Bułki żytnie na drożdżach

Opublikowano: 03.08.2023 r., 17:52 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bułki żytnie na drożdżach podane na desce, oprószone mąką
Bułki żytnie na drożdżach
Bułki żytnie na drożdżach to doskonały wybór dla wszystkich miłośników tradycyjnego pieczywa. Są smaczne, zdrowe, a przy tym łatwe do przygotowania od podstaw.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 25 min
470 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Mąka żytnia typ 2000 (400 g)
  • Cukier (5 g)
  • Drożdże świeże (15 g)
  • Mleko 2% (150 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na bułki żytnie na drożdżach krok po kroku

Mleko podgrzej, wlej do miski i dodaj pokruszone drożdże, łyżki mąki oraz cukier. Odstaw do wyrośnięcia. Tak gotowy zaczyn dodaj do reszty mąki.

Dolej do ciasta 150 ml cieplej wody oraz dodaj szczyptę soli. Zarób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Po tym czasie z ciasta uformuj bułeczki i ułóż na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia.

Piecz 25 min w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na bułki żytnie na drożdżach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 75,9% osób

Więcej informacji na temat bułek żytnich na drożdżach

Bułki żytnie na drożdżach to doskonały wybór dla wszystkich miłośników tradycyjnego pieczywa. Są smaczne, zdrowe, a przy tym łatwe do przygotowania od podstaw.

Przepis na bułki żytnie na drożdżach to doskonały pomysł na stworzenie naprawdę ciekawego dodatku, który przypadnie do gustu wszystkim, zakochanym w pieczywie. Domowe bułeczki zachwycają smakiem i miękkością. Najważniejszy jest wybór odpowiedniej mąki. W tym przepisie zaproponowana została mąka pełnoziarnista, która jest najzdrowszym wyborem dla wszystkich. Dobrze jest używać mąki pełnoziarnistej, gdyż wtedy dostarcza się znacznie więcej błonnika i witamin. Oczyszczona mąka nie jest źródłem wartościowych substancji prozdrowotnych, dlatego najlepiej jej unikać i zamieniać ją na opcję pełnowartościową. Mąka żytnia jest świetnym źródłem witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na cały organizm, a zwłaszcza na układ nerwowy. To również doskonała skarbnica minerałów – cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, sodu, wapnia i żelaza. Mąka żytnia dostarcza manganu, pierwiastka wchodzącego w skład wielu enzymów, odpowiedzialnych m.in. za metabolizm węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Zawarte w niej białka mają najwięcej korzystnych dla zdrowia albumin i globulin.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bułki żytnie na drożdżach w domu, by były pyszne, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Wszystkie składniki potrzebne do ich przygotowania znajdziesz w każdym większym sklepie. To dobre rozwiązanie, jeśli nie przepadasz za pieczywem ze sklepów. Te bułki są smaczne, ale również dobre dla zdrowia. Te bułeczki idealnie sprawdzą się jako baza pysznych kanapek, gdyż ich smak jest naprawdę uniwersalny i pasuje do wszystkiego. To świetny wybór dla wszystkich miłośników pysznego pieczywa. Bułki robi się w piekarniku i wystarczy godzina, by móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Ten sprawdzony przepis jest idealny również dla początkujących osób, które chcą stworzyć naprawdę wspaniały wypiek, który na pewno się uda i będzie smakował wyśmienicie.

Alergeny w bułkach żytnich na drożdżach

Lista alergenów dla bułek żytnich na drożdżach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze bułek żytnich na drożdżach

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza niezbędnych witamin i minerałów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
247.37
470.00
Białko (g)
12.26
23.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
50.78
96.49
Węglowodany przyswajalne (g)
33.87
64.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
16.91
32.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
2.11
4.01
Tłuszcze nasycone (g)
1.03
1.95
Tłuszcze nienasycone (g)
1.08
2.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.33
0.63
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.75
1.43
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.11
4.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
22.54
42.83
Witamina B6 (mg)
0.34
0.64
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.28
Witamina C (mg)
0.06
0.10
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.55
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Retinol (µg (mcg))
21.84
41.50
Tiamina (mg)
0.29
0.55
Ryboflawina (mg)
0.24
0.46
Niacyna (mg)
3.35
6.36
Foliany (µg (mcg))
44.34
84.25
Beta karoten (µg (mcg))
5.70
10.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
12.46
23.68
Potas (mg)
107.50
204.25
Wapń (mg)
59.63
113.30
Fosfor (mg)
386.12
733.63
Magnez (mg)
116.49
221.33
Żelazo (mg)
3.57
6.79
Cynk (mg)
3.91
7.43
Miedź (mg)
0.40
0.75
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek żytnich na drożdżach 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułek żytnich na drożdżach

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka żytnia typ 2000
400 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 400 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Drożdże świeże
15 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Mleko 2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Koszt składników
10.00