Buraczki z chrzanem na zimę
- Burak - ćwikłowy (1000 g)
- Chrzan - korzeń (200 g)
- Ocet winny (20 ml)
- Cukier - 5 łyżek (50 g)
- Sól - szczypta (2 g)
Przepis na buraczki z chrzanem na zimę krok po kroku
Buraki umyj. Nie obieraj i zostaw korzonki.
Umieść w garnku i wlej wodę. Gotuj do miękkości około 60-80 minut. Buraki powinny być jędrne po ugotowaniu.
Buraki ostudź i dopiero wtedy obierz.
Zetrzyj buraki na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski.
Chrzan obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Umieść na sitku i przelej wrzątkiem (jeśli chcesz, by nie był tak ostry).
Chrzan przełóż do miseczki. Dodaj do niego ocet, cukier i sól. Całość wymieszaj. W razie potrzeby dodatkowo dopraw.
Chrzan dodaj do buraczków i dokładnie wymieszaj.
Gotowe buraczki z chrzanem przekładaj do czystych, wyparzonych i suchych słoików.
Dokładnie zakręć i pasteryzuj przez około 20 minut.
-
Kiszone buraki
-
Buraczki z papryką
-
Buraczki z papryką na zimę
-
Buraki z papryką na zimę
-
Buraki w zalewie octowej
-
Buraczki w zalewie octowej
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Buraki do słoików na barszcz
-
Ćwikła na zimę
-
Sałatka z buraków i papryki
-
Buraki z papryką do słoików
-
Buraczki marynowane
-
Ćwikła z chrzanem do słoików
-
Buraczki w zalewie
-
Buraczki z chrzanem do słoików
-
Zakwas z buraków czerwonych
-
Buraczki na zimę z cebulą
-
Sałatka z kiszonych buraków do słoików
-
Buraki na zimę
Więcej informacji na temat buraczków z chrzanem na zimę
Przepis na buraczki z chrzanem na zimę to idealne rozwiązanie na domowe przetwory. Idealnie pasują do mięsa pieczonego lub wędlin. Przekonajcie się sami jak zrobić buraczki z chrzanem na zimę. Tak przygotowane pyszne buraczki do słoików to świetny pomysł na dodatek do obiadów, śniadań czy kolacji.
Chrzan od dawna doceniano przede wszystkim za jego właściwości lecznicze. Wykazano, że ma on działanie grzybobójcze, bakteriobójcze, a także wykrztuśne czy lekko moczopędne. Przez te właśnie cechy w medycynie ludowej stanowił podstawę leczenia przeziębienia. Syrop przygotowany z korzenia chrzanu to bardzo dobre leczenie uciążliwego kaszlu. Dodatkowo doceniano chrzan za pobudzanie wydzielania soków trawiennych, co miało duże znaczenie przy bardzo mięsnej i tłustej diecie naszych przodków. Takie działanie to nie tylko szybsze i łatwiejsze trawienie, ale również poprawa przemiany materii ogólnie. Staropolski zwyczaj umieszczania chrzanu w koszyczku Wielkanocnym również miał za zadanie przyspieszyć metabolizm przed świątecznym biesiadowaniem. W korzeniu chrzanu zawarte są glukozynolany, które powstają z rozkładu izotiocyjaniany. To one odpowiadają za specyficzny ostry smak chrzanu. Oprócz smaku nadają również właściwości leczniczych chrzanu, które mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju choroby nowotworowej.
Buraki ze względu na ich bogactwo w czerwony barwnik- betaninę są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Wskazuje się, że mogą być one warzywem najskuteczniej zapobiegającym rozwojowi nowotworów. Są również bogatym źródłem kwasu foliowego, który oprócz wspomagania rozwoju wad płodu, zwiększa usuwanie z krwi homocysteiny. To zaś ma znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca. Pomimo dość wysokiego indeksu Glikemicznego buraki polecane są dla dzieci i kobiet w ciąży. 100 g surowych buraków dostarcza około 44 kcal oraz 5 mg witaminy C.
Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa.
Alergeny w buraczkach z chrzanem na zimę
Lista alergenów dla buraczków z chrzanem na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
W przepisie na buraczki z chrzanem na zimę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- ocet winny, chrzan świeży
Wartości odżywcze buraczków z chrzanem na zimę
Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.