Bułki drożdżowe z marmoladą

Opublikowano: 01.04.2022 r., 16:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże bułki drożdżowe z marmoladą
Bułki drożdżowe z marmoladą
Bułki drożdżowe z marmoladą są idealnym wyborem dla wszystkich, którzy kochają proste przepisy na domowe słodkości. Ich głównym składnikiem są drożdże.
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 25 min
275 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier (40 g)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Mleko 3,2% (250 ml)
  • Masło (80 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (200 g)
  • Cukier puder (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, wałek, miska, rondelek

Przepis na bułki drożdżowe z marmoladą krok po kroku

W rondelku podgrzej nieco mleko, dodaj drożdże i cukier. Odstaw na 20 minut.

W rondelku roztop masło i wlej je do miski. Dodaj przesianą mąkę, jajko, cukier puder i rozczyn. Ciasto wyrób i odstaw na 30 minut.

Ciasto rozwałkuj niezbyt cienko.

Z ciasto wytnij za pomocą szklanki okręgi.

Na środek każdej bułeczki nałóż dżem i zawiń brzegi do środka.

Bułeczki poukładaj na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia i odłóż na 30 minut.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na bułki drożdżowe z marmoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat bułek drożdżowych z marmoladą

Bułki drożdżowe z marmoladą są idealnym wyborem dla wszystkich, którzy kochają proste przepisy na domowe słodkości. Ich głównym składnikiem są drożdże, dlatego potrzebują nieco czasu na wyrośnięcie. Choć ciasto powstaje na bazie drożdży, całość jest naprawdę lekka. To bułeczki, które skradną serca wszystkim, którzy ich spróbują.

Przepis na bułki drożdżowe z marmoladą będzie świetnym wyborem dla początkujących kucharzy. Słodkości, które z niego powstają, charakteryzują się niezwykle pysznym ciastem i idealnie dobranym nadzieniem. Ciasto drożdżowe z tego przepisu wychodzi bardzo miękkie, sprężyste i puszyste. Po upieczeniu tworzy chrupiąca skórkę i bardzo delikatny środek. Całość idealnie komponuje się z owocowymi powidłami. Choć całość może wydawać się pracochłonna i skomplikowana, to tylko pozory. Tak naprawdę z wykonaniem tego deseru poradzi sobie nawet początkujący amator wypieków. Są one proste w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki są dostępne nie tylko we wszystkich sklepach, ale również w większości domowych spiżarni. Ten wypiek wspaniale sprawdzi się nawet na drugie śniadanie, gdyż jest lekki, ale wypełniony owocowymi powidłami po brzegi. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha domowe desery.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bułki drożdżowe z marmoladą, by były pyszne i niezbyt skomplikowane, to ten prosty sposób idealnie się sprawdzi. To doskonały wybór na drugie śniadanie. To dobre rozwiązanie nawet dla dzieci, gdyż są słodkie, ale bardzo delikatne i puszyste.

Te domowe rogaliki na pewno podbiją serca wszystkich domowników. Głównym składnikiem są oczywiście drożdże. W tej wersji używa się świeżych, by przygotować zaczyn do ciasta. Można je zastąpić również tymi sproszkowanym, wtedy lepiej wziąć połowę sugerowanej porcji, gdyż zbyt duża ilość wpłynie negatywnie nie tylko na konsystencję, ale również na smak placka. Całość jest bardzo prosta, więc będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących osób. Te bułeczki można zrobić w kilka chwil, więc przepis sprawdzi się nawet dla zabieganych. Choć przygotowanie ciasta może wydawać się czasochłonne, jednak nie warto całego procesu przyspieszać, gdyż odpowiednie wyrośnięcie nie jest możliwe w krótszym czasie. Gdy ciasto nie wyrośnie, bułki nie będą tak puszyste i smaczne.

Alergeny w bułkach drożdżowych z marmoladą

Lista alergenów dla bułek drożdżowych z marmoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze bułek drożdżowych z marmoladą

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
275.45
275.45
Białko (g)
7.39
7.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
45.91
45.91
Węglowodany przyswajalne (g)
45.50
45.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
7.20
7.20
Tłuszcze nasycone (g)
5.01
5.01
Tłuszcze nienasycone (g)
2.20
2.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Tiamina (mg)
0.45
0.45
Ryboflawina (mg)
0.26
0.26
Niacyna (mg)
3.01
3.01
Foliany (µg (mcg))
81.45
81.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
17.02
17.02
Potas (mg)
113.67
113.67
Wapń (mg)
37.87
37.87
Fosfor (mg)
90.79
90.79
Magnez (mg)
19.48
19.48
Żelazo (mg)
2.45
2.45
Cynk (mg)
0.80
0.80
Miedź (mg)
0.09
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek drożdżowych z marmoladą 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułek drożdżowych z marmoladą

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Dżem truskawkowy niskosłodzony
200 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 200 g
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Koszt składników
26.00