Bulion warzywny

Opublikowano: 30.05.2021 r.
Marchewka, pietruszka, seler korzeniowy i por to główne składniki tego aromatycznego bulionu warzywnego. W połączeniu z cebulą i odrobiną oliwy z oliwek tworzą bazę, która nadaje bulionowi głęboki, wyrazisty smak. To świetny sposób na wykorzystanie warzyw do przygotowania wyjątkowego, domowego wywaru pełnego naturalnych aromatów.
Składniki dla 6 porcji:
- Marchewka - 160 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 160 g (2 sztuki)
- Natka pietruszki - 20 g (0,5 pęczka)
- Seler korzeniowy - 120 g
- Por - 140 g (1 sztuka)
- Cebula - 105 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 15 ml (1,5 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Warzywa umyj, obierz i dowolnie pokrój.
- Wrzuć warzywa do garnka razem z oliwą i przyprawami (3 liści laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka kurkumy, imbiru, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej oraz soli) i zalej 2 litrami wody.
- Gotuj na wolnym ogniu około godziny.
Komentarz dietetyka
Bulion warzywny jest wegański, bezglutenowy oraz ma niski indeks glikemiczny.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny