Bułki na proszku do pieczenia

Opublikowano: 24.07.2021 r., 16:12 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże bułki na drewnianej tacy
Bułki na proszku do pieczenia
Bułki na proszku do pieczenia są idealne na śniadanie zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Przygotujesz je bardzo szybko, bo nie muszą wyrastać, jak tradycyjne bułki.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 25 min
207 kcal
Kcal w porcji
63 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (300 g)
  • Jogurt naturalny (150 ml)
  • Masło (100 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Sezam nasiona (12 g)
  • Cukier - 1 łyżeczka (6 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska

Przepis na bułki na proszku do pieczenia krok po kroku

Masło rozpuść i przestudź.

Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj cukier oraz łyżeczkę soli.

Do mąki wlej rozpuszczone masło i jogurt i dokładnie wymieszaj, zagniatając ciasto.

Rozgrzej piekarnik do 180 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Z ciasta uformuj kulki o takiej wielkości jakiej mniej więcej chcesz mieć bułeczki.

Ułóż je na blasze.

Roztrzep jajko, posmaruj nim bułeczki i posyp sezamem.

Piecz 20-30 minut w 180 C.

Jak oceniasz przepis na bułki na proszku do pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat bułek na proszku do pieczenia

Ciasto na bułki na proszku do pieczenia, zrobisz dosłownie w kilka minut. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i uformować bułeczki. Najwięcej czasu poświęca się na ich pieczenie, ale i tak są to bardzo szybkie bułeczki. Przepis na te pszenne bułki maślane składa się z mąki, soli, cukru, masła/margaryny, proszku do pieczenia i jogurtu, który możesz pominąć, jeżeli chcesz zrobić bułki bez mleka i produktów mlecznych. Zwykły jogurt, możesz zamienić na jogurt roślinny lub wodę, a masło zamienić na margarynę. Dzięki temu bułeczki będą nie tylko bez nabiału, a co za tym idzie bez laktozy, ale także będą wegańskie. Ilość użytego cukru zależy od tego, czy chcesz słodkie bułeczki na proszku do pieczenia, czy słone. W składnikach podałam tylko odrobinę cukru, żeby uzyskać wytrawne pieczywo, ale możesz to zmienić, dosypując więcej cukru. Samo przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Zaczynamy od rozpuszczenia masła i zostawiania, żeby przestygło. Do dużej miski należy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać sól z cukrem. Potem go miski dodajemy już tylko przestudzone masło i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Ciasto będzie gęste, ponieważ nie chcemy, żeby się rozlało podczas pieczenia. Wyrobione ciasto wystarczy podzielić na mniejsze kulki, ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i opcjonalnie posypać sezamem, czarnuszką lub makiem w wersji wytrawnej, albo kruszonką, czy też owocami w wersji słodkiej. Takie bułeczki śniadaniowe na proszku do pieczenia piecze się około 20-30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Tak oto można w ekspresowym tempie uzyskać ciepłe, świeże pieczywo.

Świetnie sprawdzą się na kanapki z masełkiem, wędliną i świeżymi warzywami. Minusem tych bułeczek jest ich wysoki indeks glikemiczny, ale to oczywiście można trochę zmienić, zamieniając, chociaż część mąki typu 550 na typ 1850, czyli na mąkę razową. Cukier w wersji na słono możesz pominąć, natomiast w wersji na słodko zamień go na słodzik, na przykład na erytrytol lub ksylitol.

Alergeny w bułkach na proszku do pieczenia

Lista alergenów dla bułek na proszku do pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze bułek na proszku do pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Bułeczki na proszku do pieczenia niestety mają wysoki indeks glikemiczny, ale to oczywiście można trochę zmienić, zamieniając, chociaż część mąki typu 550 na typ 1850, czyli na mąkę razową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(63g)
Energia (kcal)
329.25
207.43
Białko (g)
9.79
6.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(63g)
Węglowodany (g)
38.44
24.22
Węglowodany przyswajalne (g)
38.20
24.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(63g)
Tłuszcz (g)
15.56
9.80
Tłuszcze nasycone (g)
10.07
6.34
Tłuszcze nienasycone (g)
5.49
3.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(63g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.05
Tiamina (mg)
0.49
0.31
Ryboflawina (mg)
0.32
0.20
Niacyna (mg)
3.27
2.06
Foliany (µg (mcg))
79.43
50.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(63g)
Sód (mg)
34.86
21.96
Potas (mg)
211.11
133.00
Wapń (mg)
111.74
70.40
Fosfor (mg)
173.95
109.59
Magnez (mg)
30.00
18.90
Żelazo (mg)
3.17
1.99
Cynk (mg)
1.02
0.64
Miedź (mg)
0.18
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek na proszku do pieczenia 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułek na proszku do pieczenia

Koszt składników
23.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jogurt naturalny
150 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sezam nasiona
12 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 12 g
Cukier
6 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 6 g
Koszt składników
23.90