Buraki na parze
Opublikowano: 29.11.2021 r.
Buraki parowane to prawdziwa bomba zdrowotna! Wystarczy pół kilograma buraków, by zapewnić sobie smakowity dodatek do obiadu, pełen witamin i minerałów. Ugotowane na parze buraki zachowują swoją wartości odżywcze i piękny kolor, a ich przygotowanie to bułka z masłem. Bez zbędnych przypraw i udziwnień - samo zdrowie na talerzu!
Składniki dla 5 porcji:
- Burak - 500 g
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- naczynie do gotowania na parze
Przepis krok po kroku
- Buraki dokładnie myjemy i układamy je w naczyniu do gotowania na parze.
- Gotujemy do miękkości.
Komentarz dietetyka
Gotowanie na parze to dobra obróbka termiczna, która chroni przed utratą wartości odżywczych. Natomiast gotowane buraki mają wysoki IG, dlatego cukrzycy nie powinni ich spożywać.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk