Bułki Thermomix

Opublikowano: 20.12.2021 r., 22:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże bułki na desce
Bułki Thermomix
Bułki z Thermomixa to doskonała propozycja na samodzielny wypiek pieczywa, którego dodatek świetnie sprawdzi się podczas śniadań czy kolacji. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 5 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 30 min
172 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 7 porcji
  • Drożdże świeże (10 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 czubata szklanka (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Sezam nasiona (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na bułki z thermomixu krok po kroku

Do naczynia miksującego pokrusz drożdże, wlej pół szklanki ciepłej wody i dodaj szczyptę soli.

Składniki wymieszaj przy pomocy 15s/interwał.

Następnie dodaj mąkę i ustaw 2min/interwał.

Ciasto wyciągnij z naczynia Thermomixa i uformuj z niego bułki.

Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Do miseczki rozbij jajko i wymieszaj je przy pomocy widelca.

Każdą bułeczkę na blaszce posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp nasionami sezamu.

Tak przygotowane bułki piecz w 200°C, piekarnik włącz, dopiero gdy wstawisz do niego bułeczki.

Bułki piecz przez około 30 minut.

Upieczone bułki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Gotowe bułki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na bułki z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat bułek z thermomixu

Chrupiące bułki Thermomix to doskonały pomysł na samodzielny wypiek pieczywa, którego dodatek świetnie sprawdzi się podany na śniadanie lub na kolację. Szybkie w przygotowaniu bułki mogą stanowić podstawę pod przygotowanie pysznych kanapek z dodatkiem wędliny, serka, twarożku czy pasty z dodatkiem warzyw. Gotowe bułki będą stanowiły również doskonałą podstawą pod przygotowanie domowych burgerów. Przepis na bułki z Thermomixa jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby samodzielnie upiec pyszne bułki. Do ich wykonania potrzebujesz tylko czterech produktów spożywczych: drożdży świeżych, mąki pszennej, jajek oraz nasion sezamu. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych oraz mają przystępne ceny.

Jak zrobić bułki w Thermomixie? Do naczynia miksującego pokrusz drożdże, wlej pół szklanki ciepłej wody i dodaj szczyptę soli. Składniki wymieszaj przy pomocy 15s/interwał. Następnie dodaj mąkę i ustaw 2min/interwał. Ciasto wyciągnij z naczynia Thermomixa i uformuj z niego bułki. Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do miseczki rozbij jajko i wymieszaj je przy pomocy widelca. Każdą bułeczkę na blaszce posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp nasionami sezamu. Tak przygotowane bułki piecz w 200°C, piekarnik włącz, dopiero gdy wstawisz do niego bułeczki. Bułki piecz przez około 30 minut.

Podsumowując łatwe i dobre bułki z Thermomixa to doskonała propozycja na wypieki do śniadania czy kolacji. Doskonale smakują z wieloma dodatkami, a ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Posiadając produkty spożywcze niezbędne do ich wykonania nie musisz martwić się o brak świeżego pieczywa w domu, ponieważ samodzielnie możesz je przygotować. Dodatkowo danie to dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych. Wykorzystanie do przygotowania bułeczek nasion sezamu wzbogaci je w żelazo, które niezbędne jest do produkcji krwinek czerwonych. Jego odpowiednia podaż zmniejsza ryzyko rozwoju anemii. Prosty przepis jest bardzo szybki w wykonaniu.

Alergeny w bułkach z thermomixu

Lista alergenów dla bułek z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze bułek z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Bułki z Thermomixa przygotowane na bazie mąki pszennej posiadają wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzycę lub będące na diecie o niskim indeksie glikemicznym powinny szczególnie zwrócić uwagę na ich podaż w swojej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
345.31
172.65
Białko (g)
14.25
7.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
54.53
27.26
Węglowodany przyswajalne (g)
52.97
26.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
8.29
4.14
Tłuszcze nasycone (g)
2.82
1.41
Tłuszcze nienasycone (g)
5.47
2.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.18
0.09
Tiamina (mg)
0.82
0.41
Ryboflawina (mg)
0.44
0.22
Niacyna (mg)
5.49
2.74
Foliany (µg (mcg))
142.44
71.22

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
26.20
13.10
Potas (mg)
180.48
90.24
Wapń (mg)
132.45
66.23
Fosfor (mg)
198.34
99.17
Magnez (mg)
67.82
33.91
Żelazo (mg)
5.92
2.96
Cynk (mg)
2.10
1.05
Miedź (mg)
0.61
0.30
Mangan (mg)
0.81
0.41
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek z thermomixu 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułek z thermomixu

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
10 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 czubata szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sezam nasiona
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
15.00