Bułki cynamonowe
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 3 i 2/3 szklanki (500 g)
- Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
- Masło - 4,5 łyżki (70 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Drożdże suche - 1 opakowanie (7 g)
- Cukier - 1/4 szklanki (50 g)
- Masło - 4,5 łyżki (70 g)
- Cukier - 1/3 szklanki (70 g)
- Sok z cytryny - 5 łyżki (60 ml)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (60 g)
Przepis na bułki cynamonowe krok po kroku
Mąkę, drożdże, cukier (50 g) i żółtka przełóż do miski.
W garnku podgrzej mleko i rozpuść w nim masło.
Ciepłe mleko przelej do miski z mąką i pozostałymi składnikami.
Wyrabiaj ciasto około 10-15 minut aż będzie miękkie i elastyczne.
Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Ciasto wyrób chwilkę, a następnie rozwałkuj.
Ciasto posmaruj masłem.
Połącz cukier z cynamonem i rozsyp równomiernie na cieście posmarowanym masłem.
Zroluj ciasto, sklej koniec dokładnie i pokrój na 12 części.
Bułeczki ułóż w blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Bułeczki pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
W miseczce połącz cukier puder z sokiem z cytryny za pomocą rózgi w lukier.
Bułeczki ostudź i polej lukrem.
-
Jagodzianki
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki śniadaniowe
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Parowańce
-
Domowe bułki
-
Ślimaki cynamonowe
-
Drożdżówka ze śliwkami
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Domowe bułeczki
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe z jabłkami
-
Bułki drożdżowe
Więcej informacji na temat bułek cynamonowych
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Bułki cynamonowe to jeden z oryginalnych, skandynawskich wypieków z klasycznego ciasta drożdżowego. Kanelbullens w Szwecji, Korvapuustipäivä w Finlandii, Franzbrötchen w Niemczech oraz cinnamon rolls w Ameryce, czyli bułeczki cynamonowe w różnych częściach świata. Jest to szwedzki wypiek, który prawdopodobnie powstał w latach dwudziestych XX wieku, jednak swoją popularność zaczęły zyskiwać dopiero w latach pięćdziesiątych. Zarówno w Szwecji, jak i w Finlandii bułeczki spożywane są głównie podczas picia kawy, za to w Ameryce są słodką przekąską lub deserem. Od 1999 roku w krajach skandynawskich obchodzony jest narodowy dzień bułki cynamonowej, przypada on na 4 października. Drożdżowe ślimaki cynamonowe z lukrem są coraz bardziej popularne w Polsce. Szczególnie często przygotowywane są w okresie jesienno-zimowym, kojarzą nam się głównie z okresem przed świętami Bożego Narodzenia. Puszyste drożdżówki z cynamonem są pyszne, lekkie i wyjątkowe w smaku. W trakcie ich pieczenia niesamowity aromat cynamonu unosi się w całym domu. Przepis na bułki cynamonowe jest łatwy, z powodzeniem bułeczki wykonasz z dziećmi. Przepis jest fajnym, rodzinnym przepisem, który można wykonać wspólnie w niedzielne popołudnie.
Prosty przepis na bułki cynamonki sprawi, że będziesz je chętnie przygotowywać nie tylko na różne okazje, ale także na zwykły, codzienny podwieczorek.
Alergeny w bułkach cynamonowych
Lista alergenów dla bułek cynamonowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze bułek cynamonowych
Bułki cynamonowe to kultowy, szwedzki wypiek znany na całym świecie. Bułeczki wykonane są z klasycznych, tradycyjnych składników dlatego powinny być spożywane okazjonalnie.
Energia i białka
(98g)
Węglowodany
(98g)
Tłuszcze
(98g)
Witaminy
(98g)
Składniki mineralne
(98g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.