Bułki owsiane
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (400 g)
- Drożdże świeże (25 g)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 1 szklanka (130 g)
- Płatki owsiane - 1 szklanka (130 g)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Masło (35 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na bułki owsiane krok po kroku
Do miski wsyp mąkę pszenną (250g), dodaj rozpuszczone w wodzie (250 ml) drożdże i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Do zaczynu dodaj pozostałe ilości obu mąk, płatki owsiane, sól, cukier, wodę (ok. 70 ml) i ręcznie wyrabiaj ciasto. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do ciasta i jeszcze raz wyrabiaj, minimum 7 minut. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
Z wyrośniętego ciasta uformuj okrągłe bułki i układaj na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i jeszcze raz odstaw do wyrośnięcia.
W głębokim talerzu roztrzep jajko widelcem i pędzelkiem smaruj nim bułki, na koniec każdą posyp płatkami owsianymi.
Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach.
Więcej informacji na temat bułek owsianych
Bułki owsiane świetnie sprawdzą się jako pyszne i chrupiące pieczywo śniadaniowe, a także przekąska między posiłkami, zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Dietetyczne bułeczki z płatków owsianych bez mąki wbrew pozorom są szybkie i proste w przygotowaniu oraz niezwykle pyszne i uniwersalne. Mimo tego, że można je przygotować bez drożdży są puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz i długo zachowują świeżość. Warto za jednym razem przygotować ich więcej ponieważ znikają ze stołu w ekspresowym tempie, jeszcze zanim zdążą dobrze ostygnąć po upieczeniu. Jeśli nie wiesz jeszcze jak je przygotować nasz przepis na bułki owsiane, domowe, zdrowe i bezglutenowe, które podbiją serca wszystkich domowników, z pewnością będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją. Bułki owsiane świetnie sprawdzą się na słodko - z dżemem, konfiturą, słodkim twarożkiem, masłem orzechowym, czy miodem. Możesz też podawać je z serem, wędliną, pastą jajeczną, warzywami czy warzywnymi pastami. Świetnie smakują też bez żadnych dodatków. Ze względu na swój łagodny smak pokochają je również dzieci. Bułki owsiane, nie tylko świetnie smakują, ale również pachną, dlatego nie sposób przejść obok nich obojętnie. Nasz przepis na bułki z mąki owsianej pozwala na upieczenie bułeczek pysznych niczym z najlepszej piekarni. Co więcej, są one w zasięgu możliwości każdego, nawet najbardziej początkującego kucharza, ponieważ ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Dzięki temu możesz też przygotowywać je często, a nie tylko od święta - możesz cieszyć się nimi nawet każdego poranka. Bułki owsiane to idealny wybór na śniadanie, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Nie da się ich nie lubić. Nasz przepis na bułki owsiane pokaże Ci jak szybko i prosto przygotować pyszne bułeczki miękkie w środku, ale z chrupiącą skórką, które nie będą ani za twarde, ani za bardzo gumowate. Wychodzą poprostu idealnie i napewno, wystarczy, że spróbujesz ich raz, aby zagościły w Twojej kuchni na stałe.
Alergeny w bułkach owsianych
Lista alergenów dla bułek owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze bułek owsianych
Mąkę najlepiej wybierać pełnoziarnistą, przynajmniej częściowo. Osoby z celiakią powinny całkowicie zastąpić mąkę pszenną mąką owsianą, certyfikowaną.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.