Bun cha

Opublikowano: 25.01.2022 r., 15:27 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wietnamska potrawa z makaronem.
Bun cha
Kuchnia wietnamska jest Twoją inspiracją? Poznaj przepis na bun cha – solidną potrawę złożoną z makaronu i wieprzowiny z sosem i warzywami.
Przygotowanie 30 min
432 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Marchewka (50 g)
  • Kalarepa (100 g)
  • Mięso mielone wieprzowe - z karkówki (250 g)
  • Cebula szalotka (50 g)
  • Makaron ryżowy - ilość wg uznania (100 g)
  • Sałata (100 g)
  • Fasola mung kiełki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet ryżowy, imbir świeży, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, sos rybny, czosnek, sok z limonki, mięta świeża, trawa cytrynowa, pachnotka liście
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia grillowa

Przepis na bun cha krok po kroku

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kotleciki: cebulkę, malutki kawałek imbiru, ząbek czosnku, pół łodygi trawy cytrynowej bardzo drobno pokrój.

Rozgrzej patelnię grillową.

Dodaj do mięsa posiekane składniki. Dopraw solą i pieprzem. Dłońmi wymieszaj mięso bardzo dokładnie.

Zrób niewielkie kuleczki z mięsa o równej wielkości i każdy lekko przygnieć, by były spłaszczone.

Kotleciki smaż na patelni grillowej około 20-25 minut.

Sos: cukier, 50 ml sosu rybnego, 50 ml octu ryżowego zagotuj w garnku do rozpuszczenia.

Wyłącz gotowanie i dodaj 50 ml soku z limonki, ząbek posiekanego czosnku oraz pół papryczki chilli również posiekanej.

Pokrój kalarepę i marchewkę w malutkie słupeczki i dodaj do sosu. Sos można ostatecznie rozcieńczyć wodą (około 1/4 szklanki).

Podanie: do miski włóż porcję makaronu. Zalej makaron sosem. Na makaronie wyłóż dodatki warzywne i zioła: sałata, kiełki, kolendra, pachnotka i mięta. Na wierzchu ułóż kotleciki.

Jak oceniasz przepis na bun cha
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat bun cha

Kuchnia wietnamska jest Twoją inspiracją? Poznaj przepis na bun cha – solidną potrawę złożoną z makaronu i wieprzowiny z sosem i warzywami. Bun cha to danie, które jest bardzo znane w Wietnamie. Jest to makaron ryżowy zalany sosem o słodko-słonym smaku z nutą pikanterii. Dodatki to kiełki, warzywa oraz świeże zioła. Całość wieńczą malutkie kotleciki z wieprzowiną, które są grillowane. Przygotowanie nie należy do najbardziej skomplikowanych, więc warto jest spróbować, jeśli nie znasz jeszcze bun cha.

Bun cha jest daniem wietnamskim. To potrawa składająca się z makaronu ryżowego. Do tego podaje się sos, oparty o cukier, sos rybny, ocet ryżowy, czosnek, papryczkę chilli, sok z limonki oraz marchewkę i kalarepę. Do bun cha dodaje się świeże warzywa oraz zioła. Wreszcie, drugim najważniejszym składnikiem bun cha, poza makaronem ryżowym, są grillowane kotleciki z wieprzowiny. Kotleciki przypominają polskie kotlety mielone, ale są przyprawione cebulą, czosnkiem, imbirem oraz trawą cytrynową. Właśnie imbir czy trawa cytrynowa je wyróżniają. Potrawa jest orzeźwiająca i świeża. Ponadto, jest zdrowa i pełnowartościowa.

Jeżeli interesujesz Cię kuchnia wietnamska, pewnie zdarzyło Ci się usłyszeć nazwę bun cha. Syte, smaczne i zdrowe danie, dobre dla każdego. Nie wiesz, w jaki sposób można przygotować bun cha? Na początku ugotuj makaron ryżowy tak, jak jest to napisane na opakowaniu. Czas na kotleciki. Wystarczy posiekać trawę cytrynową, imbir, czosnek i cebulę bardzo drobno. Kotleciki będą smażone na patelni grillowej, więc ją rozgrzej. Nie ma konieczności dodania tłuszczu. Dodaj do mięsa posiekane dodatki, a także sól i pieprz. Wymieszaj bardzo dokładnie dłońmi, a następnie uformuj równej wielkości kuleczki. Spłaszcz je lekko, by nie były okrągłe. Smaż kotleciki na patelni grillowej. W czasie smażenia przygotuj także sos. W garnku podgrzej cukier z sosem rybnym i octem ryżowym. Cukier powinien się rozpuścić. Po rozpuszczeniu cukru już nie gotuj. Dodaj sok z limonki, posiekany czosnek i papryczkę. Marchewkę i kalarepę pokrój w malutkie słupki. Dodaj do sosu. W razie potrzeby sos możesz rozcieńczyć wodą. Potrawę można podawać: do miseczki wyłóż makaron, zalej sosem, wyłóż świeże warzywa (sałatę), kiełki oraz zioła (kolendrę, miętę i pachnotkę).

*W przepisie na bun cha wykorzystaj mięso wieprzowe, a konkretnie – karkówkę. Ma ona wystarczającą ilość tłuszczu. Jeśli jednak wolisz inny rodzaj mięsa, jak najbardziej możesz użyć innego. Gdyby kotleciki (z innego mięsa wieprzowego) były za suche, możesz smażyć je z dodatkiem oleju (najlepiej sezamowego).

Alergeny w bun cha

Lista alergenów dla bun cha przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

W przepisie na bun cha nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pachnotka liście
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze bun cha

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest zbilansowany. Dostarczy białko, węglowodany i tłuszcz. Ma jednak średni indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
206.12
432.85
Białko (g)
6.43
13.51
Fenyloalanina (mg)
0.26
0.54
Brak danych dla: cukier trzcinowy, marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
29.71
62.40
Węglowodany przyswajalne (g)
28.49
59.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
2.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
6.36
13.36
Tłuszcze nasycone (g)
2.95
6.20
Tłuszcze nienasycone (g)
3.41
7.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.80
5.88
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
1.27
Cholesterol (mg)
21.18
44.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
93.53
196.41
Witamina B6 (mg)
0.18
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.43
Witamina C (mg)
10.18
21.37
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.22
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.59
1.24
Tiamina (mg)
0.24
0.51
Ryboflawina (mg)
0.10
0.20
Niacyna (mg)
1.53
3.21
Foliany (µg (mcg))
15.06
31.62
Beta karoten (µg (mcg))
1014.88
2131.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
53.59
112.54
Potas (mg)
222.65
467.56
Wapń (mg)
32.82
68.93
Fosfor (mg)
87.76
184.31
Magnez (mg)
15.53
32.61
Żelazo (mg)
0.76
1.59
Cynk (mg)
0.83
1.73
Miedź (mg)
0.07
0.15
Mangan (mg)
0.15
0.31
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bun cha 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bun cha

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier trzcinowy
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Kalarepa
100 g
2.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 g
Mięso mielone wieprzowe
250 g
z karkówki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Cebula szalotka
50 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 g
Makaron ryżowy
100 g
ilość wg uznania
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Sałata
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Fasola mung kiełki
50 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Koszt składników
37.00