Bulion warzywny Thermomix

Opublikowano: 23.02.2022 r., 17:41 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bulion warzywny w zielonym garnku
Bulion warzywny Thermomix
Bulion warzywny Thermomix to super rozwiązanie dla osób, które lubią gotować zupy. Taki koncentrat na pewno ułatwi Wam przygotowywanie obiadu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Miksowanie 41 min
534 kcal
Kcal w porcji
955 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Płatki drożdżowe nieaktywne (50 g)
  • Seler naciowy (200 g)
  • Marchewka (250 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pomidor (100 g)
  • Cukinia (150 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieczarki (50 g)
  • Wino białe wytrawne (30 ml)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Sól - gruboziarnista (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
natka pietruszki świeża, liść laurowy, czosnek, rozmaryn, sól morska, szałwia, bazylia świeża
Sprzęt kuchenny
thermomix, koszyczek (thermomix)

Przepis na bulion warzywny z thermomixa krok po kroku

Wszystkie warzywa obierz i pokrój w większe kawałki.

Do naczynia Thermomixa włóż przygotowane warzywa, liść laurowy, po łyżce liści bazylii, rozmarynu, pietruszki, szałwii. Całość rozdrobnij przez 10 sekund / obroty 7.

Dodaj sól, wino i oliwę z oliwek. Gotuj całość przez 30 minut / Varoma / obroty 2. Zamiast miarki nałóż koszyczek na pokrywę.

Na koniec dodaj płatki drożdżowe i zmiksuj całość przez 1 minutę / obroty 10.

Pozostaw do ostygnięcia i przełóż do zamykanego naczynia. Przechowuj w lodówce lub zamrażalniku.

Do wykonania pół litra bulionu wymieszaj łyżkę przygotowanej pasty z 500 ml wody.

Jak oceniasz przepis na bulion warzywny z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat bulionu warzywnego z thermomixa

Bulion warzywny Thermomix to super rozwiązanie dla osób, które lubią gotować zupy. Taki koncentrat na pewno ułatwi Wam przygotowywanie obiadu.

Przepis na bulion warzywny z Thermomixa jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Wystarczy poświęcić około godzinę czasu, z czego 30 minut zajmuje gotowanie. Potrzebne będą marchewki, cebula, pomidory, seler naciowy, cukinia, czosnek i pieczarki. Dodatkowo smaku nadają świeże liście pietruszki, bazylii, szałwii, liść laurowy, białe wino, oliwa z oliwek i płatki drożdżowe nieaktywne. Te ostatnie możecie wymienić na parmezan, wówczas przed przygotowaniem rozdrobnijcie go przez 10 sekund na obrotach 10 w naczyniu Thermomixa i odłóżcie do innego naczynia. Warzywa umyjcie i obierzcie. Na początku rozdrobnijcie je razem z ziołami. Dodajcie sól gruboziarnistą, wino oraz oliwę i gotujcie całość przez 30 minut używając temperatury Varoma. Na koniec dodajcie płatki drożdżowe nieaktywne lub parmezan i całość dokładnie zmiksujcie. Wiecie już jak zrobić bulion warzywny w Thermomixie. Teraz wystarczy go przełożyć do zamykanego pojemnika np. słoika i przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Dzięki dużej zawartości soli koncentrat nie zamarznie tak mocno by było trudno go używać. Możecie również rozłożyć bulion w foremkach do kostek lodu. Ten prosty przepis zdecydowanie upraszcza codzienne przygotowywanie potraw.

Aby przyrządzić dobry, esencjonalny bulion wystarczy wymieszać łyżkę bulionu w 500 ml wody. Tak przygotowany bulion to świetny pomysł na podstawę każdej zupy. Świetnie sprawdzi się do zup krem tradycyjnych, wegetariańskich lub wegańskich (jeśli użyjecie nieaktywnych drożdży), a także kremów.

Płatki drożdżowe nieaktywne zaliczane są do przypraw. Mają podobny do parmezanu smak i często zastępują go w kuchni wegańskiej. Można nim również zagęszczać zupy oraz sosy, posypywać sałatki lub stosować zamiast soli. Są dobrym źródłem białka. W 100 g produktu mamy około 45 g białka. Znaleźć w nich można również dużo błonnika, witaminę A, witaminy z grupy B. Szczególnie dużo jest w nich witaminy B1 i już 10 g płatków może zapewnić 45% zapotrzebowania na tę witaminę.

Alergeny w bulionie warzywnym z thermomixa

Lista alergenów dla bulionu warzywnego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

W przepisie na bulion warzywny z Thermomixa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze bulionu warzywnego z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Domowy bulion to świetne rozwiązanie dla osób często przygotowujących zupy na obiad.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(955g)
Energia (kcal)
55.94
534.22
Białko (g)
2.97
28.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(955g)
Węglowodany (g)
6.10
58.28
Węglowodany przyswajalne (g)
3.41
32.55
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.34
22.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(955g)
Tłuszcz (g)
2.27
21.69
Tłuszcze nasycone (g)
0.43
4.13
Tłuszcze nienasycone (g)
1.84
17.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.37
13.04
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
2.52
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(955g)
Witamina A (µg (mcg))
203.58
1944.20
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.94
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.02
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.65
63.53
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.54
5.17
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.38
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.59
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.59
5.65
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.46
176.30
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2035.60
19440.02
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(955g)
Sód (mg)
4365.28
41688.42
Potas (mg)
214.39
2047.39
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Wapń (mg)
24.30
232.08
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
28.05
267.89
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.23
97.68
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.29
2.76
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.20
1.91
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.53
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bulionu warzywnego z thermomixa 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bulionu warzywnego z thermomixa

Koszt składników
83.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki drożdżowe nieaktywne
50 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 50 g
Seler naciowy
200 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Marchewka
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidor
100 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Cukinia
150 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Pieczarki
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Wino białe wytrawne
30 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
0.86
Za 30 ml
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Sól
120 g
gruboziarnista
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 120 g
Koszt składników
83.50