Bułki maślane Thermomix
- Mąka pszenna typ 550 (500 g)
- Mleko 3,2% (250 ml)
- Drożdże świeże (50 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Cukier waniliowy (20 g)
- Masło - miękkie roztopione (90 g)
- Cukier (80 g)
- Białko jajka (1 szt.)
Przepis na bułki maślane z thermomixa krok po kroku
W naczyniu Thermomixa umieść cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko.
Całość podgrzej, ustawiając mieszanie na 2 minuty 30 sekund / 37 stopni / obroty 4.
Dodaj żółtka, miękkie masło i mąkę. Wyrabiaj przez 1 minutę 30 sekund / Interwał.
Jeśli ciasto nie odkleja się od naczynia, to dodaj jeszcze odrobinę mąki i ponownie wymieszaj.
Ciasto przełóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie odrywaj kawałki ciasta i formuj bułeczki. Uformowane bułki układaj na kratce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Na dnie piekarnika ustawić naczynie z bardzo gorącą wodą i nagrzać piekarnik do 180 st. C.
Wierzch bułeczek posmaruj białkiem jaja.
Bułeczki piecz przez około 20 minut, aż się zarumienią. Podawaj po ostudzeniu.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat bułek maślanych z thermomixa
Bułeczki maślane można spotkać pod nazwą brioszka. Jest to francuskie, lekko słodkie, drożdżowe pieczywo. Jego miękka struktura wynika z obecności masła i jaj w cieście. Zaliczany jest do wypieków śniadaniowych, a mimo to podawany jest również do kawy, herbaty czy pitnej czekolady. Dlatego będzie to świetny pomysł na kolację na słodko. Koniecznie poznaj nasz pomysł na bułki maślane Thermomix, które są naprawdę pyszne.
Aby wykonać przepis na bułki maślane z Thermomixa potrzebna będzie mąka pszenna, mleko, drożdże, żółtka jaj, cukier zwykły oraz waniliowy i oczywiście masło.
Na początku ogrzej mleko do 37 stopni z dodatkiem drożdży i cukrów. Następnie dodaj żółtka, miękkie masło i mąkę. Całość wyrabiaj przez 1,5 minuty. Jeśli ciasto z trudem odkleja się od naczynia Thermomixa, dodaj jeszcze odrobinę mąki i wyrabiaj jeszcze chwilę. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywaj po kawałku ciasta i formuj bułeczki. Układaj na kratce wyłożonej papierem. Piekarnik rozgrzej i na jego dnie ułóż naczynie z gorącą wodą, by bułeczki były jeszcze bardziej miękkie. Z wierzchu posmaruj je białkiem i piecz około 20 minut. Jeśli chcesz, by bułeczki były jeszcze słodsze, to wierzch każdej bułeczki możesz posypać kruszonką z masła, mąki i cukru.
Cukier waniliowy jest dość drogim produktem, ale można spokojnie przygotować go samodzielnie za około 12 złotych, gdy ta sama ilość w sklepie kosztować będzie około 60 złotych. Do jego wykonania potrzebujesz laskę wanilii i 300 g cukru lub słodzika. Laskę przekrój na pół i wyskrob nasiona. Następnie pozostałą pokrywę nasienną pokrój na małe kawałki. Całość wrzuć do cukru, zamknij naczynie i mocno potrząśnij, aż kawałki wanilii pomieszają się z cukrem. Takie słodzidło gotowe jest po około dwóch tygodniach, gdy nabierze wspaniałego aromatu.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić bułki maślane w Thermomixie. Będą świetne na śniadanie nie tylko dla dzieci. Będą najlepsze podane z dodatkami takimi jak konfitura, dżem lub prawdziwy miód. Ale równie smaczne będą jako pieczywo do tradycyjnych kanapek.
Alergeny w bułkach maślanych z thermomixa
Lista alergenów dla bułek maślanych z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze bułek maślanych z thermomixa
Węglowodany powinny stanowić 60% całkowitego zapotrzebowania na energię. Pieczywo oraz inne produkty zbożowe to główne źródło tego składnika w naszej diecie.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.