Przepis na bułki z mąki orkiszowej krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Drożdże rozpuść w szklance ciepłej wody z cukrem.

Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj do niej drożdże, jajka, sól i oliwę z oliwek.

Wyrób gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Podziel ciasto na 10 równych kawałków, uformuj bułki.

Obtocz je w pestkach słonecznika.

Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Roztrzep 1 jajko z wodą i posmaruj wierzch bułek.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 minut.

Bułki z mąki orkiszowej podane z dodatkiem masła.
Bułki z mąki orkiszowej
Koszt przygotowania dania
13.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
491 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Bułki z mąki orkiszowej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bułkach z mąki orkiszowej

Łatwe w przygotowaniu bułki z mąki orkiszowej to świetny pomysł na śniadanie w gronie rodziny. Pyszne domowe bułeczki możesz upiec bezpośrednio przed podaniem. Przepis na bułki z mąki orkiszowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do zrobienia pysznych bułeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, jajka, drożdże, cukier, sól, pestki słonecznika, oliwa z oliwek.

Jak zrobić bułki z mąki orkiszowej? Drożdże rozpuść w szklance ciepłej wody z cukrem. Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj do niej drożdże, jajka, sól i oliwę z oliwek. Wyrób gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Podziel ciasto na 10 równych kawałków, uformuj bułki. Obtocz je w pestkach słonecznika. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzep jajko z wodą i posmaruj wierzch bułek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.

Nasiona słonecznika zawierają bardzo duże ilości witaminy E zwanej witamina młodości. Odpowiada ona między innymi za dobry stan naszej skóry, włosów i paznokci. Jest bardzo silnym naturalnym antyutleniaczem. Pestki zawierają duże dawki fitosteroli, wspomagające obniżać zbyt wysoki poziom cholesterolu w krwi. Pestki słonecznika zawierają także bardzo dużą ilość białka roślinnego. Ponadto są dość wysoko kaloryczne, gdyż bogate są w tłuszcze, przede wszystkim jedno i wielonienasycone. Mąka orkiszowa użyta do przygotowania bułek zawiera wiele cennych składników mineralnych. Jest bogata w błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom, a także pomaga regulować poziom cukru we krwi. Mąka orkiszowa ma niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdza się w diecie osób chorujących na cukrzycę. Mąka orkiszowa może śmiało zastępować mąkę pszenną w wielu słodkich i wytrawnych wypiekach.

Podsumowując bułki orkiszowe są dobre na śniadanie i na kolację. Szybkie do zrobienia bułki możesz upiec bezpośrednio przed podaniem. Ciasto na bułki możesz przechowywać w lodówce przez 48 godzin. Domowe bułki to także świetny dodatek do gulaszu lub duszonego w sosie mięsa.

Wartości odżywcze bułek z mąki orkiszowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kalorie)
364.22 kcal
491.70 kcal
Białko
15.49 g
20.91 g

Węglowodany w bułkach z mąki orkiszowej

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany
45.58 g
61.54 g
Węglowodany przyswajalne
36.56 g
49.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
9.02 g
12.18 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz
14.73 g
19.88 g
Tłuszcze nasycone
3.92 g
5.29 g
Cholesterol
73.07 mg
98.65 mg

Witaminy w przepisie na bułki z mąki orkiszowej

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina D
0.39 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bułki z mąki orkiszowej

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód
30.91 mg
41.73 mg
Wapń
43.50 mg
58.73 mg
Żelazo
3.23 mg
4.36 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek z mąki orkiszowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bułkach z mąki orkiszowej

Lista alergenów dla bułek z mąki orkiszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania bułek z mąki orkiszowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
600 g
3 szklanki
8.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 600 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki stołowe
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Słonecznik nasiona łuskane
200 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
40.50
Jak oceniasz przepis na bułki z mąki orkiszowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób