Buraczki na ciepło ze śmietaną

Opublikowano: 07.12.2022 r., 13:07 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Buraczki na ciepło ze śmietaną
Buraczki na ciepło ze śmietaną
Pyszne buraczki na ciepło ze śmietaną to sprawdzony przepis na dodatek do obiadu. Zasmażane buraczki są bardzo proste do zrobienia, dobre na gorąco.
Przygotowanie 5 min
Smażenie i Czas duszenia 10 min
119 kcal
Kcal w porcji
144 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Buraki gotowane (500 g)
  • Masło (25 g)
  • Śmietana 12% 2 łyżki (50 g)
  • Cukier 0,5 łyżeczki (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka

Przepis na buraczki na ciepło ze śmietaną krok po kroku

Zetrzyj buraki na tarce na małych oczkach.

W garnku rozgrzej masło.

Dodaj buraki śmietanę, cukier, sól, pieprz, łyżkę octu (albo soku z cytryny).

Wymieszaj i wszystko duś około 5-10 minut na średnim ogniu.

Buraczki powinny nieco się zagęścić i odparować nadmiar wody.

Dopraw do smaku i podawaj do obiadu na ciepło.

Jak oceniasz przepis na buraczki na ciepło ze śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat buraczków na ciepło ze śmietaną

Pyszne buraczki na ciepło ze śmietaną to sprawdzony przepis na dodatek do obiadu. Zasmażane buraczki są bardzo proste do zrobienia, dobre na gorąco. Przepis na buraczki na ciepło ze śmietaną jest delikatny i pasuje najbardziej do kotletów mielonych i ziemniaków. To pyszna odmiana klasycznych buraczków zasmażanych. Ten sprawdzony przepis nie zawiera dodatku mąki. Buraczki zasmażane robi się szybko, ale najlepsze są odgrzewane. Sprawdź jak zrobić buraczki na ciepło ze śmietaną i uzyskaj dobry dodatek na obiad.

Buraczki na ciepło ze śmietaną na pewno Ci posmakują, jeśli lubisz zwykłe, zasmażane buraczki bez dodatku śmietany. W tym sprawdzonym przepisie znajdziesz buraczki gotowane, cukier, sól, pieprz, śmietanę, ocet oraz masło. Są pyszne jako dodatek, zwłaszcza do obiadu.

Jak zrobisz buraczki na ciepło ze śmietaną, podawaj je, gdy są gorące. Przepis na buraczki na ciepło ze śmietaną raczej nie jest zbyt smaczny, gdy podaje się je na zimno, ale jest to oczywiście kwestia gustu. Buraczki na ciepło ze śmietaną są doskonałym dodatkiem między innymi do klusków śląskich oraz sosu z mięsem.

Buraki to doskonały sposób na dostarczenie żelaza do organizmu. Są bogate w błonnik i przeciwutleniacze. To właśnie barwniki w buraku czerwonym są odpowiedzialne za walkę z wolnymi rodnikami. Zawierają także witaminy z grupy B oraz A, C, K, E. Spożycie buraka wpływa korzystnie na układ krwionośny. Burak czerwony jest bardzo zdrowy, ale ma średni indeks glikemiczny (ugotowany). Jedząc buraki dbasz o swój organizm, w kontekście wielu aspektów.

Jak zrobić buraczki na ciepło ze śmietaną? Wystarczy zetrzeć buraczki na małych oczkach tarki. Jeżeli chcesz, w przepisie na buraczki na ciepło ze śmietaną dobre będą też buraczki starte na dużych oczkach – jak kto lubi. Na maśle duś wszystkie składniki, aż buraczki zasmażane uzyskają pożądaną konsystencję. Buraczki dopraw według uznania. Podczas duszenia, nadmiar wody powinien odparować, a buraczki zagęścić.

*By przepis był maksymalnie szybki, warto użyć gotowych do kupienia w sklepie, ugotowanych już buraków. Jeśli chcesz ugotować samemu buraki czerwone, najlepiej jest buraki gotować w mundurkach do miękkości (trwa to długo, około 3 godziny). Czas gotowania buraków oczywiście zależy od wielkości warzywa. Po ugotowaniu, buraki czerwone od razu umieść w zimnej wodzie, poczekaj 5 minut i ściągnij skórę. Po takim zabiegu skórka zejdzie z łatwością.

*Jeżeli nie używasz produktów mlecznych, zamiast masła dobry będzie także olej.

*Ocet można zastąpić sokiem z cytryny.

Alergeny w buraczkach na ciepło ze śmietaną

Lista alergenów dla buraczków na ciepło ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze buraczków na ciepło ze śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest wysokokaloryczny, ponieważ zawiera masło. Dostarcza również nasycone kwasy tłuszczowe, więc nadmiar nie jest wskazany w diecie. Buraki to bogate źródło żelaza, kwasu foliowego, witamin, błonnika i przeciwutleniaczy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(144g)
Energia (kcal)
82.84
119.29
Białko (g)
1.79
2.58
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: śmietana 12%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(144g)
Węglowodany (g)
9.75
14.04
Węglowodany przyswajalne (g)
8.02
11.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.73
2.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(144g)
Tłuszcz (g)
4.58
6.60
Tłuszcze nasycone (g)
3.05
4.39
Tłuszcze nienasycone (g)
1.53
2.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.31
1.89
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.22
0.31
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.33
17.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(144g)
Witamina A (µg (mcg))
39.10
56.30
Witamina B6 (mg)
0.06
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.06
Witamina C (mg)
3.19
4.60
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.02
Witamina E (mg)
0.16
0.23
Retinol (µg (mcg))
36.63
52.75
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Ryboflawina (mg)
0.05
0.07
Niacyna (mg)
0.29
0.42
Foliany (µg (mcg))
70.29
101.21
Beta karoten (µg (mcg))
26.82
38.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(144g)
Sód (mg)
74.27
106.95
Potas (mg)
283.23
407.85
Wapń (mg)
27.08
39.00
Fosfor (mg)
40.05
57.67
Magnez (mg)
21.63
31.14
Żelazo (mg)
0.69
0.99
Cynk (mg)
0.35
0.50
Miedź (mg)
0.06
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny buraczków na ciepło ze śmietaną 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania buraczków na ciepło ze śmietaną

Koszt składników
16.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
500 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.38
Za 500 g
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Śmietana 12%
50 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Cukier
3 g
0,5 łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Koszt składników
16.70