Przepis na bulion warzywny z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
natka pietruszki świeża, liść laurowy, czosnek, rozmaryn, sól morska, szałwia, bazylia świeża
To będzie niezbędne
thermomix, koszyczek (thermomix)

Wszystkie warzywa obierz i pokrój w większe kawałki.

Do naczynia Thermomixa włóż przygotowane warzywa, liść laurowy, po łyżce liści bazylii, rozmarynu, pietruszki, szałwii. Całość rozdrobnij przez 10 sekund / obroty 7.

Dodaj sól, wino i oliwę z oliwek. Gotuj całość przez 30 minut / Varoma / obroty 2. Zamiast miarki nałóż koszyczek na pokrywę.

Na koniec dodaj płatki drożdżowe i zmiksuj całość przez 1 minutę / obroty 10.

Pozostaw do ostygnięcia i przełóż do zamykanego naczynia. Przechowuj w lodówce lub zamrażalniku.

Do wykonania pół litra bulionu wymieszaj łyżkę przygotowanej pasty z 500 ml wody.

Bulion warzywny Thermomix w zielonym garnku.
Bulion warzywny Thermomix
Koszt przygotowania dania
14.59 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
534 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
40

Bulion warzywny Thermomix - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bulionie warzywnym z Thermomixa

Bulion warzywny Thermomix to super rozwiązanie dla osób, które lubią gotować zupy. Taki koncentrat na pewno ułatwi Wam przygotowywanie obiadu.

Przepis na bulion warzywny z Thermomixa jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Wystarczy poświęcić około godzinę czasu, z czego 30 minut zajmuje gotowanie. Potrzebne będą marchewki, cebula, pomidory, seler naciowy, cukinia, czosnek i pieczarki. Dodatkowo smaku nadają świeże liście pietruszki, bazylii, szałwii, liść laurowy, białe wino, oliwa z oliwek i płatki drożdżowe nieaktywne. Te ostatnie możecie wymienić na parmezan, wówczas przed przygotowaniem rozdrobnijcie go przez 10 sekund na obrotach 10 w naczyniu Thermomixa i odłóżcie do innego naczynia. Warzywa umyjcie i obierzcie. Na początku rozdrobnijcie je razem z ziołami. Dodajcie sól gruboziarnistą, wino oraz oliwę i gotujcie całość przez 30 minut używając temperatury Varoma. Na koniec dodajcie płatki drożdżowe nieaktywne lub parmezan i całość dokładnie zmiksujcie. Wiecie już jak zrobić bulion warzywny w Thermomixie. Teraz wystarczy go przełożyć do zamykanego pojemnika np. słoika i przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Dzięki dużej zawartości soli koncentrat nie zamarznie tak mocno by było trudno go używać. Możecie również rozłożyć bulion w foremkach do kostek lodu. Ten prosty przepis zdecydowanie upraszcza codzienne przygotowywanie potraw.

Aby przyrządzić dobry, esencjonalny bulion wystarczy wymieszać łyżkę bulionu w 500 ml wody. Tak przygotowany bulion to świetny pomysł na podstawę każdej zupy. Świetnie sprawdzi się do zup krem tradycyjnych, wegetariańskich lub wegańskich (jeśli użyjecie nieaktywnych drożdży), a także kremów.

Płatki drożdżowe nieaktywne zaliczane są do przypraw. Mają podobny do parmezanu smak i często zastępują go w kuchni wegańskiej. Można nim również zagęszczać zupy oraz sosy, posypywać sałatki lub stosować zamiast soli. Są dobrym źródłem białka. W 100 g produktu mamy około 45 g białka. Znaleźć w nich można również dużo błonnika, witaminę A, witaminy z grupy B. Szczególnie dużo jest w nich witaminy B1 i już 10 g płatków może zapewnić 45% zapotrzebowania na tę witaminę.

Wartości odżywcze bulionu warzywnego z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(955g)
Energia (kalorie)
55.94 kcal
534.22 kcal
Białko
2.97 g
28.32 g

Węglowodany w bulionie warzywnym z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(955g)
Węglowodany
6.10 g
58.28 g
Węglowodany przyswajalne
3.41 g
32.55 g
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.34 g
22.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(955g)
Tłuszcz
2.27 g
21.69 g
Tłuszcze nasycone
0.43 g
4.13 g
Tłuszcze nienasycone
1.84 g
17.56 g
Tłuszcze jednonasycone
1.37 g
13.04 g
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.26 g
2.52 g
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na bulion warzywny z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(955g)
Witamina A
203.58 µg (mcg)
1944.20 µg (mcg)
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.94 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Witamina C
6.65 mg
63.53 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Witamina E
0.54 mg
5.17 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.38 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.59 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Niacyna
0.59 mg
5.65 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Foliany
18.46 µg (mcg)
176.30 µg (mcg)
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Beta karoten
2035.60 µg (mcg)
19440.02 µg (mcg)
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bulion warzywny z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(955g)
Sód
4365.28 mg
41688.42 mg
Potas
214.39 mg
2047.39 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Wapń
24.30 mg
232.08 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Fosfor
28.05 mg
267.89 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Magnez
10.23 mg
97.68 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Żelazo
0.29 mg
2.76 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Cynk
0.20 mg
1.91 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.53 mg
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bulionu warzywnego z Thermomixa 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bulionie warzywnym z Thermomixa

Lista alergenów dla bulionu warzywnego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

W przepisie na bulion warzywny z Thermomixa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania bulionu warzywnego z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki drożdżowe nieaktywne
50 g
15.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 50 g
Seler naciowy
200 g
10.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Marchewka
250 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidor
100 g
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Cukinia
150 g
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Pieczarki
50 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Wino białe wytrawne
30 ml
20.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
0.86
Za 30 ml
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Sól
120 g
gruboziarnista
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 120 g
Koszt składników
83.50
Jak oceniasz przepis na bulion warzywny z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób