Bułki Thermomix
- Drożdże świeże (10 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 czubata szklanka (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Sezam nasiona (40 g)
Przepis na bułki z thermomixu krok po kroku
Do naczynia miksującego pokrusz drożdże, wlej pół szklanki ciepłej wody i dodaj szczyptę soli.
Składniki wymieszaj przy pomocy 15s/interwał.
Następnie dodaj mąkę i ustaw 2min/interwał.
Ciasto wyciągnij z naczynia Thermomixa i uformuj z niego bułki.
Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Do miseczki rozbij jajko i wymieszaj je przy pomocy widelca.
Każdą bułeczkę na blaszce posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp nasionami sezamu.
Tak przygotowane bułki piecz w 200°C, piekarnik włącz, dopiero gdy wstawisz do niego bułeczki.
Bułki piecz przez około 30 minut.
Upieczone bułki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Gotowe bułki podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat bułek z thermomixu
Chrupiące bułki Thermomix to doskonały pomysł na samodzielny wypiek pieczywa, którego dodatek świetnie sprawdzi się podany na śniadanie lub na kolację. Szybkie w przygotowaniu bułki mogą stanowić podstawę pod przygotowanie pysznych kanapek z dodatkiem wędliny, serka, twarożku czy pasty z dodatkiem warzyw. Gotowe bułki będą stanowiły również doskonałą podstawą pod przygotowanie domowych burgerów. Przepis na bułki z Thermomixa jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby samodzielnie upiec pyszne bułki. Do ich wykonania potrzebujesz tylko czterech produktów spożywczych: drożdży świeżych, mąki pszennej, jajek oraz nasion sezamu. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych oraz mają przystępne ceny.
Jak zrobić bułki w Thermomixie? Do naczynia miksującego pokrusz drożdże, wlej pół szklanki ciepłej wody i dodaj szczyptę soli. Składniki wymieszaj przy pomocy 15s/interwał. Następnie dodaj mąkę i ustaw 2min/interwał. Ciasto wyciągnij z naczynia Thermomixa i uformuj z niego bułki. Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do miseczki rozbij jajko i wymieszaj je przy pomocy widelca. Każdą bułeczkę na blaszce posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp nasionami sezamu. Tak przygotowane bułki piecz w 200°C, piekarnik włącz, dopiero gdy wstawisz do niego bułeczki. Bułki piecz przez około 30 minut.
Podsumowując łatwe i dobre bułki z Thermomixa to doskonała propozycja na wypieki do śniadania czy kolacji. Doskonale smakują z wieloma dodatkami, a ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Posiadając produkty spożywcze niezbędne do ich wykonania nie musisz martwić się o brak świeżego pieczywa w domu, ponieważ samodzielnie możesz je przygotować. Dodatkowo danie to dostarczy do naszego organizmu sporych ilości witamin i składników mineralnych. Wykorzystanie do przygotowania bułeczek nasion sezamu wzbogaci je w żelazo, które niezbędne jest do produkcji krwinek czerwonych. Jego odpowiednia podaż zmniejsza ryzyko rozwoju anemii. Prosty przepis jest bardzo szybki w wykonaniu.
Alergeny w bułkach z thermomixu
Lista alergenów dla bułek z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze bułek z thermomixu
Bułki z Thermomixa przygotowane na bazie mąki pszennej posiadają wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzycę lub będące na diecie o niskim indeksie glikemicznym powinny szczególnie zwrócić uwagę na ich podaż w swojej diecie.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.