Przepis na buraczki na ciepło ze śmietaną krok po kroku
- Buraki gotowane 500 g
- Masło 25 g
- Śmietana 12% 50 g 2 łyżki
- Cukier 3 g 0,5 łyżeczki
Zetrzyj buraki na tarce na małych oczkach.
W garnku rozgrzej masło.
Dodaj buraki śmietanę, cukier, sól, pieprz, łyżkę octu (albo soku z cytryny).
Wymieszaj i wszystko duś około 5-10 minut na średnim ogniu.
Buraczki powinny nieco się zagęścić i odparować nadmiar wody.
Dopraw do smaku i podawaj do obiadu na ciepło.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Kimchi
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatki

(liczba kalorii)
Buraczki na ciepło ze śmietaną - cechy przepisu
Więcej o buraczkach na ciepło ze śmietaną
Pyszne buraczki na ciepło ze śmietaną to sprawdzony przepis na dodatek do obiadu. Zasmażane buraczki są bardzo proste do zrobienia, dobre na gorąco. Przepis na buraczki na ciepło ze śmietaną jest delikatny i pasuje najbardziej do kotletów mielonych i ziemniaków. To pyszna odmiana klasycznych buraczków zasmażanych. Ten sprawdzony przepis nie zawiera dodatku mąki. Buraczki zasmażane robi się szybko, ale najlepsze są odgrzewane. Sprawdź jak zrobić buraczki na ciepło ze śmietaną i uzyskaj dobry dodatek na obiad.
Buraczki na ciepło ze śmietaną na pewno Ci posmakują, jeśli lubisz zwykłe, zasmażane buraczki bez dodatku śmietany. W tym sprawdzonym przepisie znajdziesz buraczki gotowane, cukier, sól, pieprz, śmietanę, ocet oraz masło. Są pyszne jako dodatek, zwłaszcza do obiadu.
Jak zrobisz buraczki na ciepło ze śmietaną, podawaj je, gdy są gorące. Przepis na buraczki na ciepło ze śmietaną raczej nie jest zbyt smaczny, gdy podaje się je na zimno, ale jest to oczywiście kwestia gustu. Buraczki na ciepło ze śmietaną są doskonałym dodatkiem między innymi do klusków śląskich oraz sosu z mięsem.
Buraki to doskonały sposób na dostarczenie żelaza do organizmu. Są bogate w błonnik i przeciwutleniacze. To właśnie barwniki w buraku czerwonym są odpowiedzialne za walkę z wolnymi rodnikami. Zawierają także witaminy z grupy B oraz A, C, K, E. Spożycie buraka wpływa korzystnie na układ krwionośny. Burak czerwony jest bardzo zdrowy, ale ma średni indeks glikemiczny (ugotowany). Jedząc buraki dbasz o swój organizm, w kontekście wielu aspektów.
Jak zrobić buraczki na ciepło ze śmietaną? Wystarczy zetrzeć buraczki na małych oczkach tarki. Jeżeli chcesz, w przepisie na buraczki na ciepło ze śmietaną dobre będą też buraczki starte na dużych oczkach – jak kto lubi. Na maśle duś wszystkie składniki, aż buraczki zasmażane uzyskają pożądaną konsystencję. Buraczki dopraw według uznania. Podczas duszenia, nadmiar wody powinien odparować, a buraczki zagęścić.
*By przepis był maksymalnie szybki, warto użyć gotowych do kupienia w sklepie, ugotowanych już buraków. Jeśli chcesz ugotować samemu buraki czerwone, najlepiej jest buraki gotować w mundurkach do miękkości (trwa to długo, około 3 godziny). Czas gotowania buraków oczywiście zależy od wielkości warzywa. Po ugotowaniu, buraki czerwone od razu umieść w zimnej wodzie, poczekaj 5 minut i ściągnij skórę. Po takim zabiegu skórka zejdzie z łatwością.
*Jeżeli nie używasz produktów mlecznych, zamiast masła dobry będzie także olej.
*Ocet można zastąpić sokiem z cytryny.
Wartości odżywcze buraczków na ciepło ze śmietaną
Energia i białka
(144g)
Węglowodany w buraczkach na ciepło ze śmietaną
(144g)
Tłuszcze
(144g)
Witaminy w przepisie na buraczki na ciepło ze śmietaną
(144g)
Składniki mineralne w przepisie na buraczki na ciepło ze śmietaną
(144g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w buraczkach na ciepło ze śmietaną
Lista alergenów dla buraczków na ciepło ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%