Bułka poznańska

Opublikowano: 23.10.2024 r., 9:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Klasyczna bułka z Poznania
Bułka poznańska
Bułka poznańska to prawdziwa gratka dla prawdziwych miłośników prostych wypieków. To pieczywo idealnie sprawdzi się na śniadanie czy kolacje - prosto z piekarnika.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 15 min
315 kcal
Kcal w porcji
82 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (450 g)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Masło (30 g)
  • Cukier (2 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, rondelek, ściereczka

Przepis na bułkę poznańską krok po kroku

Masło roztop w mikrofali lub rondelku i ostudź. Możesz też użyć takiej samej ilości oleju/oliwy.

Do miski wlej 300 ml ciepłej, ale nie gorącej wody. Dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj.

Dodaj mąkę i sól. Ciasto wyrób rękami przez co najmniej 5-7 minut, by było elastyczne i zwarte. Jeśli jest zbyt klejące, możesz podsypać więcej mąki.

Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrastania na godzinę, najlepiej w ciepłym miejscu.

Po tym czasie podziel ciasto na 6 równych kawałków (może być też 8, jeśli wolisz małe bułki) i uformuj z nich kulki.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej bułeczki. Zostaw spore odstępy, by bułki mogły urosnąć i odstaw na kolejne 15 minut.

Każdą bułkę natnij na środku. Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 250 st. C przez 12 minut, do rumianego koloru.

Jak oceniasz przepis na bułkę poznańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat bułki poznańskiej

Bułka poznańska to prawdziwa gratka dla prawdziwych miłośników prostych wypieków. To pieczywo idealnie sprawdzi się na śniadanie czy kolacje - prosto z piekarnika.

Przepis na bułkę poznańską sprawdzi się jeśli jesteś fanem domowych wypieków. Bułeczki są puszyste i bardzo smaczne. To zasługa długiego wyrastania i użycia odpowiedniej mąki. Najlepsza jest ta poznańska - czyli mąką pszenna typu 500. Pszenna bułka poznańska z charakterystycznym głębokim przedziałkiem to klasyk pieczywa śniadaniowego. Duża, miękka i puszysta bułka z wyjątkowo chrupiącą, podsypaną mąką skórką. Nie musisz wcale kupować jej z piekarni czy sklepu. Z łatwością przygotujesz ją samodzielnie w domu. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz tylko prostych składników: mąki, drożdży, masła i odrobiny cukru. Wiele osób obawia się dodatku tego ostatniego do pieczywa. W końcu zależy nam na tym, by cukier dodany stanowił jak najmniejszą część naszej diety. Nie ma się jednak co obawiać. Cukier w tym przepisie stanowi pożywkę dla drożdży. Potrzebny jest po to, by mogły rosnąć i by pieczywo było puszyste. Nie trzeba się obawiać tak niewielkiej ilości tego składnika.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bułkę poznańską, by była pyszna i domowa, a przy okazji dobra również dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Te bułeczki upieczesz w piekarniku w mgnieniu oka. W sam raz na pyszne śniadanie czy kolację dla całej rodziny. W przepisie znajdziesz sposób wykonania bułek w najprostszej wersji, czyli z drożdżami. Jednak jeśli wolisz, możesz zrobić je również na zakwasie.

Podstawą w przepisie jest mąką pszenna 500 - jest to mąka bez dodatku otrąb, przez co zawiera niewiele błonnika. Wciąż może być super opcją, również w zdrowej diecie, jednak warto połączyć ją z produktami, które tego błonnika dostarczają - owocami, warzywami, pestkami i nasionami. Dzięki temu dieta będzie zbalansowana i zbilansowana. Choć białe pieczywo uważane jest za tuczące, wcale tak nie jest! To ilość spożywanych kalorii stanowi o tym, czy będziemy przybierać na masie.

Alergeny w bułce poznańskiej

Lista alergenów dla bułki poznańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze bułki poznańskiej

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, jednak nie zawiera zbyt dużo błonnika. Jeśli wybierasz ją na co dzień, pamiętaj o dodaniu produktów bogatych w ten składnik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(82g)
Energia (kcal)
384.26
315.10
Białko (g)
13.79
11.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(82g)
Węglowodany (g)
67.99
55.76
Węglowodany przyswajalne (g)
67.61
55.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(82g)
Tłuszcz (g)
6.60
5.42
Tłuszcze nasycone (g)
4.92
4.04
Tłuszcze nienasycone (g)
1.68
1.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(82g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.08
Tiamina (mg)
1.03
0.85
Ryboflawina (mg)
0.46
0.38
Niacyna (mg)
6.61
5.42
Foliany (µg (mcg))
167.12
137.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(82g)
Sód (mg)
4.17
3.42
Potas (mg)
132.02
108.26
Wapń (mg)
19.39
15.90
Fosfor (mg)
124.70
102.26
Magnez (mg)
33.93
27.82
Żelazo (mg)
5.14
4.21
Cynk (mg)
1.09
0.90
Miedź (mg)
0.18
0.15
Mangan (mg)
0.69
0.57
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bułki poznańskiej 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułki poznańskiej

Koszt składników
12.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Cukier
2 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 2 g
Koszt składników
12.00