Bułka drożdżowa z kruszonką

Opublikowano: 20.04.2022 r., 15:03 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa bułka z kruszonką
Bułka drożdżowa z kruszonką
Miękka, puszysta i smaczna bułka drożdżowa z chrupiącą, maślaną kruszonką to świetny pomysł na deser. Znakomicie sprawdzi się dla dzieci, nie tylko na śniadania.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 30 min
370 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
83
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Masło (45 g)
  • Mleko 2% (125 ml)
  • Drożdże świeże (20 g)
  • Cukier (70 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa 26 cm

Przepis na bułkę drożdżową z kruszonką krok po kroku

W garnku roztop 30 g masła i wystudź je.

Jajko, mleko i drożdże powinny mieć temperaturę pokojową.

W misce umieść pokruszone drożdże. Zalej je ciepłym mlekiem i dodaj 15 g cukru oraz 15 g mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut.

Jajko ubij mikserem z 40 g cukru, aż powstanie puszysta masa.

W dużej misce umieść 345 g mąki, dodaj roztopione masło, jajko ubite z cukrem, aromat waniliowy, szczyptę soli.

Dodaj zaczyn i zacznij miksować mikserem ciasto, aż stanie się gładkie — minimum 5 minut.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw ponownie w ciepłe miejsce na 60 minut do rośnięcia.

15 g masła, 15 g cukru oraz 40 g mąki zagnieć na kruszonkę. Wstaw do lodówki.

Gdy ciasto urośnie, do blaszki włóż papier do pieczenia.

Ciasto zagnieć przez minutę i wyłóż je do blaszki. Rozprowadź równomiernie.

Posmaruj ciasto rozbełtanym żółtkiem i posyp kruszonką.

Blaszkę z ciastem ponownie przykryj ściereczką i pozostaw na 10 minut.

Nastaw piekarnik na 200 st. C.

Po 10 minutach wstaw bułkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na bułkę drożdżową z kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat bułki drożdżowej z kruszonką

Miękka, puszysta i smaczna bułka drożdżowa z chrupiącą, maślaną kruszonką to świetny pomysł na deser. Znakomicie sprawdzi się dla dzieci, nie tylko na śniadania. Drożdżówka z kruszonką na pewno przypomni Ci babcine wypieki. Jest to prosty przepis, który warto zrobić dla dziecka. Przepis na bułkę drożdżową z kruszonką jest wyśmienity. Na śniadanie w słodkiej odsłonie będzie jak znalazł. Sprawdź, jak zrobić bułkę drożdżową z kruszonką. Jest dobra do zabrania na wycieczkę albo do szkoły. Uważaj, bo bułka drożdżowa z kruszonką może zniknąć, zanim zdąży ostygnąć.

Drożdżówka z kruszonką to podłużne, pyszne ciasto drożdżowe pieczone w formie na keks. Jest posypane chrupiącą, maślaną kruszonką. Upieczona bułka jest dobra sama w sobie. Smaczny dodatek to szklanka zimnego mleka. Drożdżówka będzie pyszna w połączeniu z kremem czekoladowym. Smaczna jest także posmarowana miękkim masłem oraz dżemem owocowym albo miodem.

Pyszna propozycja na śniadanie dla dzieci? Bułka drożdżowa z kruszonką poleca się. Jak zrobić bułkę drożdżową z kruszonką? Jest prostym przepisem, ale nie najszybszym. Najważniejsze jest, by do przepisu na bułkę drożdżową z kruszonką mieć jajko, drożdże oraz mleko w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki na dobre dwie godziny przed rozpoczęciem przygotowań. W kruszonce masło ma być zimne. Masło na ciasto drożdżowe roztop i ostudź je. Przygotuj zaczyn – w tym celu połącz drożdże, cukier oraz mąkę w misce. Zaczyn trzeba wymieszać drewnianą łyżką (mogą pozostać grudki) i pozostawić do wyrośnięcia. By zaczyn lepiej urósł, przykryj miskę ściereczką i zapewnij ciepło w pomieszczeniu. Podczas wyrastania rozczynu ubij jajka z cukrem. Masa powinna być puszysta. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier z jajkiem, dodaj masło, aromat waniliowy, szczyptę soli i zaczyn. Wszystko miksuj dokładnie mikserem przez około 5 minut. Przepis na bułkę drożdżową z kruszonką możesz też zrobić bez miksera. Wyrób wtedy ciasto dłoniami. Ciasto powinno ponownie wyrastać przez godzinę. Czas na kruszonkę – połącz dłoniami cukier, zimne masło oraz mąkę. Kruszonka powinna być sypka. Wstaw ją do lodówki, żeby się chłodziła. Ciasto, które urosło, należy wyrobić przez minutę i włożyć je do blaszki wyłożonej papierem, a następnie posmarować żółtkiem i posypać kruszonką. Nastaw piekarnik. Przez 10 minut ciasto powinno jeszcze odstać w cieple. Wstaw drożdżówkę do nagrzanego piekarnika i upiecz. Jak zrobisz bułkę drożdżową z kruszonką, posyp ją cukrem pudrem. Jak widać, jest to prosty przepis na domowy wypiek.

Alergeny w bułce drożdżowej z kruszonką

Lista alergenów dla bułki drożdżowej z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze bułki drożdżowej z kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Jest to przepis wysokokaloryczny. Składa się w głównej mierze z węglowodanów i tłuszczu. Jest lekkostrawna. To dobry przepis na zdrowsze ciasto drożdżowe niż to, które kupuje się w sklepach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
308.94
370.73
Białko (g)
10.00
12.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
50.59
60.71
Węglowodany przyswajalne (g)
50.37
60.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
7.70
9.24
Tłuszcze nasycone (g)
5.13
6.15
Tłuszcze nienasycone (g)
2.57
3.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.11
Tiamina (mg)
0.59
0.70
Ryboflawina (mg)
0.35
0.42
Niacyna (mg)
3.93
4.72
Foliany (µg (mcg))
108.29
129.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
21.78
26.14
Potas (mg)
127.46
152.96
Wapń (mg)
41.55
49.86
Fosfor (mg)
121.04
145.25
Magnez (mg)
23.82
28.59
Żelazo (mg)
3.32
3.98
Cynk (mg)
1.09
1.30
Miedź (mg)
0.12
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny bułki drożdżowej z kruszonką 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułki drożdżowej z kruszonką

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
45 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 45 g
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Cukier
70 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
26.00