Bułki żytnie na drożdżach
- Mąka żytnia typ 2000 (400 g)
- Cukier (5 g)
- Drożdże świeże (15 g)
- Mleko 2% (150 ml)
Przepis na bułki żytnie na drożdżach krok po kroku
Mleko podgrzej, wlej do miski i dodaj pokruszone drożdże, łyżki mąki oraz cukier. Odstaw do wyrośnięcia. Tak gotowy zaczyn dodaj do reszty mąki.
Dolej do ciasta 150 ml cieplej wody oraz dodaj szczyptę soli. Zarób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Po tym czasie z ciasta uformuj bułeczki i ułóż na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia.
Piecz 25 min w 180 st. C.
Więcej informacji na temat bułek żytnich na drożdżach
Bułki żytnie na drożdżach to doskonały wybór dla wszystkich miłośników tradycyjnego pieczywa. Są smaczne, zdrowe, a przy tym łatwe do przygotowania od podstaw.
Przepis na bułki żytnie na drożdżach to doskonały pomysł na stworzenie naprawdę ciekawego dodatku, który przypadnie do gustu wszystkim, zakochanym w pieczywie. Domowe bułeczki zachwycają smakiem i miękkością. Najważniejszy jest wybór odpowiedniej mąki. W tym przepisie zaproponowana została mąka pełnoziarnista, która jest najzdrowszym wyborem dla wszystkich. Dobrze jest używać mąki pełnoziarnistej, gdyż wtedy dostarcza się znacznie więcej błonnika i witamin. Oczyszczona mąka nie jest źródłem wartościowych substancji prozdrowotnych, dlatego najlepiej jej unikać i zamieniać ją na opcję pełnowartościową. Mąka żytnia jest świetnym źródłem witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na cały organizm, a zwłaszcza na układ nerwowy. To również doskonała skarbnica minerałów – cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, sodu, wapnia i żelaza. Mąka żytnia dostarcza manganu, pierwiastka wchodzącego w skład wielu enzymów, odpowiedzialnych m.in. za metabolizm węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Zawarte w niej białka mają najwięcej korzystnych dla zdrowia albumin i globulin.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bułki żytnie na drożdżach w domu, by były pyszne, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Wszystkie składniki potrzebne do ich przygotowania znajdziesz w każdym większym sklepie. To dobre rozwiązanie, jeśli nie przepadasz za pieczywem ze sklepów. Te bułki są smaczne, ale również dobre dla zdrowia. Te bułeczki idealnie sprawdzą się jako baza pysznych kanapek, gdyż ich smak jest naprawdę uniwersalny i pasuje do wszystkiego. To świetny wybór dla wszystkich miłośników pysznego pieczywa. Bułki robi się w piekarniku i wystarczy godzina, by móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Ten sprawdzony przepis jest idealny również dla początkujących osób, które chcą stworzyć naprawdę wspaniały wypiek, który na pewno się uda i będzie smakował wyśmienicie.
Alergeny w bułkach żytnich na drożdżach
Lista alergenów dla bułek żytnich na drożdżach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka żytnia typ 2000
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze bułek żytnich na drożdżach
To zdrowa opcja, która dostarcza niezbędnych witamin i minerałów.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.