Bułka bawarska

Opublikowano: 20.09.2023 r., 15:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Musztarda i bawarska bułka
Bułka bawarska
Bułka bawarska to doskonała propozycja na domowe pieczywo. Bułka przed pieczeniem gotowana jest w wodzie z sodą. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 15 min
194 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Drożdże świeże - ćwierć kostki (25 g)
  • Cukier (5 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, drewniana łyżka, ściereczka

Przepis na bułkę bawarską krok po kroku

Do miski pokrusz drożdże, dodaj do nich cukier, łyżkę mąki oraz 100 ml ciepłej wody.

Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10 minut.

Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej wyrośnięte drożdże oraz pół szklanki ciepłej wody. Składniki wymieszaj drewnianą łyżką.

W łyżce ciepłej wody rozpuść 1 płaską łyżeczkę soli, dodaj ją do masy na bułeczki i ciasto wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto na bułki przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 240 st. C z funkcją góra/dół.

Blat oprósz odrobiną mąki i wyrabiaj wyrośnięte ciasto. Następnie podziel je na 8 części i uformuj z nich bułeczki.

W garnku zagotuj 3,5 szklanki wody. Dodaj do niej 3 łyżki stołowe sody oczyszczonej i dokładnie wymieszaj.

Zmniejsz moc palnika pod garnkiem na minimalną.

W wodzie z sodą namocz partiami bułeczki na około 15 sekund na stronę (po tym czasie bułeczki odwróć na drugą stronę przy pomocy łyżki cedzakowej). Obgotowane bułeczki ułóż na blaszce.

Jajko wybij do miseczki i rozbełtaj je przy pomocy widelca.

Bułki posmaruj rozbełtanym jajkiem i na ich wierzchu natnij krzyż.

Bułeczki piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut.

Gotowe bułki pozostaw do wystudzenia i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na bułkę bawarską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,5% osób

Więcej informacji na temat bułki bawarskiej

Bułka bawarska to doskonały pomysł na domowe pieczywo. Bułki warto wykorzystać do przygotowania pysznych kanapek na śniadanie lub kolację. Precle bawarskie doskonale smakują z dodatkiem masła, wędlin oraz warzyw. Sprawdzony przepis na bułkę bawarską jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania bułek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: drożdże świeże, cukier, mąka pszenna, jajka, sól oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić bułkę bawarską? Z drożdży, cukru, mąki, soli oraz wody wyrób zaczyn, oraz ciasto na bułki. Ciasto na bułki przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Blat oprósz odrobiną mąki i wyrabiaj wyrośnięte ciasto. Następnie podziel je na 8 części i uformuj z nich bułeczki. W garnku zagotuj 3,5 szklanki wody. Dodaj do niej 3 łyżki stołowe sody oczyszczonej i dokładnie wymieszaj. W wodzie z sodą namocz partiami bułeczki. Obgotowane bułeczki ułóż na blaszce. Bułki posmaruj rozbełtanym jajkiem i na ich wierzchu natnij krzyż. Bułeczki piecz w nagrzanym do 240°C piekarniku przez około 15 minut. Gotowe bułki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Drożdże stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Do witamin obecnych w drożdżach zaliczyć możemy większość witamin z grupy B, natomiast do składników mineralnych fosfor, żelazo, selen, potas, wapń, magnez oraz cynk. Drożdże bogate są w biotynę, która spożywana w odpowiednio ilości sprawia, że włosy stają się sprężyste i mniej wypadają.

Podsumowując: wiesz już, jak upiec smaczne bułki bawarskie. Łatwe w przygotowaniu bułki świetnie sprawdzą się jako składnik do przygotowania pysznych kanapek, które warto podać na śniadanie, kolację lub zabrać ze sobą jako posiłek do pracy. Wypieki są dobre do spożycia dopiero po przestudzeniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w bułce bawarskiej

Lista alergenów dla bułki bawarskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na bułkę bawarską nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze bułki bawarskiej

na 100g gotowej potrawy

Bułka bawarska to doskonała propozycja na pyszne, domowe pieczywo. Samodzielnie przygotowane bułki stanowią doskonałe źródło witamin oraz węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
324.98
194.99
Białko (g)
13.65
8.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
62.08
37.25
Węglowodany przyswajalne (g)
61.67
37.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
2.54
1.52
Tłuszcze nasycone (g)
1.85
1.11
Tłuszcze nienasycone (g)
0.69
0.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.06
Tiamina (mg)
0.88
0.53
Ryboflawina (mg)
0.47
0.28
Niacyna (mg)
6.05
3.63
Foliany (µg (mcg))
165.38
99.23

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
20.13
12.08
Potas (mg)
151.39
90.84
Wapń (mg)
23.01
13.81
Fosfor (mg)
142.04
85.22
Magnez (mg)
33.03
19.82
Żelazo (mg)
4.94
2.97
Cynk (mg)
1.53
0.92
Miedź (mg)
0.17
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny bułki bawarskiej 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułki bawarskiej

Koszt składników
12.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
25 g
ćwierć kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
12.50