Bułki bez drożdży

Opublikowano: 14.06.2021 r., 10:39 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bułki bez drożdży na drewnianym blacie.
Bułki bez drożdży
Bułki bez drożdży są idealnym wyborem dla wszystkich, którzy ze względu na dietę eliminacyjną nie mogą korzystać z normalnego pieczywa, a tęsknią za jego smakiem.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 25 min
170 kcal
Kcal w porcji
64 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 2 i 1/3 szklanki (350 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu 1 szklanka (250 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka (4 g)
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka (4 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na bułki bez drożdży krok po kroku

W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj odrobinę soli.

Jogurt podgrzej, by był lekko ciepły, ale nie gorący. Wlej go do miski z mąką. Dodaj olej. Wszystko wymieszaj łyżką.

Ciasto wyrób rękami, by powstała zwarta masa.

Ciasto podziel na 8 bułeczek. Umieść je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na bułki bez drożdży
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat bułek bez drożdży

Bułki bez drożdży to idealny wybór dla osób na diecie eliminacyjnej, zwłaszcza dla tych którzy którzy borykają się z problemami jelitowymi. Te bułki choć nie mają drożdży są naprawdę pyszne i puszyste. To świetna opcja dla osób, które szukają najlepszego odpowiednika dla tradycyjnego pieczywa. Są świetną alternatywą dla sklepowych produktów, które zwykle są pełne konserwantów i mają duży dodatek cukru.

Te domowe bułeczki wyglądają niesamowicie apetycznie, a ich wykonanie jest niezwykle proste. Świetnie komponują się z pastami czy wędliną. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnego pieczywa, które choć lekko zmodyfikowane, by nie było w nim drożdży, wciąż smakuje naprawdę wspaniale. Bułeczki wychodzą z chrupiącą skórką, która sprawia, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bułki bez drożdży, które wciąż zachwycą domowników swoim wyglądem, fakturą i smakiem, a do ich wykonania nie potrzeba drogich czy trudno dostępnych produktów, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego naprawdę pyszne bułeczki, które rozpływają się w ustach.

Prosty przepis na bułki bez drożdży będzie wspaniałym pomysłem na zdrowe pieczywo, które sprawdzi się na śniadanie, kolacje czy jako dodatek do głównego dania. Świetnie nadaje też na grzanki.

Szybkie bułeczki bez drożdży i mleka na pewno przypadną do gustu wszystkim tym, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi potrawami. Robi się je w ekspresowym tempie i nie trzeba czekać, aż ciasto zacznie pracować. Dodatek jogurtu sprawia, że ciasto jest naprawdę gęste i kremowe, a po upieczeniu staje się miękkie i sprężyste.

W tym przepisie powstają bułki pszenne, jednak można użyć do nich również innych mąk. Świetnie sprawdzi się także żytnia, lub owsiana. Można również skorzystać z gotowych mieszanek do wypieków bezglutenowych jeśli chce się stworzyć pieczywo idealne dla alergików pokarmowych. To idealna opcja dla tych którzy szukają przepisu na bułki zwykłe, jednak naprawdę pyszne.

Alergeny w bułkach bez drożdży

Lista alergenów dla bułek bez drożdży przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu

Wartości odżywcze bułek bez drożdży

na 100g gotowej potrawy

Te bułki to dobry wybór dla osób na diecie eliminacyjnej, a także wszystkich z grzybiczym przerostem w jelicie cienkim.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(64g)
Energia (kcal)
266.00
170.24
Białko (g)
9.90
6.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(64g)
Węglowodany (g)
42.99
27.51
Węglowodany przyswajalne (g)
42.98
27.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(64g)
Tłuszcz (g)
6.22
3.98
Tłuszcze nasycone (g)
2.11
1.35
Tłuszcze nienasycone (g)
4.11
2.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(64g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.04
Tiamina (mg)
0.54
0.34
Ryboflawina (mg)
0.32
0.21
Niacyna (mg)
3.64
2.33
Foliany (µg (mcg))
84.56
54.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(64g)
Sód (mg)
66.30
42.43
Potas (mg)
224.73
143.83
Wapń (mg)
109.34
69.98
Fosfor (mg)
167.52
107.21
Magnez (mg)
26.54
16.98
Żelazo (mg)
3.15
2.02
Cynk (mg)
0.93
0.60
Miedź (mg)
0.11
0.07
Mangan (mg)
0.41
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek bez drożdży 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułek bez drożdży

Koszt składników
27.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
350 g
2 i 1/3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
250 g
1 szklanka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.81
Za 250 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyzeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
4 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 4 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
27.20