Bulgogi

Opublikowano: 01.06.2022 r., 9:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Danie bulgogi na talerzyku.
Bulgogi
Bulgogi to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie kuchni koreańskiej sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na potrawę.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Marynowanie 20 min
352 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Polędwica wołowa (600 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
  • Por (200 g)
  • Groszek cukrowy (300 g)
  • Olej sezamowy (50 ml)
  • Sezam nasiona (50 g)
  • Szczypiorek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, papryczka chilli świeża, cukier, ocet winny
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duża miska, wok

Przepis na bulgogi krok po kroku

Wołowinę pokrój w cienkie paski i umieść w misce.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobne pióra.

Obierz marchew ze skórki i posiekaj w paski.

Pora pokrój w paski.

Papryczkę chilli posiekaj drobno wraz z pestkami.

Groszek cukrowy pokrój na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki umieść w misce.

Dodaj sos sojowy i ocet winny.

Wsyp cukier i wlej olej sezamowy.

Odstaw na około 2 godziny.

W woku rozgrzej olej sezamowy, dodaj składniki.

Smaż przez 6-8 minut co jakiś czas mieszając.

Dopraw całość solą i pieprzem.

Dodaj nasiona sezamu i posiekany szczypior.

Podawaj z dodatkiem ryżu w głębokim talerzu.

Jak oceniasz przepis na bulgogi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,5% osób

Więcej informacji na temat bulgogi

Bulgogi to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pochodzące z kuchni koreańskiej danie podawać można podczas wielu różnych okazji. Tradycyjne danie świetnie sprawdzi się podane z ryżem lub makaronem ryżowym. Przepis na bulgogi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wołowa, cebula, marchewka, por, papryczka chilli, szczypior, groszek cukrowy, sos sojowy, olej sezamowy, cukier, ocet winny, nasiona sezamu, sól, pieprz.

Jak zrobić bulgogi? Wołowinę pokrój w cienkie paski i umieść w misce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobne pióra. Obierz marchew ze skórki i posiekaj w paski. Papryczkę chilli posiekaj drobno wraz z pestkami. Groszek cukrowy pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieść w misce. Dodaj sos sojowy i ocet winny. Wsyp cukier i wlej olej sezamowy. Odstaw na około 2 godziny. W woku rozgrzej olej sezamowy, dodaj składniki. Smaż przez 6-8 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw całość solą i pieprzem. Dodaj nasiona sezamu i posiekany szczypior. Podawaj z dodatkiem ryżu w głębokim talerzu.

Nasiona sezamu są bogate w białko. Są źródłem dobrej jakości tłuszczów jedno- i wielonienasyconych. Sezam ma niski indeks glikemiczny i jest nasionem zawierającym dość sporo błonnika. Jest też dobrym źródłem potasu i fosforu. Pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz ma właściwości przeciwzapalne. Wołowina jest mięsem zawierający dużą ilość białka. Jest bogate także w żelazo, witaminy z grupy B oraz potas.

Podsumowując tradycyjne danie kuchni koreańskiej sprawdzi się idealnie na obiad dla Twojej rodziny. Najlepsze danie z wołowiny jest bardzo smaczne i aromatyczne. Wołowina smażona w woku jest bardzo delikatna. Danie kuchni koreańskiej możesz przygotować w domu. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Pyszne danie można przygotować także z mięsa kurczaka lub polędwicy wieprzowej.

Alergeny w bulgogi

Lista alergenów dla bulgogi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
    • Sezam nasiona
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na bulgogi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze bulgogi

na 100g gotowej potrawy

Bulgogi to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera duże ilości składników mineralnych oraz witamin. Jest niskokaloryczna i sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
117.45
352.34
Białko (g)
7.78
23.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
6.61
19.83
Węglowodany przyswajalne (g)
4.89
14.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.72
5.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.82
20.45
Tłuszcze nasycone (g)
2.23
6.69
Tłuszcze nienasycone (g)
4.59
13.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.62
7.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.97
5.91
Cholesterol (mg)
25.71
77.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
158.05
474.16
Witamina B6 (mg)
0.38
1.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
1.26
Witamina C (mg)
14.04
42.12
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.40
1.20
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.10
0.30
Ryboflawina (mg)
0.14
0.42
Niacyna (mg)
3.24
9.71
Foliany (µg (mcg))
28.32
84.97
Beta karoten (µg (mcg))
1608.38
4825.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
40.28
120.84
Potas (mg)
254.13
762.40
Wapń (mg)
54.23
162.68
Fosfor (mg)
109.95
329.85
Magnez (mg)
28.68
86.03
Żelazo (mg)
1.33
4.00
Cynk (mg)
1.18
3.55
Miedź (mg)
0.19
0.57
Szacunkowy indeks glikemiczny bulgogi 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bulgogi

Koszt składników
183.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
600 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
72.00
Za 600 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Por
200 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Groszek cukrowy
300 g
16.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 300 g
Olej sezamowy
50 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 ml
Sezam nasiona
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
183.50