Przepis na bulion warzywny z thermomixa krok po kroku
- Płatki drożdżowe nieaktywne 50 g
- Seler naciowy 200 g
- Marchewka 250 g
- Cebula 100 g
- Pomidor 100 g
- Cukinia 150 g
- Czosnek 5 g
- Pieczarki 50 g
- Wino białe wytrawne 30 ml
- Oliwa z oliwek 20 ml
- Sól 120 g gruboziarnista
Wszystkie warzywa obierz i pokrój w większe kawałki.
Do naczynia Thermomixa włóż przygotowane warzywa, liść laurowy, po łyżce liści bazylii, rozmarynu, pietruszki, szałwii. Całość rozdrobnij przez 10 sekund / obroty 7.
Dodaj sól, wino i oliwę z oliwek. Gotuj całość przez 30 minut / Varoma / obroty 2. Zamiast miarki nałóż koszyczek na pokrywę.
Na koniec dodaj płatki drożdżowe i zmiksuj całość przez 1 minutę / obroty 10.
Pozostaw do ostygnięcia i przełóż do zamykanego naczynia. Przechowuj w lodówce lub zamrażalniku.
Do wykonania pół litra bulionu wymieszaj łyżkę przygotowanej pasty z 500 ml wody.
Często zadawane pytania
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa

(liczba kalorii)
Bulion warzywny Thermomix - cechy przepisu
Więcej o bulionie warzywnym z Thermomixa
Bulion warzywny Thermomix to super rozwiązanie dla osób, które lubią gotować zupy. Taki koncentrat na pewno ułatwi Wam przygotowywanie obiadu.
Przepis na bulion warzywny z Thermomixa jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Wystarczy poświęcić około godzinę czasu, z czego 30 minut zajmuje gotowanie. Potrzebne będą marchewki, cebula, pomidory, seler naciowy, cukinia, czosnek i pieczarki. Dodatkowo smaku nadają świeże liście pietruszki, bazylii, szałwii, liść laurowy, białe wino, oliwa z oliwek i płatki drożdżowe nieaktywne. Te ostatnie możecie wymienić na parmezan, wówczas przed przygotowaniem rozdrobnijcie go przez 10 sekund na obrotach 10 w naczyniu Thermomixa i odłóżcie do innego naczynia. Warzywa umyjcie i obierzcie. Na początku rozdrobnijcie je razem z ziołami. Dodajcie sól gruboziarnistą, wino oraz oliwę i gotujcie całość przez 30 minut używając temperatury Varoma. Na koniec dodajcie płatki drożdżowe nieaktywne lub parmezan i całość dokładnie zmiksujcie. Wiecie już jak zrobić bulion warzywny w Thermomixie. Teraz wystarczy go przełożyć do zamykanego pojemnika np. słoika i przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Dzięki dużej zawartości soli koncentrat nie zamarznie tak mocno by było trudno go używać. Możecie również rozłożyć bulion w foremkach do kostek lodu. Ten prosty przepis zdecydowanie upraszcza codzienne przygotowywanie potraw.
Aby przyrządzić dobry, esencjonalny bulion wystarczy wymieszać łyżkę bulionu w 500 ml wody. Tak przygotowany bulion to świetny pomysł na podstawę każdej zupy. Świetnie sprawdzi się do zup krem tradycyjnych, wegetariańskich lub wegańskich (jeśli użyjecie nieaktywnych drożdży), a także kremów.
Płatki drożdżowe nieaktywne zaliczane są do przypraw. Mają podobny do parmezanu smak i często zastępują go w kuchni wegańskiej. Można nim również zagęszczać zupy oraz sosy, posypywać sałatki lub stosować zamiast soli. Są dobrym źródłem białka. W 100 g produktu mamy około 45 g białka. Znaleźć w nich można również dużo błonnika, witaminę A, witaminy z grupy B. Szczególnie dużo jest w nich witaminy B1 i już 10 g płatków może zapewnić 45% zapotrzebowania na tę witaminę.
Wartości odżywcze bulionu warzywnego z Thermomixa
Energia i białka
(955g)
Węglowodany w bulionie warzywnym z thermomixa
(955g)
Tłuszcze
(955g)
Witaminy w przepisie na bulion warzywny z thermomixa
(955g)
Składniki mineralne w przepisie na bulion warzywny z thermomixa
(955g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bulionie warzywnym z Thermomixa
Lista alergenów dla bulionu warzywnego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
W przepisie na bulion warzywny z Thermomixa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- bazylia świeża