Przepis na buraki kiszone do słoików krok po kroku
Słoik wyparz i odstaw, aby ostygł.
Buraki obierz cienko ze skórki i pokrój w kostkę.
Pokrojone buraki włóż do słoika.
Następnie dodaj do niego łyżeczkę ziaren gorczycy, liście wiśni, gałązki kopru, chrzan pokrojony w kawałki oraz obrane ząbki czosnku.
W litrze chłodnej wody rozpuść łyżeczkę stołową soli. Następnie wodę wlej do słoika, tak aby przykryć całość buraków.
Słoik zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na około 4 dni.
Gdy zobaczysz, że słoiki zaczynają buzować, wynieś je w chłodne miejsce (najlepiej do piwnicy).
Kiszone buraki podawaj w dowolnej formie.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Buraki kiszone do słoików - cechy przepisu
Więcej o burakach kiszonych do słoików
Buraki kiszone do słoików to doskonały pomysł na smaczne przetwory na zimę. Przepis na buraki kiszone do słoików jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania buraków na zimę potrzebne będą następujące produkty: buraki, chrzan, czosnek, liście wiśni, sól, liść laurowy, gorczyca oraz koper. W przepisie wykorzystamy buraki pokrojone w kostkę, jednak kisić możesz również całe buraki, pod warunkiem że są małe.
Jak zrobić buraki kiszone do słoików? Buraki obierz cienko ze skórki i pokrój w kostkę. Pokrojone buraki włóż do słoika. Następnie dodaj do niego łyżeczkę ziaren gorczycy, liście wiśni, gałązki kopru, chrzan pokrojony w kawałki oraz obrane ząbki czosnku. W litrze chłodnej wody rozpuść łyżeczkę stołową soli. Następnie wodę wlej do słoika, tak aby przykryć całość buraków. Słoik zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na około 4 dni. Gdy zobaczysz, że słoiki zaczynają buzować, wynieś je w chłodne miejsce (najlepiej do piwnicy). Kiszone buraki podawaj w dowolnej formie.
Kiszone buraki stanowią doskonałe źródło witaminy A, C, E, K, PP i niektórych witamin z grupy B, wapnia, potasu, magnezu, żelaza, fosforu oraz kwasu mlekowego. Kiszone buraki są źródłem silnych przeciwutleniacze, które przyczyniają się do usuwania z organizmu wolnych rodników, opóźniają procesy powstawania chorób nowotworowych, a także procesów miażdżycowych. Składniki odżywcze obecne w burakach kiszonych wspomagają również odporność organizmu oraz ułatwiają budowanie prawidłowej mikroflory jelit. Dodatkowo te kiszone warzywa wspomagają odchudzanie, obniżają poziom cholesterolu LDL, zwiększają wytrzymałość oraz dostarczają żelaza w dietach wegańskich i wegetariańskich.
Podsumowując buraki kiszone do słoików to doskonały pomysł na przetwory na zimę. Zakwas powstały podczas kiszenia buraków możemy wykorzystać do przygotowania zupy. Dodatkowo kiszone buraki stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
Wartości odżywcze buraków kiszonych do słoików
Energia i białka
(500g)
Węglowodany w burakach kiszonych do słoików
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na buraki kiszone do słoików
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na buraki kiszone do słoików
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w burakach kiszonych do słoików
Lista alergenów dla buraków kiszonych do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
W przepisie na buraki kiszone do słoików nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście wiśni