Przepis na bułki drożdżowe z rodzynkami krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 250 g 1 szklanka
- Cukier 40 g 1/4 szklanki
- Jajko 1 szt.
- Mleko 2% 125 ml 1/2 szklanki
- Drożdże suche 10 g 1 łyżeczka
- Rodzynki 60 g 1/4 szklanki
- Masło 60 g 1/4 kostki
Odrobinę mąki wymieszaj z cukier, drożdżami i ciepłym mlekiem.
Wymieszaj wszystkie składniki, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Następnie dodaj jajko i rozpuszczone masło. Ponownie odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Do powstałej masy dodaj rodzynki i przelej masę do foremki.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
-
Ciasto drożdżowe
-
Racuchy drożdżowe
-
Chanuka
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kulebiaki
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Lahmacun na drożdżach
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto drożdżowe z serem
-
Chałka drożdżowa
-
Knedliki
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Babka drożdżowa
-
Drożdżówki z makiem
-
Ciasta drożdżowe

(liczba kalorii)
Bułka drożdżowa z rodzynkami - cechy przepisu
Więcej o bułkach drożdżowych z rodzynkami
Bułka drożdżowa z rodzynkami, w niektórych regionach Polski znana, także jako drożdżówka to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką przekąskę.
Przepis na bułki drożdżowe z rodzynkami nie jest trudny w przygotowaniu, ale wymaga czasu, ponieważ powstają one z ciasta drożdżowego. A każdy z nas wie, że ciasto z dodatkiem drożdży potrzebuje chwili do wyrośnięcia.
Zatem, jak zrobić bułki drożdżowe z rodzynkami, które pokochają nie tylko dorośli, ale również dzieci, dla których będzie to świetna przekąska do szkoły. Do ich przygotowania będziemy potrzebować: mąkę pszenną, cukier, drożdże — mogą to być drożdże świeże lub drożdże typu instant. Obojętnie, których użyjesz, nasze bułeczki będą dobre. Dodatkowo będziesz potrzebować mleko, masło, jajka, rodzynki. Z tych kilku składników powstaną pyszne, domowe łakocie. Zaczniemy od przygotowania zaczynu. Wystarczy, że do miski wsypiesz trzy łyżki mąki, dodasz drożdże, łyżkę cukru i odrobinę mleka. Najlepiej, jeśli mleko będzie delikatnie podgrzane. Zaczyn dokładnie wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu na 30 minut. W tym czasie do osobnej miski wsyp mąkę, szczyptę soli i cukier, a następnie dodaj wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj. Na samym końcu dodaj szklankę mleka i wbij jajka, ugnieć ciasto w rękach tak, aby nie miało grudek. Pozostaw na kolejne 10-20 minut do wyrośnięcia. Jeśli masz możliwość postaw je w ciepłym miejscu np. na nasłonecznionym parapecie lub w pobliżu kuchenki. Po tym czasie połącz rodzynki z masą drożdżową i przełóż ciasto do foremki. Najlepiej sprawdzi się tutaj tzw. keksówka, pamiętaj, aby była ona wcześniej posmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia. Dzięki temu nasze ciasto nie przypali się. Pamiętaj, aby rodzynki wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie, będą bardziej miękkie.
Po 15 minutach nasze pyszne drożdżówki na słodko gotowe. Skoro już znasz mój sprawdzony przepis na domowe łakocie, koniecznie go wypróbuj. Drożdżówki będą idealne na śniadanie lub na drugie śniadanie, nie tylko dla dzieci. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Wartości odżywcze bułek drożdżowych z rodzynkami
Energia i białka
(50g)
Węglowodany w bułkach drożdżowych z rodzynkami
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy w przepisie na bułki drożdżowe z rodzynkami
(50g)
Składniki mineralne w przepisie na bułki drożdżowe z rodzynkami
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bułkach drożdżowych z rodzynkami
Lista alergenów dla bułek drożdżowych z rodzynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło