Bułki z mąki orkiszowej

Opublikowano: 19.01.2022 r., 8:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bułki z mąki orkiszowej podane z dodatkiem masła.
Bułki z mąki orkiszowej
Bułki z mąki orkiszowej to doskonała propozycja na pyszne domowe pieczywo śniadaniowe. Orkiszowe bułeczki przygotowane na świeżo umilą każde śniadanie. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 140 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 25 min
491 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka orkiszowa 3 szklanki (600 g)
  • Drożdże świeże pół kostki (50 g)
  • Cukier 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Słonecznik nasiona łuskane (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na bułki z mąki orkiszowej krok po kroku

Drożdże rozpuść w szklance ciepłej wody z cukrem.

Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj do niej drożdże, jajka, sól i oliwę z oliwek.

Wyrób gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Podziel ciasto na 10 równych kawałków, uformuj bułki.

Obtocz je w pestkach słonecznika.

Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Roztrzep 1 jajko z wodą i posmaruj wierzch bułek.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na bułki z mąki orkiszowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat bułek z mąki orkiszowej

Łatwe w przygotowaniu bułki z mąki orkiszowej to świetny pomysł na śniadanie w gronie rodziny. Pyszne domowe bułeczki możesz upiec bezpośrednio przed podaniem. Przepis na bułki z mąki orkiszowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do zrobienia pysznych bułeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, jajka, drożdże, cukier, sól, pestki słonecznika, oliwa z oliwek.

Jak zrobić bułki z mąki orkiszowej? Drożdże rozpuść w szklance ciepłej wody z cukrem. Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj do niej drożdże, jajka, sól i oliwę z oliwek. Wyrób gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Podziel ciasto na 10 równych kawałków, uformuj bułki. Obtocz je w pestkach słonecznika. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzep jajko z wodą i posmaruj wierzch bułek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.

Nasiona słonecznika zawierają bardzo duże ilości witaminy E zwanej witamina młodości. Odpowiada ona między innymi za dobry stan naszej skóry, włosów i paznokci. Jest bardzo silnym naturalnym antyutleniaczem. Pestki zawierają duże dawki fitosteroli, wspomagające obniżać zbyt wysoki poziom cholesterolu w krwi. Pestki słonecznika zawierają także bardzo dużą ilość białka roślinnego. Ponadto są dość wysoko kaloryczne, gdyż bogate są w tłuszcze, przede wszystkim jedno i wielonienasycone. Mąka orkiszowa użyta do przygotowania bułek zawiera wiele cennych składników mineralnych. Jest bogata w błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom, a także pomaga regulować poziom cukru we krwi. Mąka orkiszowa ma niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdza się w diecie osób chorujących na cukrzycę. Mąka orkiszowa może śmiało zastępować mąkę pszenną w wielu słodkich i wytrawnych wypiekach.

Podsumowując bułki orkiszowe są dobre na śniadanie i na kolację. Szybkie do zrobienia bułki możesz upiec bezpośrednio przed podaniem. Ciasto na bułki możesz przechowywać w lodówce przez 48 godzin. Domowe bułki to także świetny dodatek do gulaszu lub duszonego w sosie mięsa.

Alergeny w bułkach z mąki orkiszowej

Lista alergenów dla bułek z mąki orkiszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze bułek z mąki orkiszowej

na 100g gotowej potrawy

Bułki z mąki orkiszowej to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Domowe wypieki nie zawierają konserwantów oraz sztucznych dodatków do żywności. Bułki są niskokaloryczne i zawierają dobre kwasy tłuszczowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
364.22
491.70
Białko (g)
15.49
20.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
45.58
61.54
Węglowodany przyswajalne (g)
36.56
49.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
9.02
12.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
14.73
19.88
Tłuszcze nasycone (g)
3.92
5.29
Cholesterol (mg)
73.07
98.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.53

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
30.91
41.73
Wapń (mg)
43.50
58.73
Żelazo (mg)
3.23
4.36
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek z mąki orkiszowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułek z mąki orkiszowej

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
600 g
3 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 600 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Słonecznik nasiona łuskane
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
40.50