany (g)
15.90
48.81
Węglowodany przyswajalne (g)
13.62
41.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.28
7.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(307g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.51
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.28
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.23
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(307g)
Witamina A (µg (mcg))
1.63
5.00
Witamina B6 (mg)
0.06
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.99
12.25
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.10
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.07
Ryboflawina (mg)
0.03
0.10
Niacyna (mg)
0.27
0.82
Foliany (µg (mcg))
88.76
272.50
Beta karoten (µg (mcg))
16.29
50.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(307g)
Sód (mg)
158.59
486.88
Potas (mg)
265.04
813.69
Wapń (mg)
13.78
42.30
Fosfor (mg)
32.98
101.25
Magnez (mg)
18.83
57.82
Żelazo (mg)
0.66
2.02
Cynk (mg)
0.29
0.88
Miedź (mg)
0.07
0.21
Mangan (mg)
0.28
0.84
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny buraków na zimę w całości 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania buraków na zimę w całości

Koszt składników
9.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Ocet spirytusowy
125 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Sól
3 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Koszt składników
9.50