Bun cha
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Marchewka (50 g)
- Kalarepa (100 g)
- Mięso mielone wieprzowe - z karkówki (250 g)
- Cebula szalotka (50 g)
- Makaron ryżowy - ilość wg uznania (100 g)
- Sałata (100 g)
- Fasola mung kiełki (50 g)
Przepis na bun cha krok po kroku
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kotleciki: cebulkę, malutki kawałek imbiru, ząbek czosnku, pół łodygi trawy cytrynowej bardzo drobno pokrój.
Rozgrzej patelnię grillową.
Dodaj do mięsa posiekane składniki. Dopraw solą i pieprzem. Dłońmi wymieszaj mięso bardzo dokładnie.
Zrób niewielkie kuleczki z mięsa o równej wielkości i każdy lekko przygnieć, by były spłaszczone.
Kotleciki smaż na patelni grillowej około 20-25 minut.
Sos: cukier, 50 ml sosu rybnego, 50 ml octu ryżowego zagotuj w garnku do rozpuszczenia.
Wyłącz gotowanie i dodaj 50 ml soku z limonki, ząbek posiekanego czosnku oraz pół papryczki chilli również posiekanej.
Pokrój kalarepę i marchewkę w malutkie słupeczki i dodaj do sosu. Sos można ostatecznie rozcieńczyć wodą (około 1/4 szklanki).
Podanie: do miski włóż porcję makaronu. Zalej makaron sosem. Na makaronie wyłóż dodatki warzywne i zioła: sałata, kiełki, kolendra, pachnotka i mięta. Na wierzchu ułóż kotleciki.
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Makaron ryżowy
-
Sałatka z makaronem ryżowym
-
Makaron ryżowy z kurczakiem
-
Makaron ryżowy z warzywami
-
Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
-
Sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowych
-
Sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem
-
Sałatka z surimi i makaronem ryżowym
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym
-
Sałatka tajska
-
Sałatki z makaronem ryżowym
Więcej informacji na temat bun cha
Kuchnia wietnamska jest Twoją inspiracją? Poznaj przepis na bun cha – solidną potrawę złożoną z makaronu i wieprzowiny z sosem i warzywami. Bun cha to danie, które jest bardzo znane w Wietnamie. Jest to makaron ryżowy zalany sosem o słodko-słonym smaku z nutą pikanterii. Dodatki to kiełki, warzywa oraz świeże zioła. Całość wieńczą malutkie kotleciki z wieprzowiną, które są grillowane. Przygotowanie nie należy do najbardziej skomplikowanych, więc warto jest spróbować, jeśli nie znasz jeszcze bun cha.
Bun cha jest daniem wietnamskim. To potrawa składająca się z makaronu ryżowego. Do tego podaje się sos, oparty o cukier, sos rybny, ocet ryżowy, czosnek, papryczkę chilli, sok z limonki oraz marchewkę i kalarepę. Do bun cha dodaje się świeże warzywa oraz zioła. Wreszcie, drugim najważniejszym składnikiem bun cha, poza makaronem ryżowym, są grillowane kotleciki z wieprzowiny. Kotleciki przypominają polskie kotlety mielone, ale są przyprawione cebulą, czosnkiem, imbirem oraz trawą cytrynową. Właśnie imbir czy trawa cytrynowa je wyróżniają. Potrawa jest orzeźwiająca i świeża. Ponadto, jest zdrowa i pełnowartościowa.
Jeżeli interesujesz Cię kuchnia wietnamska, pewnie zdarzyło Ci się usłyszeć nazwę bun cha. Syte, smaczne i zdrowe danie, dobre dla każdego. Nie wiesz, w jaki sposób można przygotować bun cha? Na początku ugotuj makaron ryżowy tak, jak jest to napisane na opakowaniu. Czas na kotleciki. Wystarczy posiekać trawę cytrynową, imbir, czosnek i cebulę bardzo drobno. Kotleciki będą smażone na patelni grillowej, więc ją rozgrzej. Nie ma konieczności dodania tłuszczu. Dodaj do mięsa posiekane dodatki, a także sól i pieprz. Wymieszaj bardzo dokładnie dłońmi, a następnie uformuj równej wielkości kuleczki. Spłaszcz je lekko, by nie były okrągłe. Smaż kotleciki na patelni grillowej. W czasie smażenia przygotuj także sos. W garnku podgrzej cukier z sosem rybnym i octem ryżowym. Cukier powinien się rozpuścić. Po rozpuszczeniu cukru już nie gotuj. Dodaj sok z limonki, posiekany czosnek i papryczkę. Marchewkę i kalarepę pokrój w malutkie słupki. Dodaj do sosu. W razie potrzeby sos możesz rozcieńczyć wodą. Potrawę można podawać: do miseczki wyłóż makaron, zalej sosem, wyłóż świeże warzywa (sałatę), kiełki oraz zioła (kolendrę, miętę i pachnotkę).
*W przepisie na bun cha wykorzystaj mięso wieprzowe, a konkretnie – karkówkę. Ma ona wystarczającą ilość tłuszczu. Jeśli jednak wolisz inny rodzaj mięsa, jak najbardziej możesz użyć innego. Gdyby kotleciki (z innego mięsa wieprzowego) były za suche, możesz smażyć je z dodatkiem oleju (najlepiej sezamowego).
Alergeny w bun cha
Lista alergenów dla bun cha przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos rybny
W przepisie na bun cha nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pachnotka liście
Wartości odżywcze bun cha
Przepis jest zbilansowany. Dostarczy białko, węglowodany i tłuszcz. Ma jednak średni indeks glikemiczny.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.