Bułki na proszku do pieczenia
- Mąka pszenna typ 550 (300 g)
- Jogurt naturalny (150 ml)
- Masło (100 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Jajko (1 szt.)
- Sezam nasiona (12 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (6 g)
Przepis na bułki na proszku do pieczenia krok po kroku
Masło rozpuść i przestudź.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj cukier oraz łyżeczkę soli.
Do mąki wlej rozpuszczone masło i jogurt i dokładnie wymieszaj, zagniatając ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 180 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Z ciasta uformuj kulki o takiej wielkości jakiej mniej więcej chcesz mieć bułeczki.
Ułóż je na blasze.
Roztrzep jajko, posmaruj nim bułeczki i posyp sezamem.
Piecz 20-30 minut w 180 C.
Więcej informacji na temat bułek na proszku do pieczenia
Ciasto na bułki na proszku do pieczenia, zrobisz dosłownie w kilka minut. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i uformować bułeczki. Najwięcej czasu poświęca się na ich pieczenie, ale i tak są to bardzo szybkie bułeczki. Przepis na te pszenne bułki maślane składa się z mąki, soli, cukru, masła/margaryny, proszku do pieczenia i jogurtu, który możesz pominąć, jeżeli chcesz zrobić bułki bez mleka i produktów mlecznych. Zwykły jogurt, możesz zamienić na jogurt roślinny lub wodę, a masło zamienić na margarynę. Dzięki temu bułeczki będą nie tylko bez nabiału, a co za tym idzie bez laktozy, ale także będą wegańskie. Ilość użytego cukru zależy od tego, czy chcesz słodkie bułeczki na proszku do pieczenia, czy słone. W składnikach podałam tylko odrobinę cukru, żeby uzyskać wytrawne pieczywo, ale możesz to zmienić, dosypując więcej cukru. Samo przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Zaczynamy od rozpuszczenia masła i zostawiania, żeby przestygło. Do dużej miski należy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać sól z cukrem. Potem go miski dodajemy już tylko przestudzone masło i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Ciasto będzie gęste, ponieważ nie chcemy, żeby się rozlało podczas pieczenia. Wyrobione ciasto wystarczy podzielić na mniejsze kulki, ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i opcjonalnie posypać sezamem, czarnuszką lub makiem w wersji wytrawnej, albo kruszonką, czy też owocami w wersji słodkiej. Takie bułeczki śniadaniowe na proszku do pieczenia piecze się około 20-30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Tak oto można w ekspresowym tempie uzyskać ciepłe, świeże pieczywo.
Świetnie sprawdzą się na kanapki z masełkiem, wędliną i świeżymi warzywami. Minusem tych bułeczek jest ich wysoki indeks glikemiczny, ale to oczywiście można trochę zmienić, zamieniając, chociaż część mąki typu 550 na typ 1850, czyli na mąkę razową. Cukier w wersji na słono możesz pominąć, natomiast w wersji na słodko zamień go na słodzik, na przykład na erytrytol lub ksylitol.
Alergeny w bułkach na proszku do pieczenia
Lista alergenów dla bułek na proszku do pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze bułek na proszku do pieczenia
Bułeczki na proszku do pieczenia niestety mają wysoki indeks glikemiczny, ale to oczywiście można trochę zmienić, zamieniając, chociaż część mąki typu 550 na typ 1850, czyli na mąkę razową.
Energia i białka
(63g)
Węglowodany
(63g)
Tłuszcze
(63g)
Witaminy
(63g)
Składniki mineralne
(63g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.