Przepis na bułki kukurydziane krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska, patelnia

Zacznij od przygotowania rozczynu. Wymieszaj w misce pokruszone drożdże, cukier, łyżeczkę mąki pszennej (odlicz od składników) oraz 2 łyżki ciepłej wody. Pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.

Do drugiej miski przesiej mąki i wymieszaj z czubatą łyżeczką soli.

Roztop masło na patelni.

Do mąki dodaj ostudzone masło i wszystko wymieszaj łyżką.

Dodaj ciepłe mleko oraz 140 ml ciepłej wody, a także wyrośnięty zaczyn. Zagnieć ciasto, powinno być elastyczne i jednolite.

Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na 1,5 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto zagnieć jeszcze przez chwilę i podziel na 8 równej wielkości bułeczek. Nadaj im okrągły kształt.

Ułóż bułeczki w odstępach na blaszce do pieczenia, na której jest papier do pieczenia.

Przykryj bułki ściereczką i zostaw na 45 minut, by wyrosły.

Nagrzej piekarnik na 220 st C (góra-dół).

Bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i każdą posyp sezamem.

Do gorącego piekarnika wstaw bułki i piecz do rumianego koloru i suchego patyczka (około 15-20 minut).

Bułki kukurydziane
Bułki kukurydziane
Koszt przygotowania dania
3.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
203 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
88

Bułki kukurydziane - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bułkach kukurydzianych

Lubisz piec świeże pieczywo na śniadanie? Bułki kukurydziane to świetny pomysł na domowe pieczywo. Zobacz, jak zrobić bułki kukurydziane w łatwy sposób. W tym sprawdzonym przepisie bazą jest mąka pszenna. Charakteryzują się pięknym, złocistym kolorem – to dzięki mące kukurydzianej. Mają mleczno-maślany smak i są przygotowywane na drożdżach. Nie należą do najszybszych, lecz są bardzo pyszne. Bułki kukurydziane najlepsze są tuż po upieczeniu. Taki sprawdzony przepis wymaga dłuższej chwili, ale warto poczekać na bułeczki kukurydziane.

Bułki kukurydziane to łatwe i pyszne rozpoczęcie lub zakończenie dnia. To dobry pomysł na to, żeby samemu zrobić swoje pieczywo. Przepis na bułki kukurydziane opiera się o wykorzystanie drożdży. Składa się z mąki pszennej, mąki kukurydzianej, mleka, masła, wody, drożdży, odrobiny cukru oraz soli. Taki sprawdzony przepis da 8 okrągłych bułeczek, które mają naprawdę smaczny smak.

Ze względu na to, że trzeba czekać sporą ilość czasu, warto zrobić ciasto na noc i po wyrobieniu go schować go do lodówki. Z samego rana należy postępować jak w przepisie (uformować bułki, odstawić, posmarować jajkiem, posypać sezamem i upiec). Ciasto drożdżowe także wyrasta, gdy jest schowane do lodówki. Wyrastanie ciasta w takim przypadku jest po prostu o wiele bardziej spowolnione niż w ciepłej temperaturze.

Jak zrobić bułki kukurydziane na śniadanie? To łatwe do zrobienia, ale potrzeba czasu. Zacznij od zrobienia rozczynu (mąka, woda, cukier, drożdże). Rozczyn powinien urosnąć (20 minut). Następnie połącz resztę składników i zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie uformuj bułki – w przepisie na bułki kukurydziane powinno wyjść 8 sztuk bułeczek. Na blaszce ułóż okrągłe kulki z ciasta, zachowując odstępy. Ponownie należy odstawić bułki kukurydziane do wyrośnięcia na 45 minut. Po wyrośnięciu posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i posyp wszystko sezamem. Najlepsze bułeczki będą z dodatkiem właśnie sezamu, ale także można posypać je innym dodatkiem. Piecz do momentu, aż bułki będą złote. Bułki będą dobre, gdy sprawdzisz patyczkiem do szaszłyka czy są już upieczone.

*Zamiast sezamu, bułeczki możesz zrobić z makiem, siemieniem lnianym lub pestkami dyni. Fajnie sprawdzi się też mieszanka ziaren.

Jak zrobisz bułki kukurydziane, najlepszym pomysłem na nie jest przygotowania pysznych kanapek do śniadania lub kolacji. Są dobre zarówno do kanapek w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Bułeczki kukurydziane można także wykorzystać do zrobienia zapiekanek.

Wartości odżywcze bułek kukurydzianych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(67g)
Energia (kalorie)
303.58 kcal
203.40 kcal
Białko
11.42 g
7.65 g

Węglowodany w bułkach kukurydzianych

Na 100g
Na porcję
(67g)
Węglowodany
53.24 g
35.67 g
Węglowodany przyswajalne
52.45 g
35.14 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(67g)
Tłuszcz
5.13 g
3.44 g
Tłuszcze nasycone
3.15 g
2.11 g
Tłuszcze nienasycone
1.99 g
1.33 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na bułki kukurydziane

Na 100g
Na porcję
(67g)
Witamina B6
0.11 mg
0.07 mg
Tiamina
0.70 mg
0.47 mg
Ryboflawina
0.39 mg
0.26 mg
Niacyna
4.84 mg
3.25 mg
Foliany
125.53 µg (mcg)
84.10 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bułki kukurydziane

Na 100g
Na porcję
(67g)
Sód
22.72 mg
15.22 mg
Potas
147.93 mg
99.11 mg
Wapń
53.46 mg
35.82 mg
Fosfor
136.76 mg
91.63 mg
Magnez
34.59 mg
23.17 mg
Żelazo
4.26 mg
2.85 mg
Cynk
1.25 mg
0.84 mg
Miedź
0.21 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek kukurydzianych 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bułkach kukurydzianych

Lista alergenów dla bułek kukurydzianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Cena przygotowania bułek kukurydzianych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
325 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.97
Za 325 g
Mąka kukurydziana
50 g
3.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 50 g
Drożdże prasowane
12 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 12 g
Masło
12 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 12 g
Cukier
3 g
0,5 łyżeczki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Mleko 2%
75 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sezam nasiona
10 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
28.50
Jak oceniasz przepis na bułki kukurydziane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób