Buraki na parze

Opublikowano: 29.11.2021 r., 11:19 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Buraki na parze przekrojone na pół
Buraki na parze
Buraki gotowane na parze to idealny dodatek do dań główny. Buraczki najczęściej są dodawane do dań mięsnych, a dzięki gotowaniu na parze zachowują wiele wartości odżywczych.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie na parze 50 min
38 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Burak (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
naczynie do gotowania na parze

Przepis na buraki na parze krok po kroku

Buraki dokładnie myjemy i układamy je w naczyniu do gotowania na parze.

Gotujemy do miękkości.

Jak oceniasz przepis na buraki na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,9% osób

Więcej informacji na temat buraków na parze

Zdrowe buraki na parze to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do dań głównych. Surówka jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Buraczki gotowane na parze zachwycą każdego i gwarantuję, że znikną w mgnieniu oka. Dodatek możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić buraki na parze? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy dokładnie umyć buraki. Następnie przekładamy je do naczynia z funkcją gotowania na parze np. w parowarze. Warzywo gotujemy w nim do miękkości. Jak długo gotować? Średniej wielkości buraki gotują się od 40 do 50 minut, natomiast warto mieć długą wykałaczkę i co jakiś czas sprawdzać nią miękkość warzywa.

Przepis na buraki na parze nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się głównie z buraków, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Buraki nie są doskonałym źródłem żelaza w diecie, ale uchodzą za produkt, który ma działanie krwiotwórcze. Sprawdzają się przy leczeniu anemii, a także mają działanie wspomagające przy białaczce. Dzieje się tak, ponieważ buraki są bogate w przeciwutleniacze, które wpływają na lepszą przyswajalność tlenu przez komórki. Ponadto znajdziemy z nich kwas foliowy, który jest bardzo istotny dla kobiet będących w ciąży. Wpływają także na obniżenie poziomu cholesterolu, obniżają poziom ciśnienia krwi oraz zapobiegają przed zwapnieniem naczyń krwionośnych. Osoby chorujące na cukrzycę powinny unikać gotowanych buraków, ponieważ posiadają one wysoki indeks glikemiczny.

Buraki gotowane w parowarze posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Dodatek jest łatwy i szybki w przygotowaniu oraz pyszny. Dietetyczne buraki na parze są idealne dla osób, które stosują dietę lekkostrawną. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony fit przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w burakach na parze

Lista alergenów dla buraków na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na buraki na parze

Wartości odżywcze buraków na parze

na 100g gotowej potrawy

Gotowanie na parze to dobra obróbka termiczna, która chroni przed utratą wartości odżywczych. Natomiast gotowane buraki mają wysoki IG, dlatego cukrzycy nie powinni ich spożywać.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
43.00
38.70
Białko (g)
1.61
1.45
Fenyloalanina (mg)
0.05
0.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
9.56
8.60
Węglowodany przyswajalne (g)
6.76
6.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.80
2.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
0.17
0.15
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.05
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
2.00
1.80
Witamina B6 (mg)
0.07
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.90
4.41
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.04
0.04
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.04
0.04
Niacyna (mg)
0.33
0.30
Foliany (µg (mcg))
109.00
98.10
Beta karoten (µg (mcg))
20.00
18.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
78.00
70.20
Potas (mg)
325.00
292.50
Wapń (mg)
16.00
14.40
Fosfor (mg)
40.00
36.00
Magnez (mg)
23.00
20.70
Żelazo (mg)
0.80
0.72
Cynk (mg)
0.35
0.31
Miedź (mg)
0.08
0.07
Mangan (mg)
0.33
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny buraków na parze 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania buraków na parze

Koszt składników
3.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Koszt składników
3.00